17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătăţii anunţă modificarea duratei unor specializări din cadrul rezidenţiatului

Ministerul Sănătăţii anunţă modificarea duratei unor specializări din cadrul rezidenţiatului

Ministerul Sănătăţii a declarat că o serie de specializări de rezidențiat, a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada acestora fiind mărită.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis redacţiei România Liberă, o parte dintre specialităţile cărora le-a fost modificată durata rezidenţiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 ani la 5 ani). Acest demers este susţinut și de Colegiul Medicilor din România.

"În opinia specialiștilor, majorarea este susținută de faptul că și în celelalte țări ale Uniunii Europene există o tendință generală în acest sens, tendință agreată și de Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști. Demersul Ministerului Sănătății de revizuire a duratelor de pregătire a fost susținut și de Colegiul Medicilor din România", afirmă Ministerul Sănătăţii.

O noutate în cadrul acestui program este înfiinţarea specialităților care vizează patologia pediatrică. În acest sens au fost create noi specialități: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică.

"Curricula pentru aceste noi specialități este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani", precizează MS.

Anul acesta, concursul de rezidențiat va avea loc în data de 20 noiembrie în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu clasificare unică pe țară.

Cele mai citite

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...
Ultima oră
Pe aceeași temă