21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialMihaela Melinte vrea sa se retraga fiind campioana mondiala!

Mihaela Melinte vrea sa se retraga fiind campioana mondiala!

Mihaela Melinte, campioana mondiala si europeana la aruncarea ciocanului si fosta detinatoare a recordului lumii in aceasta proba, este una dintre sportivele care uimesc inca prin ambitia de a continua activitatea competitionala.

Declarata pozitiv in urma unui control antidoping in 2000 si obligata sa paraseasca stadionul din Sydney cu cateva minute inainte de a-si incepe evolutia in seriile din cadrul Jocurilor Olimpice, Mihaela Melinte a revenit in activitate in 2002, dupa ce si-a ispasit suspendarea pentru dopaj dictata de forul national si cel international. De atunci insa, n-a mai reusit sa atinga forma care a consacrat-o.
Acum, la 33 de ani, dupa opt ani in care nu a mai inregistrat nici un rezultat notabil, date fiind atat starea psihica, zdruncinata dupa umilinta indurata la JO de la Sydney, cat si numeroasele accidentari pe care le-a suferit, singura sa dorinta este de a se retrage in glorie. "Am decis sa mai sacrific inca un an pentru a incerca sa revin unde am fost. Nu stiu sigur daca va fi ultimul, dar simt ca pot sa-mi egalez, daca nu sa-mi depasesc performantele de acum 11 ani  (n.r. – Mihaela Melinte a detinut recordul mondial la aruncarea ciocanului din iunie 1995 pana in mai 1999, cu o intrerupere de cateva luni, in 1997).

 

Vreau ca la Campionatele Mondiale in aer liber din vara viitoare de la Berlin sa urc din nou pe podium. De cateva zile am reinceput pregatirea (n.r. – dupa doua luni de pauza) conform planului intocmit impreuna cu antrenorul meu, domnul Constantin Musat. Sunt optimista pentru ca, daca anul acesta am aruncat aproape de 69 m, dupa ce am efectuat antrenamente la 30 la suta din capacitatea mea fizica, inseamna ca acum, cand ma voi pregati la maximum de efort, cu siguranta voi arunca peste 73 m. Deocamdata am realizat doar baremul B pentru Mondiale, dar in primavara sper ca nu voi intampina nici un fel de probleme pentru obtinerea baremului A (n.r. – de 69,50 m)", ne-a declarat ieri Mihaela Melinte, care nu se mai gandeste nici sa se casatoreasca, nici sa devina mama. "Mi-au trecut ideile de maritis si de facut copii pentru ca vreau sa mai ajung o data acolo sus.

 

Eu si Olga Kuznekova am fost primele care am evoluat in aceasta proba dupa ce a fost recunoscuta de IAAF (n.r. – proba feminina de aruncarea ciocanului a fost cuprinsa doar din 1995 in calendarul intrecerilor desfasurate sub egida Federatiei Internationale de Atletism – IAAF). Practic, noi am deschis oficial drumul celorlalte sportive in aceasta disciplina, ceea ce nu-i putin lucru. Kuznekova a reusit sa cucereasca titlul olimpic la 35 de ani (n.r. – la Atena 2004), asa ca nu vad de ce n-as putea sa cuceresc si eu titlul mondial in 2009 (n.r. – titlul mondial este cea mai inalta distinctie pe care ar putea-o cuceri Melinte, avand in vedere ca nu mai are acces la intrecerile olimpice din cauza Statutului COSR, conform caruia un sportiv depistat pozitiv nu mai este selectionat pe viata in lotul olimpic al Romaniei). Totul este sa fiu sanatoasa", a mai spus Mihaela Melinte.

Fosta recordmana a lumii se pregateste in aceste zile la Snagov si este foarte probabil ca in iarna sa-si continue antrenamentele intr-o tara cu clima mai calda. "Eu m-am simtit bine iarna si la Slanic Prahova, dar domnul antrenor nu este prea incantat sa stau in salina, sa arunc la pereti. Prin urmare, daca si conducerea federatiei va fi de acord, vom merge intr-o tara unde sa ma pot pregati afara pe timp de iarna." z
» Pentru Mihaela Melinte, decizia de a nu se retrage din activitatea sportiva inseamna, anual, un sacrificiu financiar de aproximativ 30.000 de lei noi, adica valoarea rentei viagere care se acorda pentru titlurile mondial si european, circa 2.500 de lei noi pe luna. Deocamdata, Mihaela Melinte se multumeste cu cei 1.200 de lei pe luna pe care ii castiga la CSM Bacau, club la care este legitimata si angajata ca antrenor de categoria a doua. "Acum, ca am terminat facultatea de sport, m-am inscris la master si sper ca in curand sa obtin si categoria intai ca antrenor. stiu ca as avea mai multi bani si timp daca m-as retrage din activitatea competitionala si as face cerere pentru acordarea rentei viagere, dar vreau sa mai privesc lumea o data de pe podium", a precizat atleta.

Bianca Perie, urmasa Mihaelei Melinte
» Bianca Perie (foto stanga) este considerata deja urmasa Mihaelei Melinte, dupa ce a doborat toate recordurile de la juniori si a cucerit titlul national la seniori, desi era inca junioara. Cum te simti?
– Era normal ca recordurile mele sa fie doborate, pentru ca tehnica a avansat mult. Eu mi-am inventat, ca sa zic asa, propria tehnica de aruncare, ce difera foarte mult fata de cea a baietilor, in timp ce sportivele mai tinere au avut de la cine invata. As putea spune ca Bianca a fost cea mai talentata si ma bucur ca se poate spune ca am o urmasa. Consider ca este un mod de a mi se recunoaste meritele in aceasta disciplina. Cat mai curand, sper sa devina noua detinatoare a recordului mondial la senioare.

» O consideri o adversara periculoasa pentru tine pe Bianca Perie?
– In nici un caz. Mi-as dori ca in Romania sa existe mai multe sportive cu talentul si de calibrul Biancai, pentru a exista o competitie adevarata si pe plan national (n.r. – Bianca Perie detine recordurile si titlurile nationale la toate categoriile de juniori, urmatoarele clasate avand performante mult inferioare).

Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă