16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul de Interne, acuzat de consum de droguri

Ministrul de Interne, acuzat de consum de droguri

Fostul sef al agentiei nationale Antidrog (ANA) Pavel Abraham a declarat la un post de televiziune ca in locuinta ministrului de Interne, Cristian David, ar fi fost gasite in 1995 droguri de mare risc – amfetamine, LSD si cocaina. David nu a respins ferm acuzatia, spunand ca nu mai stie ce le-a declarat atunci anchetatorilor si ca garsoniera perchezitionata era a prietenei sale din acea vreme.
In 1995, spune Abraham, actualul ministru de Interne era asociat intr-o firma cu un olandez urmarit de brigada Antidrog. Pe atunci, pe David il chema Cristian Troaca si ar fi dat declaratii in care recunostea ca a fumat ocazional droguri, spune Abraham. Intrebat la Realitatea FM: "Deci n-ati consumat droguri niciodata?", David a raspuns: "Nu. Nu este in declaratia respectiva sau… poate fi rupt din context".

Daca s-ar dovedi ca David si-ar fi pus la dispozitie locuinta pentru consum de droguri si ar fi furnizat stupefiante invitatilor sai, ministrul de Interne ar putea fi acuzat de complicitate la consum de droguri in forma agravata – cu detinere si trafic –, pentru care pedeapsa ajunge pana la 20 de ani de inchisoare.
"Vin cu aceasta informatie pentru ca oamenii sa afle dimensiunea reala a acestui personaj care candideaza la Vaslui pentru un loc in Parlament", ne-a explicat Pavel Abraham. Acesta a fost pensionat in urma cu aproape o luna la cererea lui David, ministrul de Interne care candideaza la colegiul Duda Epureni din judetul Vaslui.

Ministrul internelor, Cristian David, ar fi fost implicat in dosarul unui traficant olandez de droguri de mare risc, sustine fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) Pavel Abraham. El spune ca in 1995, intr-o perchezitie efectuata la domiciul lui David, politistii ar fi gasit zece pastile de LSD, noua comprimate de amfetamina si 0,4 grame de cocaina. "Vin cu aceasta informatie acum, nu din razbunare, ci pentru ca oamenii sa afle dimensiunea reala a acestui personaj care candideaza la Vaslui pentru un loc in Parlament", ne-a explicat Abraham. Fostul sef al ANA recunoaste totusi ca este suparat pe ministrul David: "Niciodata nu a discutat cu mine, nici macar nu stie unde este sediul Agentiei, iar la plecarea mea din functie n-am avut sansa sa-mi stranga mana. M-am considerat jignit".

In 1995, spune Abraham, actualul ministru de Interne era un necunoscut, director al firmei Van Soestbergen Import Export SRL, dupa numele olandezului care o detinea si care era urmarit de Brigada Antidrog, fiind suspectat de trafic de stupefiante. Pe atunci, a povestit Abraham, pe David il chema Cristian Troaca, dar si-a schimbat numele in 2001, dupa prima casatorie. "Nu stiu de ce si l-a schimbat, oricum sunt multe minciuni. Minte si cu firma olandezului, a zis c-a plecat din firma in 1994, dar in ’95 el era inca acolo", ne-a declarat Pavel Abraham. In dosarul olandezului, politistii au facut o descindere in garsoniera unde acesta locuia, iar David ar fi dat declaratii in care – sustine fostul sef ANA – recunostea ca a fumat ocazional droguri, alaturi de prietena lui de atunci, cu scuza ca aceasta "traversa o depresie". In replica, ministrul David a facut o declaratie care mai degraba sporeste misterul din jurul acestui episod.

 

Parand ca evita un raspuns direct la intrebarea daca a consumat sau nu droguri atunci, David a spus ca nu isi mai aminteste exact ce a scris in acele declaratii. Intrebat la Realitatea FM, in direct, daca a consumat droguri in acea perioada, ministrul de Interne a reusit sa dea un raspuns vag: "Deci n-ati consumat droguri niciodata?" – "Nu. Nu este in declaratia respectiva sau… poate fi rupt din context". In ceea ce priveste garsoniera in care au fost gasite drogurile in 1995, Cristian David sustine ca nu era a lui, ci a prietenei sale, si ca era inchiriata partenerului sau olandez. Numai ca "atunci cand s-a facut perchezitia, olandezul era plecat din tara", ne-a declarat Abraham. David are o explicatie pentru aceasta afirmatie: "Eu am fost chemat de politie in momentul perchezitiei, fiindca aveam o dublura de la chei. Am dat intreaga mea colaborare politiei pentru aflarea intregului adevar.

 

Cetateanul olandez avea o viata proprie, diferita de a mea. Nu aveam legaturi decat pe planul de afaceri", a declarat David. Ministrul de Interne a admis totusi ca in anii ‘90 s-a aflat in compania unor persoane care consumau droguri, dar spune ca el n-a consumat. "Eu am asistat… si sunt multe situatii, in cluburi sau in alte locuri publice, in care se consumau. La inceputul anilor ‘90, in Romania, in Olanda…", a declarat David. Dincolo de ineditul situatiei in care se afla ministrul de Interne, se pune intrebarea in ce masura acesta a incalcat legea.

Avocatul de drept penal Gheorghe Mateut spune ca o persoana care doar asista la consumul de droguri "nu risca nimic", desi are obligatia de a face un denunt. "Insa daca o persoana pune la dispozitie apartamentul pentru consum de droguri, atunci este complicitate la infractiune si se da aceeasi pedeapsa ca si pentru autorul infractiunii", ne-a explicat Mateut. Cea mai aspra pedeapsa este pentru complicitate in forma agravanta – cu detinere si trafic de droguri –, cand complicele poate primi pana la 20 de ani de inchisoare. Omisiunea denuntarii se poate pedepsi cu amenda penala. "In cazul unei infractiuni in forma simpla, fapta se prescrie in 7 ani si jumatate, iar daca este in forma agravanta – in 15 ani", ne-a specificat avocatul.

David a mai spus ca, dupa ce a fost numit ministru, nu s-a intalnit cu nici unul dintre cei implicati in ancheta din 1995, insa Abraham il contrazice: Ion Sotirescu, pe atunci maior, care a incheiat procesul de perchezitie in 1995, a fost promovat, sub ministrul Cristian David, ca sef adjunct la Centrul Regional SECI pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă