27.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialMetropola banateana se naste greu

Metropola banateana se naste greu

In lipsa unui cadru legislativ clar si coerent, la Timisoara discutiile in jurul viitoarei metropole avanseaza. Initiativa autoritatilor judetene a fost preluata de primaria capitalei Banatului, evident interesata de proiect.
Dezbaterea publica organizata recent a reliefat din nou cele doua unghiuri sub care este abordat subiectul de catre primarii vizati de proiectul metropolitan. Pe de o parte sunt edilii comunelor mai sarace, cei care nu au beneficiat inca de investitii in ansambluri rezidentiale sau industriale si nu dispun nici de o infrastructura care sa ii atraga pe dezvoltatorii imobiliari. Ei vad in proiectul metropolitan tocmai sansa trecerii de la stadiul rural actual la cel de suburbie a unei mari aglomerari urbane.
Pe de alta parte se afla primarii unor comune cum sunt Dumbravita, Ghiroda sau Giroc, care se bucura de binefacerile unor investitii importante si care genereaza un buget pe masura. Alesii de acolo vad in proiectul metropolitan o amenintare la adresa autonomiei lor, in conditiile in care deciziile privind dezvoltarile imobiliare si investitiile industriale se vor lua in viitorul consiliu al structurii administrative ce sta sa se nasca.
Primarul din Dumbravita, de exemplu, solicita drept de veto la orice decizie care i-ar afecta comuna, sustinand necesitatea dezvoltarii naturale a localitatii, deci nu pe baza unor planuri urbanistice concepute la Consiliul Judetean sau Primaria Timisoara. Principala sa temere este ca Dumbravitei ii va fi destinat exclusiv un rol de cartier rezidential, iar zonele industriale, aducatoare de sume consistente la buget, vor fi directionate catre altii.
Asadar, armonizarea diferitelor interese este extrem de dificila, dar, fara indoiala, viitorul apartine acestui proiect metropolitan, singurul care ar permite o dezvoltare sustinuta si coerenta a Timisoarei si a imprejurimilor, in special in vederea accesarii fondurilor structurale.
Drumul pana acolo este insa lung si complicat. Proiectul autostrazii Arad – Timisoara – Lugoj a provocat deja primele controverse, mai ales ca principala cale de acces spre si dinspre municipiul de pe Bega ar trebui sa se faca prin mijlocul Dumbravitei.
Cu siguranta vor mai fi si alte puncte de vedere divergente, insa ceea ce conteaza este interesul cetateanului, binele comunitatii. Iar proiectul zonei metropolitane ar trebui sa ne conduca spre acest tel…

Cele mai citite

Finlanda, abia intrată în NATO, trimite avioane pentru a apăra România

Finlanda, abia devenită membru al NATO, trimite în România șapte avioane de luptă pentru a participa la misiunea de Poliție Aeriană pe Flancul Estic...

Vinicius Junior, desemnat cel mai bun jucător al sezonului din Champions League

Comisia de observatori tehnici ai UEFA l-a desemnat pe fotbalistul brazilian Vinicius Junior, care a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid, drept cel mai...

Nicușor Dan se prezintă drept candidat independent, nu mai pomenește despre susținerea USR

Nicușor Dan, care candidează pentru cel de-al doilea mandat de primar general al Capitalei, se prezintă acum pe internet drept candidat independent, fără a...
Ultima oră
Pe aceeași temă