13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMexicul sub teroare. Un masacru cu un singur suspect – poliţia

Mexicul sub teroare. Un masacru cu un singur suspect – poliţia

 

Mexicul fierbe. Jandarmeria şi armata mexicane au preluat controlul oraşului Iguala, din vestul ţării, la zece zile după răpirea de către poliţişti municipali a 43 elevi, care au fost daţi dispăruţi. Doi membri ai unui cartel al ­drogurilor au declarat că 17 dintre ei au fost asasinaţi şi punerea în cauză a poliţiei locale, legată de crima organizată, a aruncat ţara într-o criză securitară.

Cel puțin 28 de cadavre calcinate, unele dez­membrate, au fost ­descoperite pe 4 octombrie, în şase gropi din apropiere de Iguala, în statul Guerrero. Stropite cu o substanţă inflamabilă, apoi incendiate, corpurile se pare că sunt cele ale tinerilor ­dispăruţi.

În noaptea de 26 spre 27 septembrie, trei autobuze care transportau elevi de la Şcoala normală Atzoyinapa, veniţi să participe la o ­manifestaţie pentru obţinerea de subvenţii, au fost atacate de poliţişti municipali şi oameni înarmaţi neidentificaţi. Potrivit martorilor, agenţii au tras asupra unui taxi şi a unui alt auto­buz ce transporta jucătorii unei echipe locale de fotbal. Bilanţ – ­şase morţi şi 25 de răniţi. Înregistrări ­video au relevat că elevii dispăruţi au fost îmbarcaţi de poliţişti.

De atunci, 30 de persoane au fost arestate, din care 22 de agenţi municipali. Dezvăluirile au provocat furia părinţilor victimelor şi duminică demonstraţiile au blocat străzile staţiunii Acapulco şi o autostradă din regiune.

Chiar într-o ţară obişnuită cu masacrele, afacerea a generat o criză, odată din cauza implicării posibile a poliţiei şi pentru faptul că elevii nu sunt cunoscuţi a avea legături cu mediile criminale. Spectrul poliţiei corupte a afectat Mexicul de ani de zile, dar aceste dispariţii survin într-un moment în care preşedintele Enrique Pena Nieto este deja confruntat cu situaţia a cel puţin trei soldaţi acuzaţi de omucidere în altă afacere recentă – moartea prin împuşcare a 22 de persoane capturate într-un depozit.

Barbaria din Iguala

Barbaria are un nou sediu în Mexic. Un mormânt clandestin la periferia oraşului Iguala, unde s-au descoperit trupurile arse ale 17 elevi din cei 43 daţi dispăruţi la 27 septembrie, după arestarea lor de către ­poliţie. Masacrul a fost realizat de doi ­asasini plătiţi cărora poliţiştii le-au predat elevii răpiţi. Confesiunile ­celor doi asasini, publicate de procurorul general, au lovit pur şi simplu populaţia ca un fulger cu un adevăr sumbru, realizând puterea aproape nelimitată exercitată în unele ­regiuni de crima organizată. Preşedintele mexican, Pena Nieto, a lansat un mesaj ­încurajator naţiunii şi a anunţat că guvernul său nu va permite „nici cea mai mică şansă de impunitate“. El a deplâns violenţa contra tinerilor şi a numit crimele „scandaloase, ­dureroase şi inacceptabile” şi a promis că autorităţile federale vor participa la clarificarea faptelor de la Iguala. Apoi, a anunţat că jandarmeria, noua forţă contra drogurilor, merge la Iguala pentru preluarea controlului.

Căutarea oamenilor înarmaţi ­care au atacat autobuzele elevilor a dus la problema arestării celor care au ­comandat asasinatele. Cei doi principali suspecţi, primarul din Iguala, Jose Luis Abarca şi şeful securităţii au fugit. Ordinul de răpire a venit din partea şefului poliţiei, Francisco ­Salgado Valladares, iar cel de ucidere de la un gnagster supranumit Le Chuky, cei doi fiind faţetele aceleiași monede. Predecesoul lui Nieto, Felipe Calderon a fost, de asemenea, confruntat cu noi valuri de scandaluri de corupţie a poliţiei, cu întregi forţe locale ­demise.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă