22.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialCum a raportat Ministerul Educație un procent dublu de absolvenți de Bacalaureat

Cum a raportat Ministerul Educație un procent dublu de absolvenți de Bacalaureat

Procentul elevilor care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea de toamnă s-a prăbușit de trei ori în ultimii ani.

Prinși în disputele privind manualele unice sau lipsa acestora, ori pentru a face lumină în numirile politice ale lui Liviu Pop la nivel de inspectorate școlare, riscăm să pierde din  vedere cifrele îngrozitoare care arată nivelul de slab pregătire al copiiilor din România.

Cifre citite incorect

În urmă cu opt ani, dacă dacă nu doreai să îți strici vacanța sau dacă trebuia să îți dai, mai întâi, corijența, aveai toate șansele că iei examenul de clasa a XII-a în sesiunea de toamnă. În 2008, promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea a doua a fost de 72,6%. Un an mai târziu, după introducerea camerelor de luat vederi, procentul s-a prăbușit ajungând la 32,3%.

Dacă în urmă cu aproape un deceniu, trei din patru tineri luau bacul în sesiunea de toamnă, anul acesta doar unu din patru au au reușit să obțină media 6. Anul acesta, înainte de rezolvarea contestațiilor, rata de promovare era de 26 la sută, ulterior procentul urcând la 28%.

În total, au promovat Bacalaureatul 8.463 de candidați, cu 705 mai mulţi față de rezultatele afișate inițial.

Rl a scris că, anul acesta, Ministerul Educației a umflat cifrele de promovare a bacalaureatului, sesiunea de vară. Numărul real al celor care au promovat examenul de bacalaureatul în sesiune de vară a fost cu 14% mai mic decât cel anunțat de Ministerul Educației. Liviu Pop anunțase un procent de promovabilitate de 71,4%. Mai exact, au promovat 91.754 de candidaţi dintr-un total de 128.503 candidaţi prezenţi. Mistificarea Ministerului Educației a fost posibilă deoarece numărul elevilor promovați nu a fost raportat la cifra corectă de 159.326 de elevi eligibili să susțină bacalaureatul. 

Cifrele intră la apă

Pe aceeași rețetă, cifrele au fost deformate și la sesiunea din toamnă. În final, după contestații, la sesiunea de vară, au promovat bacalaureatul un număr de 93.640 de elevii. Ceea ce arată că, dintre elevii eligibili să suțină bacalureatul, nu au luat acest examen 65.680 de copii. Raportând cei 8.463 de elevi care au luat bacul în sesiunea de toamnă cu cifra de 65.680 de elevi rămași fără bac, ar rezulta că procentul de promovabilitate a fost de 12%.

Aastfel, în sesiunea de toamnă, procentul celor care au promovat bacalaureatul (12%), a fost de două ori mai mic față de procentele a anunțatate de Ministerul Educației (28%).

Cele mai citite

VIDEO. Julian Assange a fost eliberat

"Julian Assange este liber", părăsind Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a...

VIDEO. Julian Assange a fost eliberat

"Julian Assange este liber", părăsind Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a...

Iohannis le arată Tricolorilor că n-a fost așa rău cu Belgia: pe el Rutte l-a bătut de la vestiare

Ilustrație: Marian Avramescu Spre deosebire de prima partidă a Naționalei României la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă