18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Nazare, nemulţumit de stadiul lucrărilor la autostrada Arad-Nădlac

Ministrul Nazare, nemulţumit de stadiul lucrărilor la autostrada Arad-Nădlac

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a efectuat sâmbătă prima sa vizită în această calitate în judeţul Arad, ocazie cu care a inspectat şantierul autostrăzii Arad-Nădlac şi cel al DN 79 Arad-Oradea, relatează agenţia de ştiri AGERPRES.

Prima oprire a efectuat-o la Lotul 2, acolo unde lucrează firma Alpine Bau GmbH, lungimea acestui tronson fiind de 16,664 km.

‘Dacă vă menţineţi ritmul actual al lucrărilor, cred că veţi reuşi în acest an să asfaltaţi întregul tronson, termenul pe care îl aveţi de finalizare a lucrărilor, aprilie 2013, impunând acest lucru. Aveţi o mobilizare suficient de bună, dar trebuie să menţineţi ritmul lucrărilor’, le-a spus ministrul Alexandru Nazare reprezentanţilor firmei constructoare.

Nazare a apreciat faptul că firma Alpine Bau GmbH a început o serie de lucrări pasaje, structuri importante etc., însă a apreciat că greul abia de acum începe, trebuind ca ritmul lucrărilor să fie menţinut în următoarele şase luni.

Pe de altă parte însă, întrucât reprezentanţii constructorului au cerut rezolvarea unor probleme de către MTI, ministrul Nazare le-a replicat că stadiul fizic al lucrărilor este de 14%, în vreme ce prognozat era de 15 %, cerându-le să respecte termenele asumate în contract.

După un periplu de peste 20 km pe un drum de pământ care urmează traseul viitoarei autostrăzi, ministrul Nazare s-a oprit la Lotul I de lucrări, acolo unde consorţiul Romstrade, Monteadriano Engenharia e Construcao şi Donep Construct, Romstrade SRL are de executat 22,2 de kilometri.

După prezentarea făcută de reprezentanţii constructorilor, ministrul le-a reproşat acestora faptul că au întârzieri în ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, acestea fiind executate în proporţie de numai 7%, faţă de programul de 10%, cerându-le să îşi dubleze capacităţile.

‘Dacă mă uit cum s-a lucrat la lotul acesta, cred că nici în 2014 nu terminaţi. E impropriu spus ‘cum s-a lucrat’, pentru că nu s-a lucrat. Să ştiţi că ambiţiile pe care le avem noi sunt, în principal, că această autostradă poate fi terminată la nivel de asfalt în acest an. Asta e ambiţia pe care o am eu şi vreau să fie reflectată şi în modul în care lucraţi’, le-a spus ministrul reprezentanţilor constructorilor.

În replică, aceştia au invocat vremea nefavorabilă drept cauză a întârzierii, însă Nazare a respins această scuză, spunând că, în condiţiile în care problemele tehnice pe care le pune traseul autostrăzii nu sunt deloc complicate, ‘vremea nu poate fi o scuză’.

El le-a cerut constructorilor să dubleze capacităţile tehnice şi personalul, pentru a se putea lucra în două sau trei schimburi.

‘Trebuie să recuperaţi. Aşa ceva e inadmisibil, nu aşa se lucrează. Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile faţă de dumneavoastră. Şi vreau să văd în perioada următoare acelaşi comportament şi din partea dumneavoastră’, a afirmat Nazare.

Ministrul a efectuat ultima inspecţie pe DN 79 Arad-Oradea, executat de compania Astaldi S.p.A.

Răspunzând întrebărilor puse de ministru, reprezentantul constructorului a spus că lucrările au început în anul 2009, stadiul fizic al situându-se la această dată în jurul a 83%, din care numai în anul trecut au fost executate circa 75%.

‘În mod evident, notificarea de reziliere a funcţionat. Din păcate trebuie să folosim aceste instrumente pe care le avem, pentru a vă pune la treabă. Acesta nu este un lucru normal. (…) Mă bucur însă că aţi ajuns să depăşiţi 80% în ceea ce priveşte realizările şi aştept să terminaţi integral lucrările, lucru care era de necrezut la începutul anului şi mai doresc să ştiu că veţi termina drumul în acest an’, a spus ministrul Alexandru Nazare.

El a reiterat faptul că va “monitoriza atent toate aceste lucrări”, în primul rând lucrările de autostrăzi de pe Coridorul IV paneuropean.

“Termenele contractuale trebuie respectate aşa cum este prevăzut în contracte. Nu vreau să avem surprize, nu vreau să avem întârzieri. Din punctul acesta de vedere, pe Arad-Nădlac, eu zic că asfaltul poate fi turnat în acest an. E o lucrare, din punct de vedere tehnic, nu foarte complicată şi aştept din partea constructorilor să se mobilizeze la maxim, astfel încât să avem în acest an asfaltul turnat. La fel, în ceea ce priveşte lucrările pe care le avem cu Banca Europeană de Investiţii, cum este şi acesta, DN 79, vreau să avem mobilizare maximă şi să terminăm în termenii contractuali’, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă