5.5 C
București
luni, 17 ianuarie 2022
AcasăSpecialMinisterul Apărării cumpără fără licitație rachete antitanc de 130 de milioane de...

Ministerul Apărării cumpără fără licitație rachete antitanc de 130 de milioane de euro

Ministerul Apărării Naționale a decis să cumpere armament antitanc în valoare de circa 130 de milioane de euro.

Rachetele sunt identice cu cele aflate în dotarea Armatei Române încă din anul 2004, adică sunt un model vechi de cel puțin 12 ani.

Decizia MApN a fost prezentată în patru anunțuri, referitoare la patru contracte distincte, postate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Cel mai scump contract se referă la „Sisteme de rachete antitanc portabile”, în valoare de 92,7 milioane de euro (fără TVA). Celelalte trei contracte se referă la „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc).  Valoarea totală a celor patru contracte este de circa 130 de milioane de euro (fără TVA).

Contractele au fost semnate după negocieri purtate între Compania Națională Romtehnica, subordonată Departamentului pentru Armamente din MApN, și firma germană EuroSpike GmbH.

MApN nu a organizat o licitație pentru această achiziție, preferând să negocieze doar cu EuroSpike.

Absența licitațiiei, pentu o achiziție de asemenea valoare,  este justificată de Departamentul pentru Armamente din MApN prin faptul că Armata Română are deja rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004. Acestea sunt instalate pe vehicule blindate tip MLI  (mașina de luptă a infanteriei).

Din acest motiv, noile rachete “constituie doar o completare a necesarului de muniţie”, susține Departamentul pentru Armamente.

Conform contractului de furnizare, sistemele de rachete antitanc portabile vor fi fabricate în Germania în perioada 2016 – 2019. Livrarea se va face începând cu sfârşitul anului 2017, ultimele echipamente urmând să intre în dotarea Armatei României în prima parte a anului 2019.

Cu alte cuvinte, Forțele Terestre ale României – cele care au în dotate vehicule MLI – vor primi, în anul 2019, rachete antitanc identice cu cele livrate în 2004, adică un model vechi de cel puțin 15 ani.

MLI 84M sunt vehicule blindate pe șenile, destinate să transporte o grupă de infanterie. Producătorul vehiculelor este firma MFA Mizil.

Potrivit unor informații disponibile pe Internet, rachetele antitanc Spike au fost concepute de firma Rafael din Israel, care deține 20 la sută din acțiunile firmei germane EuroSpike. Acest tip de rachete s-ar produce încă din anul 1997. 

Contractele dintre MApN și firma EuroSpike din Germania, în valoare totală de 130 de milioane de euro, fără TVA, vor fi însoțite de obligații de offset pentru partea germană, în valoare de 80 la sută din valoarea contractelor.

Modul de îndeplinire concretă a acestor obligații va fi decis în urma unor negocieri care se vor purta între firma germană și Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS) din România.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:03

Sute de oameni s-au adunat la râurile sfinte din India, în ciuda pandemiei

Sute de oameni s-au scăldat luni în râurile sfinte din orașul Prayagraj, India. Aceștia au marcat începutul unui festival celebrat în luna hindusă Magh,...

Caz șocant la școală. O elevă s-a aruncat pe geam din cauza mediei

O elevă în vârstă de 15 ani, de la Liceul Tehnologic nr. 2, din Târgu Jiu, s-a aruncat de la etaj. Din fericire, fata se...

Furtuna de zăpadă din sudul SUA provoacă în continuare ravagii serioase

Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, a provocat ravagii însemnate, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând...
Ultima oră
Pe aceeași temă