12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul austriac de externe: Redistribuirea refugiaţilor în ţările UE, după stoparea valului

Ministrul austriac de externe: Redistribuirea refugiaţilor în ţările UE, după stoparea valului

Ţările Uniunii Europene nu vor începe să primească refugiaţi până când afluxul de migranţi nu va fi redus semnificativ, a declarat sâmbătă ministrul de externe austriac Sebastian Kurz într-un interviu acordat agenţiei DPA.

 "Trebuie să se înţeleagă clar că numărul refugiaţilor care ajung în Europa ar scădea foarte rapid dacă i-am putea opri pe migranţi în Grecia", a declarat ministrul conservator, luând apărarea politicilor mai dure la frontiere adoptate în Austria şi în ţările balcanice, fapt ce a dus la blocarea unui număr mare de migranţi în Grecia.

 Kurz s-a declarat încurajat de apelul făcut de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care le-a cerut celor care imigrează din raţiuni economice să rămână în ţările lor, şi de declaraţiile recente ale cancelarului german Angela Merkel, împotriva trimiterii refugiaţilor din Grecia către vestul Europei. "Sunt politici care în sfârşit se îndreaptă într-o direcţie potrivită", a spus Kurz.

 "Pe termen mediu, ţări care în prezent se opun unei redistribuiri (a refugiaţilor) ar putea fi dispuse să primească refugiaţi. Dar o astfel de distribuire nu este realistă câtă vreme se menţine un aflux foarte mare, câtă vreme ţările sunt conştiente de faptul că o astfel de politică (de redistribuire a migranţilor) se traduce printr-un număr tot mai mare de sosiri", a explicat şeful diplomaţiei austriece.

 Kurz a respins criticile potrivit cărora restricţiile impuse la graniţă de Austria şi măsurile luate de ţările din Balcani au provocat o criză în Grecia. "Adevărul este că în Grecia mai sunt acum doar 25.000 de refugiaţi. Asta reprezintă cam un sfert din numărul (de refugiaţi) din Austria", a spus Kurz.

 Austria a primit anul trecut 90.000 de refugiaţi, dar a încercat să limiteze sosirile în ultimele luni, pe motiv că, în lipsa unei politici de distribuire la întregul nivel al UE, trebuie luate măsuri la frontierele naţionale.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă