17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMilitarii americani, lecție de voluntariat

Militarii americani, lecție de voluntariat

Militari americani de la Unitatea Militară Black Sea Rotational Force 15.1, alături de angajaţi ai companiei de apă SC RAJA SA au curăţat de gunoaie cel mai mare parc din Constanţa.

Peste 100 de voluntari, printre care 25 de infanterişti marini din cadrul exercițiului multinațional Black Sea Rotational Force 15.1, 20 de militari ai Forţelor Terestre ale SUA de la Baza Militară „M. Kogălniceanu“ și 40 de reprezentanți ai S.C. RAJA S.A., s-au implicat în această operațiune.

Voluntarii au colectat inclusiv bidoane de combustibil, pubele şi PET-uri. Militarii americani s-au deplasat, cu ajutorul unor hidrobiciclete, pe lacul Tăbăcărie, de unde au strâns gunoaiele de la suprafaţa apei.

Ecologiştii români şi americani au purtat tricouri albe inscripționate cu siglele organizatorilor și logo-ul „Natura ne unește!“. În zona Gravity Park a fost montat un cort alb, loc în care constănțenii au primit mai multe informații despre această activitate. La acelaşi eveniment a fost prezent şi directorul general al S.C. RAJA S.A., Felix Stroe. „Pentru compania noastră, pentru RAJA, este o onoare deosebită să aibă colegi în organizarea acestei acţiuni unitatea militară Black Sea Rotational Force 15.1 şi Liga Navală a Statelor Unite. Profit de acest prilej pentru a ura încă odată bun venit la Constanţa militarilor americani care au demonstrat în nenumărate rânduri spirit civic şi respect faţă de natură. Prin acest proiect comun, natura ne uneşte. Parcul Tăbăcărie este cea mai mare zonă verde a Constanţei, fiind unul dintre cele mai frumoasse parcuri din Dobrogea şi din ţară. Suntem convinşi că asemenea acţiuni influenţează pozitiv dezvoltarea spirtului civic al comunităţii şi reprezintă un semnal de alarmă asupra faptului că viitorul şi sănătatea copiilor noştri depind de modul în care cu toţii respectăm mediul înconjurător“, a declarat Stroe.

„Ne-am gândit să dăm ceva înapoi“

„Am venit și m-am plimbat aici și atunci mi-a venit ideea să îl curățăm, să organizăm un astfel de eveniment. Mi s-a părut că e un parc frumos, dar era foarte mult gunoi și m-am gândit că este o idee bună să îl curățăm“, a spus Tom, militar american din cadrul Black Sea Rotational Force. „Ne-am simțit foarte bine aici, în România, și am simțit că este o oportunitate excelentă de a oferi ceva înapoi pentru ospitalitatea cu care am fost primiți“, a spus și David, un alt militar american. Potrivit reprezentanților US Army, astfel de acțiuni sunt obișnuite în zona de unde vin militarii, Virginia de nord, și au loc lunar, mai ales pe autostradă.

„Ne bucurăm să fim alături de RAJA, un partener extraordinar. Militarii americani încearcă să descopere cât de repede cu putinţă o bucăţică din România, o bucăţică din Constanţa. De asemenea, vor să ajute absolut în tot ce înseamnă spirit civic. Sper să vedem astfel de activităţi din ce în ce mai des“, a menţionat preşedintele Consiliului României al Ligii Navale al Statelor Unite, Teodor Patrichi.

Spirit civic şi respect faţă de natură

Parcul Tăbăcărie se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 ha în jurul lacului Tăbăcărie, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din Dobrogea, cu o vegetație bogată și printre cele mai mari din țară. Organizatorii proiectului “Natura ne unește!“, au fost Liga Navală a Statelor Unite (Navy League of the United States – NLUS), Unitatea Militară Black Sea Rotational Force 15.1 și SC RAJA SA.

Deși au apreciat acțiunea, mulți constănțeni nu au dorit să se implice activ.

REZULTAT. 500 de saci de gunoi

Potrivit reprezentanţilor RAJA Cons­tanţa, în urma acţiunii, au fost adunaţi peste 500 de saci cu gunoi, fiind colectate inclusiv bidoane de combustibil, pubele şi PET-uri, iar militarii americani au mers cu hidrobiciclete pe Lacul Tăbăcărie, pentru a strânge gunoaiele de la suprafaţa apei.

 

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă