19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de voluntari vin la Bagdad pentru a lupta împotriva jihadiştilor

Mii de voluntari vin la Bagdad pentru a lupta împotriva jihadiştilor

Mii de voluntari au răspuns apelului Guvernului irakian, care a anunţat că va furniza armament tuturor cetăţenilor care se oferă voluntari să lupte împotriva insurgenţilor, relatează Mediafax.

Hisham Isa a plecat către Bagdad vineri dimineaţa, fără să-şi anunţe soţia, pentru a se alătura "armatei populare" formate din voluntari hotărâţi să-şi apere ţara de ofensiva jihadiştilor care se apropie de capitala irakiană.

Veniţi din diferite provincii, ei s-au adunat la baza al-Muthanna, în centrul Bagdadului, aşteptând să fie repartizaţi în diferite centre de antrenament create special de către autorităţi la Taji, în nordul capitalei.

Hisham are doar 23 de ani. Soţia sa, cu care s-a căsătorit în urmă cu o lună şi jumătate, nu voia ca el să plece, aşa că a plecat de acasă în zori, împreună cu socrul său.

"Ea nu-şi dă seama de pericolul care ameninţă ţara. Dacă rămân acasă şi dacă şi alţii fac la fel, cine ne va apăra onoarea?", a declarat el pentru AFP.

În doar câteva zile jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au reuşit să preia controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei acestuia Ninive (nord), oraşului Tikrit, din zona căruia este originar fostul dictator Saddam Hussein, şi altor regiuni din provincia Salaheddine, dar şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala (est) şi Kirkuk (nord), profitând de debandada creată în rândul forţelor de securitate. Ei avansează către Bagdad.

Hisham Isa şi socrul său Hamad Kamel Hussein apreciază că următoarele confruntări vor fi "cruciale, pentru că nu trebuie să ne abandonăm ţara pe mâna extremiştilor" din cadrul SIIL.

Hamad Kamel Hussein, în vârstă de 45 de ani şi tatăl a zece copii, a făcut parte din armata lui Saddam Hussein, fostul preşedinte irakian, îndepărtat de la putere în 2003, în urma invaziei americane, şi executat ulterior.

"Am auzit apelul către voluntari şi m-am grăbit, luându-l şi pe ginerele meu, pentru că este de datoria noastră să ne apărărm ţara de jihadişti", a declarat el.

– Aflux de voluntari

Cel mai influent demnitar şiit din Irak i-a îndemnat şi el, vineri, pe irakieni să pună mâna pe arme pentru a opri ofensiva fulgerătoare a jihadisştilor sunniţi.

"Irakul se confruntă cu o provocare majoră şi cu un pericol extraordinar. Teroriştii nu vor să deţină controlul doar asupra câtorva provincii, au anunţat că vor toate provinciile, inclusiv Bagdadul, Kerbala şi Najaf. Din acest punct, responsabilitatea de a-i înfrunta şi de a lupta împotriva lor le revine tuturor şi nu priveşte doar o singură confesiune sau o singură parte", a declarat Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din Irak, într-un mesaj citit de reprezentantul său la Kerbala, la sud de Bagdad.

Răspunzând apelului, "mii de voluntari de toate vârstele" se înrolează, a anunţat generalul Fadhel Abdel Saheb, însărcinat cu tabăra de recrutare al-Muthanna. Este un aflux "fără precedent", a apreciat el.

Între aceştia, "un anumit număr de ofiţeri s-a prezentat pentru a-i încadra", şi-a exprimat generalul satisfacţia.

Voluntarii se adună mai întâi în această fostă bază aeriană din centrul Bagdadului, după care sunt conduşi la Taji, către centre de antrenament deschise în mod special.

Mohammed Mehdi Saleh, un ofiţer din armata rezerviştilor pregătit să reia lupta, îşi exprimă hotărârea de a "servi ţara" şi cere ca foştii militari să fie chemaţi.

"Dragostea faţă de ţară şi dorinţa de a o servi m-au determinat să nu ratez apelul (…). Irakul este în pericol şi este momentul să-l servim", a declarat el.

"Aceasta este ţara profeţilor şi a civilizaţiilor. Cum să lăsăm bandiţi şi terorişti să o guverneze?, a continuat ofiţerul.

De la începutul ofensivei jihadiste, peste 500.000 de civili au părăsit Mosulul, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care preconizează "o criză umanitară prelungită" în Irak. Alte aproximativ 40.000 de persoane au fugit, vineri, din calea confruntărilor armate la Tikrit şi Samarra.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă