17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMinte-ma frumos, sunt masochist!

Minte-ma frumos, sunt masochist!

Actuala campanie electorala de primavara s-a soldat pana acum cu o recolta bogata de promisiuni abracadabrante. Proiecte de viitor imbietoare sunt fluturate in ritm de foc continuu pe la nasul nostru colectiv, suntem invitati de zor sa credem intr-o  "tara a fagaduintei" prezenta deja spatial si iminenta temporal. Iadul vietii in umbra traficului din marile orase e vopsit in culorile unei tangibile gradini a Edenului – cu conditia, desigur, sa il votam pe "promitatorul" candidat. Mai ales candidatii din provincia "profunda" se intrec in promisiuni de tipul "heliporturi, autostrazi si metrouri satesti". Dar politicienii nostri cu ambitii edilitare de oras mare dau si ei frau liber imaginatiei, pe cat de debordante pe atat de interesante.

Unii vad cu ochii mintii cartiere intregi de locuinte sociale de calitate, ridicate, fireste, inainte de sfarsitul mandatului visat. Sau garsoniere de capitala de judet din vestul tarii, la pretul modic de 15 mii de euro. Sau parcari subterane si supraterane multietajate, ba chiar si o autostrada de vis, leac rapid pentru cosmarurile noastre de navetisti intrabucuresteni, o artera aeriana, aflam cu emotie, fezabila intr-un viitor intramandat, si inca ieftin. Nu stii ce sa mai crezi: logica emitatorului de mesaj electoral e in vacanta — sau destinatarii mesajului sunt cei care si-au suspendat capacitatea de judecata.

Suntem luati de prosti sau macar de saracuti cu duhul, dar ne si lasam luati. Exista un soi de complicitate, aproape o simbioza, intre, pe de o parte, cei care promit marea cu sarea, si, pe de alta, alegatorii lesne inghititori de gogosi oricat de gogonate.  Aceasta denota un singur lucru: cinismul politicienilor "se ia", mai ales daca terenul e fertil. O mai fi si un fel de mecanism de autoaparare: decat sa ne iesim din minti mai bine ne convingem ca e mai sanatos sa consideram totul o gluma. Sinistra, ce-i drept, dar care nu trebuie luata in serios. Iar in momentul completarii buletinului de vot, patrunsi de importanta teoretica a momentului, uitam, uneori, ceea ce stim despre calitatea candidatului si a promisiunilor sale.

Traiesc, in Romania, si multi semeni necorupti, constiinciosi, administratori talentati si dotati cu o imaginatie realista – calitati pe care vor sa le puna, dezinteresat, in slujba concetatenilor. Nici aceste pasari rare, si nu de prada nu ne pot repara insa habitatul, facandu-l locuibil, pentru ca odata instalati la primarie, sau intr-un consiliu local,  sunt nevoiti sa se fereasca de tirul incrucisat al speciei Homo Lupus Transitiae si al unei legislatii interpretabile ad infinitum.
Realitatea romaneasca a zilelor noastre este mult prea variata pentru a o putea zugravi exclusiv in culori sumbre. E o realitate dinamica,  pentru ca, intr-o masura insemnata, cei care o fac sa functioneze reusesc sa faca abstractie,  in activitatile lor economice si culturale, de malversatiunile politicienilor si mafiotilor si de imixtiunile cvasiministeriale "de la Centru".

Sunt semne ca este pe cale de a se naste, dupa o gestatie de aproape doua decenii in care nu o data ne-a apucat greata, o societate in stare sa genereze, inainte de a fi prea tarziu, o viata mai buna pentru mai multi. Sunt de ajutor si numerosii concetateni care au avut prilejul sa se convinga cu ochii lor ca exista si societati care functioneaza bine.
Speranta intr-o noua generatie de politicieni curati si dezinteresati a fost naiva. O recolta buna dintr-un sol otravit nu se poate obtine. Eventual, dupa o norocoasa mutatie. Asanarea democratica presupune in primul rand folosirea armei electorale, manuita inteligent, dupa o corecta informare.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă