12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul tunisian de externe şi-ar fi dat demisia pentru că şi-a lăudat...

Ministrul tunisian de externe şi-ar fi dat demisia pentru că şi-a lăudat omologul francez

Ministrul francez de externe, Ahmed Ounaies, a demisionat duminică, după ce a fost asupru criticat pentru că s-a exprimat laudativ la adresa omologului său francez, Michele Alliot-Marie, foarte nepopulară în Tunisia întrucât în timpul protestelor a oferit poliţiei tunisiene ajutorul Franţei.

Ahmed Ounaies a devenit duminică al doilea ministru de externe al Tunisiei care demisionează în decurs de două săptămâni. Ounaies este un diplomat de carieră care, până la pensionare, servise atât în timpul preşedintelui Habib Bourguiba, cât şi al lui Zine El Abidine Ben Ali. El era considerat un independent, spre deosebire de predecesorul său, Kamel Morjane, care, alături de alţi fideli ai fostului regim, a fost “sacrificat” la remanierea guvernului de tranziţie decisă sub presiunea străzii la doar câteva zile după formarea acestui guvern.

Gestul lui Ounaies, care a surprins la nivel internaţional, a intervenit însă după ce pe plan intern era aspru criticat pentru că a avut cuvinte laudative la adresa ministrului francez de externe, Michele Alliot-Marie, scrie DPA. Alliot-Marie este foarte nepopulară în Tunisia pentru că a oferit sprijinul Franţei poliţiei tunisiene în eforturile acesteia de a reprima protestele ce în final au dus la demisia preşedintelui Zine el-Abidine Ben Ali, în ianuarie. Zeci de protestatari au fost ucişi în acele zile.

Alliot-Marie şi-a petrecut vacanţa în decembrie în Tunsia, în ciuda faptului că deja ţara era în pragul revoltei. În timpul şederii sale în Tunisia, ea a folosit avionul unui om de afaceri apropiat regimului lui Ben Ali şi din această cauză ea însăşi a fost supusă unor presiuni, în Franţa, de a demisiona.

Ounaies, în vârstă de 75 de ani, a spus că întâlnirea cu Alliot-Marie în timpul unei vizite pe care a făcut-o în Franţa la 4 februarie a fost ca şi cum i s-ar fi împlinit un vis. El a văzut în şefa diplomaţiei franceze o prietenă a Tunsiei şi a spus că i-a făcut mare plăcere să o asculte.

Pe de altă parte, Ounaies ar fi fost absent din delegaţia care s-a întâlnit sâmbătă, la Tunis, cu ministrul german de externe, Guido Westerwelle, aflat în vizită. Luni, în capitala tunisiană este aşteptată şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Oficialii europeni au ales să viziteze Tunisia pentru a încuraja această ţară, încă fragilă şi instabilă în procesul de tranziţie pe care îl începe după demisia lui Ben Ali.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă