19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMichelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer

Supranumita "The Face" la Hollywood, Michelle Pfeiffer a filmat cu unii dintre cei mai mari realizatori si le-a dat replici pe ecran lui Robert De Niro, Robert Redford sau Al Pacino. In august 2007, frumoasa a  avut privilegiul sa primeasca o stea pe Hollywood Boulevard, recompensa pentru o cariera fara greseli.

La 50 de ani timpul nu pare sa fi lasat multe urme pe fizicul superb al actritei. Cu ochii ei albastri senini, ten impecabil, silueta perfecta, zambet de milioane, Michelle poate multumi naturii care a inzestrat-o cu aceste calitati fizice. Totusi, a marturisit ca nu-si iubeste corpul si ca detesta sa se vada pe ecran. "Nu-mi place sa revad filmele in care am jucat; nu mi se pare normal sa te uiti la tine insuti prea mult", a spus ea. Cochetarie sau modestie, actrita a stiut oricum sa nu faca parada cu imaginea sau cu sarmul ei natural. De altfel, a stat intotdeauna cat mai departe de ochii presei, desi a ales din copilarie o cariera care ii impunea alte reguli.

Era greu sa fie altfel, fiind nascuta in California, devenit teritoriu-simbol al celei de-a saptea arte. Cu chipul ei incantator nu a putut sa fie refuzata de cei de la Disneyland, care au ales-o pentru a incarna o foarte tanara Alice la paradele sale electrice. Pasiunea pentru teatru a indemnat-o sa urmeze din timpul liceului cursuri de arta dramatica, lucrand in acelasi timp ca vanzatoare, pentru a le putea plati. In ciuda complexelor, care nu au disparut nici astazi, s-a prezentat la un concurs de frumusete in California si a castigat titlul de Miss.

Drumul succesului
In 1980, la 22 de ani, a primit primul sau rol la Hollywood, intr-un serial de comedie, iar doi ani mai tarziu a obtinut un rol in celebra comedie muzicala "Grease 2", care i-a permis sa devina cunoscuta. In 1983 a obtinut unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale, ca amanta drogata a lui Al Pacino in "Scarface". De atunci i-a fost mult mai usor sa fie in obiectivul producatorilor de film. In 1988 se afla pe genericul filmului "Legaturi periculoase", o capodopera a lui Stephen Frears. Pfeiffer se distinge in pielea delicata a doamnei de Tourvel si primeste prima sa nominalizare la Oscar.

Este interesant ca, desi in prima perioada a carierei era mai apreciata de barbati, a devenit incet o sursa de interes pentru femei. A stiut intotdeauna sa-si pastreze intimitatea la un nivel decent. Chiar a refuzat sa fie partenera lui Michael Douglas in "Basic instinct", din cauza scenelor vulgare pe care le presupunea. "Acum, ca sunt matura, simt ca am responsabilitatea sa reprezint femeile intr-un mod respectuos", a declarat actrita intr-un interviu. Despre Elvira, cea pe care a interpretat-o in "Scarface" a spus: "Am simtit ca era un obiect, un ornament pentru amandoi barbatii cu care traia. Nu am vrut sa o prezint atragatoare, ci sa fac, prin ea, o declaratie feminista". Vorbind despre chirurgia estetica, Pfeiffer a spus ca, desi nu a   apelat niciodata la aceasta, le intelege pe femeile care o fac, pentru ca exista o presiune exterioara reala. A povestit totodata cum a fost acostata pe strada de o femeie care i-a multumit ca este atat de frumoasa avand totusi sanii mici.

Filme de toate genurile
Vrand sa-si fondeze o familie, dar nemaiavand rabdare, a adoptat la inceputul anului 1993 o fetita. In luna noiembrie a aceluiasi an s-a casatorit cu David E. Kelley, creatorul serialului Ally McBeal, cu care are un baiat.

In 1995 Michelle Pfeiffer se afla in varful carierei  in "Spirite rebele". Incarneaza aici rolul lui Lou Anne Johnson, o invatatoare care incearca sa isi ajute elevii sa iasa din apatie si sa-si regaseasca gustul pentru viata. Interpretarea i-a adus in 1996 trofeul pentru cea mai buna actrita la Blockbuster Entertainment Awards. Iar Pfeiffer s-a declarat incantata ca a putut avea un rol care i se potriveste atat de bine, credinta sa fiind aceea ca educatia va rezolva toate problemele lumii de astazi.

La sfarsitul anilor ‘90 se putea lauda cu o activitate intensa: zece filme in numai cinci ani. Roluri diverse, unele patetice, altele romantice, uneori comice. Printre acestea, "Batman se intoarce" al lui Tim Burton, in 1992, in care a fost diva Catwoman, "Personal si confidential" (1996), alaturi de Robert Redford, "Ce zi minunata!" (1996), cu George Clooney, sau "Povestea noastra" (1999), cu Bruce Willis, pentru care a fost recompensata cu un alt premiu Blockbuster Entertainment. Dar nu s-a oprit aici. si-a fondat propria societate de productie, Via Rosa, in 1991. si a continuat cu roluri mai intime si mai intense. In 2000 a aparut alaturi de Harrison Ford in thriller-ul "Apparence". In 2002 a interpretat rolul unei mame intr-o familie neobisnuita in filmul "Dragoste otravitoare" si a fost premiata de mai multe societati cinematografice americane. Desi s-a crezut ca, odata cu apropierea de 50 de ani, ii va fi tot mai greu sa obtina roluri, a aparut in 2007 in basmul fantastic "Pulbere de stele", cu Robert de Niro, si in comedia muzicala de succes "Intrigi de culise", alaturi de John Travolta. "Trebuie sa recunosc ca a canta in acest film a fost mai greu decat tot ce am facut pana acum asemanator. Melodiile sunt atat de rapide incat aproape ca nu poti respira. Dar am avut o placere reala sa cant din nou", a declarat actrita, care e cunoscuta pentru vocea sa foarte buna.

Din culise
» In cariera ei a jucat de doua ori rolul unei vrajitoare. Prima data in "Vrajitoarele din Eastwinck" (1987) cu Jack Nickolson si mai recent in "Pulbere de stele" (2003), cu Robert de Niro
»A imprumutat vocea sa lui Tzipporah din "Printul Egiptului" (1998) si lui Eris din "Sindbad – legenda celor sapte mari" (2003)
» A marturisit ca ii cere intotdeauna sfatul fiului sau inainte de a accepta un rol.
» Cele doua surori mai mici ale sale sunt tot actrite
» A primit trei nominalizari la Oscar, pentru "Legaturi periculoase" (1988), care i-a adus si un Premiu BAFTA, "Campul dragostei" – pentru care a avut si o nominalizare la Globul de Aur, si pentru "Formidabilii Baker Boys", pentru care a fost nominalizata si la premiile BAFTA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă