9.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăSpecialMinistrul Apărării spune că România ar putea încheia anul cu o creştere...

Ministrul Apărării spune că România ar putea încheia anul cu o creştere economică de 6% sau peste

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a anunţat marţi seară, la Antena 3, că a fost informat de partea americană că în data de 20 octombrie se va primi acceptanţă pentru achiziţionarea sistemului american de rachete antiaeriene Patriot. Acesta a mai spus că România ar putea încheia anul cu o creştere economică de 6% sau peste.

Ministrul a precizat că a primit acest mesaj chiar azi iar partea română poate "trece cu legea prin Parlament foarte repede".

Fifor a adăugat că în această dimineaţă a avut o întâlnire cu reprezentanţii General Dynamics de la care România vrea să cumpere transportoarele blindate 8×8 Piranha 5.

În acest context, Mihai Fifor a susţinut că România va cheltui "fără niciun fel de problema" procentul de 2% din PIB pentru Apărare, aşa cum s-a angajat în faţă NATO.

Fifor a mai spus la Antena 3 că România va închide anul 2017 cu o creştere economică de "6% sau peste 6%".

"Toate estimările noastre arată" acest lucru, a spus ministrul Apărării, care a argumentat că este de "rea credinţă" să susţii că această creştere este "bazată numai pe consum".

Pe 12 iulie Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără să există acorduri pentru off-set. 

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Conform planului de înzestrare întocmit de către MApN şi aprobat în Parlament în primăvară acestui an, România va cheltui peste 6 miliarde de euro pentru sisteme de apărare antiaeriană – circa 4 miliarde de euro pentru sisteme de rachete sol-aer cu bătaie lungă – 7 baterii pentru Forţele Terestre şi cele Aeriene, dar şi 2,1 miliarde de euro pentru sisteme antiaeriene pe rază scurtă (SHORAD) şi foarte scurtă (VSHORAD).

La sfârşitul lunii septembrie, Mihai Fifor anunţă că americanii de la General Dynamics, care deţin producătorul de transportoare blindate Mowag, vor fabrică la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Statul român va achiztiona 227 de astfel de transportoare, iar primele 30 vor fi fabricate mai întâi în Elveţia,

Cele mai citite

Omicron în Europa. Cehia și Austria confirmă primele cazuri

Omicron în Europa. După ce Olanda a confirmat primele 13 cazuri cu Omicron, acum Cehia și Austria vin și ele cu primele cazuri confirmare....

Jandarmii au căzut în șanț cu tot cu mașină

Jandarmii au căzut în șanț, cu tot cu mașină, anunță, luni, mai multe posturi de televiziune. Accidentul s-a produs în Sectorul 2 al Capitalei,...

Este cod galben de viscol în România

Este cod galben de viscol în România, în zona Carpaților Orientali. Un avertisment în acest sens a transmis, luni, Administrația Națională de Meteorologie (ANM)....
Ultima oră
Pe aceeași temă