11 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecial"Minunile" restructurarii "capuselor" guvernamentale

„Minunile” restructurarii „capuselor” guvernamentale

Restructurarea a peste 14.000 de posturi publice, anuntata saptamana trecuta de Guvern, ridica inca multe semne de intrebare. Pe de o parte, nu se cunoaste exact numarul de oameni care vor fi concediati – si, implicit, economia care se face la bugetul statului – atata vreme cat o parte din agentiile anuntate ca fiind desfiintate nu au functionat in realitate sau au ramas fara angajati cu ani in urma. De asemenea, in multe dintre institutiile publice aflate pe lista neagra existau deja multe posturi vacante, fapt recunoscut inclusiv de ministrii de resort. In plus, fiind numiti dupa criterii politice, sefii agentiilor guvernamentale care isi vor pierde locurile de munca vor trebui sa fie angajati in alte posturi, la acelasi nivel de salarizare, dupa cum prevede o ordonanta de guvern adoptata la inceputul acestui an.

Publicarea listei cu agentiile care ar urma sa fie restructurate demonstreaza cat de stufos era – si este in continuare – aparatul guvernamental. Multe dintre institutiile publice au denumiri si atributii asemanatoare intre ele, altele se ocupa de domenii despre care nici nu stiam ca exista.

De exemplu, in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale existau nu mai putin de trei agentii care, cel putin din punct de vedere al numelui, par similare (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor si Centrul de Documentare pentru Constructii, Arhitectura, Urbanism si Amenajarea Teritoriului). In urma restructurarii, cele trei institutii au fost desfiintate, iar atributiile acestora au fost preluate de un nou institut, infiintat special in acest sens, care va avea 330 de angajati.

Restructurarea unor agentii care nu existau decat pe hartie
Printre institutiile desfiintate de Guvern se numara si agentii care nu au functionat niciodata sau care nu mai aveau demult angajati. Un exemplu este Agentia Nationala a Zonei Montane, din subordinea Ministerului Agriculturii, care ar fi trebuit sa promoveze programe de dezvoltare pentru locuitorii de la munte. "Agentia nu a functionat, de fapt. A existat doar un singur birou, cu trei sau patru angajati, in cadrul Ministerului Agriculturii. Am reusit sa mutam sediul din Baragan, unde nu e zona montana, la Alba Iulia, unde avem muntii cei mai locuiti, idee agreata de ministrul Sarbu. Dupa ce vom muta sediul efectiv la Alba, organigrama se va mari cu cate doi-trei oameni in fiecare dintre cele 21 de judete unde exista zone montane, deci Agentia va ajunge la 60 de angajati. Obiectivul agentiei il reprezinta promovarea de politici pentru locuitorii din zonele montane. Centrul de formare si inovatie pentru dezvoltare in Carpati, care va fi comasat cu Agentia, va continua sa functioneze de sine statator la Vatra Dornei", ne-a declarat senatorul Alexandru Peres, unul dintre cei implicati in activitatea acestei agentii.

O alta institutie restructurata oficial este si Societatea Nationala de Produse Agricole. In realitate, aceasta nu mai are nici un angajat inca din 2008, cand a intrat in procedura de lichidare, din cauza datoriilor neplatite.

Un alt exemplu il gasim la Ministerul Educatiei. Este vorba despre Agentia de Credite pentru Studenti, infiintata in ultima parte a mandatului lui Cristian Adomnitei. Acest organism ar fi trebuit sa gestioneze un sistem de imprumut pentru studentii care au nevoie de bani de studii. "Agentia a avut o organigrama cu 30 de posturi, dar in realitate nu a avut angajati. Practic, aceasta nu a functionat", ne-a spus Daniel Tomoni, consilier in cadrul Ministerului Educatiei.

"Vor sa ne ia caii"

Reprezentantii unora dintre agentiile restructurate spun ca alegerea institutiilor ce urmeaza a fi desfiintate s-a facut si dupa alte criterii decat eficienta acestora. Autoritatea Nationala Hipica face parte din aceasta categorie. "Nu ne-au dat nici un motiv pentru care ne-au desfiintat. Eram 35 de oameni, impartiti in zece centre nationale. Cate un specialist se ocupa si de cate doua judete. Nici salariile nu erau mari. Eu castig 19 milioane, iar colegii mei 12-13. Suntem 20 de specialisti zootehnisti si medici veterinari, restul – personal tehnic. In plus, am obtinut anul trecut venituri extrabugetare de 5 miliarde lei vechi. Autoritatea are ca atributie principala monitorizarea efectivelor de cabaline din Romania: cate s-au nascut, cate au murit, cate sunt duse la abator. Noi trebuia sa incasam timbrul anual de 5 lei pe care fiecare proprietar de cal trebuie sa-l plateasca la stat. Ne desfiinteaza pentru ca Romsilva si Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie vor sa ne ia caii", sustine directorul Robert Bartha. Nici reprezentantii Agentiei de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, din subordinea Ministerului Economiei, nu considera ca existau motive intemeiate pentru desfiintare. "Nu stiu de ce am fost alesi noi pentru desfiintare. Cineva trebuia sa pice", ne-a declarat unul dintre conducatorii acestei institutii, care nu a dorit sa-si spuna numele. Agentia avea 30 de posturi si se ocupa cu derularea de operatiuni compensatorii (offset) pentru achizitiile statului, in special in domeniul apararii.

Multumiti ca au fost restructurati
Decizia Guvernului a afectat si Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV), institutie care a fost alipita Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV). Surprinzator, reprezentantii ONDOV sustin decizia de restructurare. "Avem 23 de angajati, numar ce include personalul de la sediul central si inspectorii de specialitate din teritoriu. Atributiile noastre erau de a gestiona si controla vinurile din denumirile de origine, deci in esenta suntem, ca si ONVV, un organism tehnic, cu corespondenta in structurile europene. Influenta comasarii celor doua institutii asupra activitatii noatre este benefica, in atributiile specifice fiind multe puncte comune. Deci intr-un final se va crea o structura mai compacta", a declarat Violeta Stoicescu, din partea ONDOV.

Sefii de institutii, protejati de concedieri
Nu toti bugetarii din institutiile restructurate vor avea de suferit. sefii acestora, numiti politic de PSD si PDL, vor trebui angajati in posturi similare, cu acelasi salariu. Potrivit unei ordonante de guvern adoptate in ianuarie, persoanele care detin functii de conducere in institutiile si autoritatile publice supuse restructurarii vor fi mutate pe posturi vacante din structura organizatorica. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se vor infiinta posturi speciale in alte institutii.

 

Citeste si: O agentie desfiintata, pusa sa cheltuiasca 4,7 milioane de euro

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Fetiță de trei luni, moartă într-un incendiu

O fetiță de trei luni a murit sâmbătă, după ce locuința în care se afla, în satul Poienile Zagrei, comuna Zagra din judeţul Bistriţa-Năsăud,...

Trafic rutier închis pe 3 drumuri naționale și 9 drumuri județene, în zonele inundate

Viiturile au afectat grav mai multe localităţi din Galați și Vaslui şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale Localităţile afectate...

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...
Ultima oră
Pe aceeași temă