15.8 C
Bucureศ™ti
luni, 14 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMisterul banilor din taxa de clawback

Misterul banilor din taxa de clawback

DeลŸi se adunฤƒ peste 436 de milioane de euro din taxa de clawback ลŸi cea de viciu, Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii nu poate justifica leu cu leu cum a investit banii.

Fondurile strânse din taxa de clawback, aplicatฤƒ producฤƒtorilor de medicamente, precum ลŸi cele din taxa pe viciu ar trebuie folosite integral de Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii (MS) pentru investiลฃii în sฤƒnฤƒtate. Documente trimise de Ministerul Finanลฃelor aratฤƒ cฤƒ, din octombrie pânฤƒ în martie, producฤƒtorii de medicamente au cotizat cu aproximativ 69 de milioane de euro. Pe de altฤƒ parte, din taxa pe viciu s-au strâns peste 367 de milioane de euro, pe tot parcursul anului 2011, cumulat cu primul trimestru din 2012. Am încercat sฤƒ aflฤƒm cum sunt cheltuite aceste fonduri deloc insignifiante ลŸi ce ar putea însemna ele dacฤƒ ar fi investite acolo unde oamenii au nevoie.

 

Bani înghiลฃiลฃi de programe fฤƒrฤƒ indicatori

Aceste fonduri din taxa de viciu ลŸi din cea de clawback vin sฤƒ suplimenteze bugetul insuficient al Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii ลŸi ar putea fi investiลฃi în programe de prevenลฃie, de stimulare a natalitฤƒลฃii, în dotฤƒri mai bune pentru spitale sau în dezvoltarea medicinei în mediul rural. „Sunt bani care ar trebui alocaลฃi în funcลฃie de prioritฤƒลฃile pe care le are Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii”, ne explicฤƒ Sorin Paveliu, expert în sฤƒnฤƒtate ลŸi fost membru al Comisiei pentru sฤƒnฤƒtate ลŸi familie din Camera Deputaลฃilor. Dar cei care conduc sistemul nostru de sฤƒnฤƒtate nu ลŸtiu exact care le sunt prioritฤƒลฃile. „De regulฤƒ, când vin astfel de fonduri, acestea sunt folosite pentru a «cârpi» programele de sฤƒnฤƒtate destinate pacienลฃilor cu boli cronice (HIV/SIDA, cancer, hepatitฤƒ, boli rare). Pânฤƒ la urmฤƒ, nu este rฤƒu cฤƒ banii ajung la programele de sฤƒnฤƒtate, dar acestea nu au obiective, nu au indicatori, nu poลฃi mฤƒsura care a fost eficienลฃa medicamentelor administrate. Poate Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii ลŸtie câลฃi pacienลฃi a tratat, dar nu ลŸtie ลŸi ce rezultate au fost obลฃinute de pe urma tratamentelor respective”, detaliazฤƒ Sorin Paveliu.

Justificarea Ministerului Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii (MS) privind modul în care cheltuie banii colectaลฃi din aceste taxe este însฤƒ ambiguฤƒ. „Cheltuielile au avut ca destinaลฃie finanลฃarea programelor ลŸi subprogramelor de sฤƒnฤƒtate, transferuri cฤƒtre CNAS, programe privind bolile transmisibile ลŸi netransmisibile, bolile cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet, talasemie, transplant”, se aratฤƒ în rฤƒspunsul oficial al MS. Mai mult, reprezentanลฃii MS susลฃin cฤƒ au fฤƒcut transferuri de bani „în vederea achiziลฃionฤƒrii de aparaturฤƒ medicalฤƒ, pentru dotarea spitalelor ลŸi efectuarea lucrฤƒrilor de reparaลฃii capitale”. Pe de altฤƒ parte, au refuzat sฤƒ prezinte situaลฃia defalcat ลŸi sฤƒ arate cu precizie cât au investit în programele pentru boli transmisibile, cât în cele cardiovasculare sau de transplant.

Pentru folosirea banilor din taxa pe viciu, Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii a avut aproximativ aceeaลŸi strategie: investiลฃii în programele de sฤƒnฤƒtate, aparaturฤƒ, dotarea spitalelor, reabilitฤƒri de infrastructurฤƒ. Te întrebi atunci de ce aratฤƒ spitalele atât de rฤƒu, de ce pacienลฃii nu au medicamente în spitale ลŸi de ce pacienลฃii cu boli cronice râmân atât de des fฤƒrฤƒ tratament? Economistul Valeriu TodiraลŸcu, expert în domeniul sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, puncteazฤƒ.  „Banii sunt cheltuiลฃi cum vor cinci-ลŸase funcลฃionari de la Guvern, CNAS ลŸi MS pe achiziลฃii directe ลŸi prin licitaลฃii «ciudate», pe care ANRMAP (Autoritatea Naลฃionalฤƒ pentru Reglementarea Achiziลฃiilor Publice) nu le verificฤƒ. Doar 40% din banii publici trec prin monitorizarea acestei instituลฃii, inclusiv cei folosiลฃi în sฤƒnฤƒtate”, susลฃine TodiraลŸcu. Alลฃi economiลŸti care au analizat sumele pe care MS le cheltuie din aceste taxe spun cฤƒ este vorba despre mulลฃi bani despre care nu ลŸtie exact cum sunt folosiลฃi. „Se strâng foarte mulลฃ bani dar nu  se ลŸtie exact cum sunt alocaลฃi ลŸi pe ce bazฤƒ se distribuie, iar când vine vorba despre achiziลฃii de aparaturฤƒ degeaba se fac, pentru cฤƒ majoritatea scapฤƒ legii achiziลฃiilor publice”, este de pฤƒrere  economistul Liviu Voina.

„Vrem ca banii sฤƒ se ducฤƒ tot pe medicamente”

Producฤƒtorii de medicamente susลฃin cฤƒ banii obลฃinuลฃi din aceastฤƒ „suprataxare” ar trebui reinvestiลฃi tot în achiziลฃionarea de medicamente compensate pentru pacienลฃi ลŸi cฤƒ ar fi nedrept ca aceste fonduri sฤƒ ia alte cฤƒi. „Medicamentele au preลฃul nereglementat. Dacฤƒ statul decide sฤƒ cumpere alte servicii, spre exemplu analize medicale, care nu au preลฃul impus, este de-a dreptul scandalos”, susลฃine DrgoลŸ Damian, preลŸedintele APMGR (Asociaลฃia Producฤƒtorilor de Medicamente Generice din România) ลŸi directorul companiei Terapia. Firma pe care o conduce a plฤƒtit 9 milioane de lei pentru taxa de clawback. „În condiลฃiile în care suntem dezavantajaลฃi profund de aceastฤƒ taxฤƒ, am vrea ca banii din clawback sฤƒ se ducฤƒ tot pe medicamente. În condiลฃiile în care am amânat investiลฃii importante, cum ar fi mutarea unor linii de producลฃie de medicamente în ลฃarฤƒ,  mฤƒcar prin alocarea acestor bani sฤƒ nu fim dezavantajaลฃi”, susลฃine DragoลŸ Damian. 

Reprezentanลฃii ARPIM (Asociaลฃa Românฤƒ a Producฤƒtorilor Internaลฃionali de Medicamente) au solicitat acelaลŸi lucru Ministerului Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, respectiv ca banii din clawback sฤƒ fie cheltuiลฃi pe medicamente. „Nu vrem ca banii sฤƒ rฤƒmânฤƒ la Fisc ori sฤƒ fie cheltuiลฃi pe analize medicale ลŸi laboratoare. Vrem sฤƒ vedem cฤƒ banii au intrat într-o linie de buget ลŸi cฤƒ sunt cheltuiลฃi pe medicamente”, spune Sorin Popescu, reprezentantul ARPIM. Acesta acuzฤƒ ANAF ลŸi CNAS de lipsฤƒ de transparenลฃฤƒ, întrucât cele douฤƒ instituลฃii refuzฤƒ sฤƒ precizeze cât a plฤƒtit fiecare producฤƒtor de medicamente pentru taxa de clawback, unde se aflฤƒ în acest moment banii ลŸi cum vor fi cheltuiลฃi.   

Cum au fost folosiลฃi banii din taxa pe viciu în alลฃi ani

 2008 – programul naลฃional de evaluare a stฤƒrii de sฤƒnฤƒtate ลŸi programul stop fumat;

 2009 – banii folosiลฃi pentru medicamentele pensionarilor;

 2010 – programe de sฤƒnฤƒtate – TBC, oncologie, cardiovasculare;

 2011 – achiziลฃie de ambulanลฃe.

Cum au fost folosiลฃi banii din clawback

 programe de sฤƒnฤƒtate

 aparaturฤƒ medicalฤƒ

 reparaลฃii spitale

Cele mai citite

Poziศ›ia Rusiei รฎn legฤƒturฤƒ cu implicarea รฎn alegerile din Republica Moldova

Kremlinul a respins acuzaศ›iile referitoare la implicarea Rusiei รฎn procesul electoral din Republica Moldova, subliniind cฤƒ, รฎn schimb, se confruntฤƒ cu acศ›iuni de persecuศ›ie...

Dans pe Planศ™eul Unirii: Gardurile lui Bฤƒluศ›ฤƒ ศ™i contraatacul lui Nicuศ™or Dan, o bฤƒtฤƒlie la firul ierbii

Planศ™eul Unirii este sub asediu: Bฤƒluศ›ฤƒ vrea sฤƒ demareze rapid lucrarea de reabilitare a planศ™eului, iar Nicuศ™or Dan a venit sฤƒ opreascฤƒ totul cu...

OMS aprobฤƒ vaccinul anti-mpox, Jynneos, de la Bavarian Nordic

Organizaศ›ia Mondialฤƒ a Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii (OMS) a anunศ›at luni aprobarea vaccinului anti-mpox, Jynneos, dezvoltat de Bavarian Nordic, pentru adolescenศ›ii cu vรขrste cuprinse รฎntre 12 ศ™i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ