16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialMesajul bombardierelor din Marea Chinei

Mesajul bombardierelor din Marea Chinei

Washingtonul refuză să recunoască noul spaţiu de apărare aeriană  adjudecat  unilateral de Beijing deasupra unei vaste zone din Marea Chinei Orientale ce cuprinde insulele  Senkaku, aflate în centrul unui contencios cu Japonia. Două bombardiere americane B-52, neînarmate, au survolat acest spaţiu aerian, Pentagonul declarând că a fost o misiune de rutină, prevăzută înaintea anunţului chinez. Dar mesajul este clar.

Sfidând China, două bombardiere americane au zburat în spaţiul aerian asupra căruia Beijingul a decis că are drept de control, dar Pentagonul a precizat că misiunea de luni spre marţi a bombardierelor B-52, plecate din Guam, „este o manifestare a drepturilor internaţionale privind navigaţia  şi tranzitul în spaţiul aerian internaţional”.

Nu a existat un răspuns imediat al Beijingului faţă de zborurile efectuate fără  notificare prealabilă, cerută în virtutea noii declaraţii a Chinei, care afirmă dreptul de identificare, control şi eventual de declanşare a unei acţiuni militare contra unui avion care intră în zonă. Analiştii arată că regulile Chinei nu fac distincţie între avioanele care zboară în zonă şi cele care zboară spre spaţiul aerian chinez. La Washington,purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki a reiterat convingerea guvernului american că decizia Chinei este o tentativă de schimbare a statu quo-ului şi care va „intensifica tensiunile regionale şi creşte riscul erorilor de calcul, al confruntării şi accidentelor”.

„Dintr-o singură lovitură, decizia Beijingului a injectat noi probleme în relaţiile sale cu -Taiwanul, Coreea de Sud şi SUA, a deteriorat relaţii cu Japonia şi a înfricoşat micile naţiuni din Asia de Sud-Est”, arată Bonnie Glasser, consilier principal pentru Asia la Centrul de studii strategice şi internaţionale.

Declaraţia bruscă a Chinei privind noua sa zonă aeriană enervează ţările din Asia şi în special Japonia, având în vedere că Beijingul a avertizat că traversarea zonei fără identificare poate provoca o posibilă interceptare militară. Un analist chinez de rang înalt, Siu Yinhong, care consiliază uneori guvernul de la Beijing, a recunoscut că noua zonă a agravat deteriorarea relaţiilor, deja toxice, cu Japonia şi reprezintă o acţiune de forţă între Washington şi Beijing.

Lupta pentru putere

Anunţul Chinei este printre cele mai îndrăzneţe din cadrul luptei cu SUA pentru putere în Asia, şi în extensie cu aliaţii regionali ai Americii. Implicarea Japoniei nu face decât să volatilizeze situaţia. Insulele Senkaku numite de Japonia şi Diayou de către China, sunt administrate în prezent de japonezi, care consideră spaţiul aerian de deasupra insulelor ca fiind spaţiul lor. Responsabilii americani sunt preocupaţi de impas, considerând că ar putea duce la conflicte. Prin tratat, SUA sunt obligate să apere Japonia dacă este atacată.

Decizia Chinei de sâmbătă pare a fi o nouă etapă în eforturile ei de intensificare a presiunii asupra Japoniei privind insulele contestate, după ce în ultimul an, nave paramilitare chinezeşti au făcut incursiuni aproape cotidiene în jurul insulelor, inclusiv a apelor revendicate de Japonia. Washington şi Tokio refuză să recunoască zona şi responsabili americani au declarat că cele două B-52 au intrat fără să se identifice, fără să intre în contact cu armata chineză. Principalele companii aeriene civile din Japonia au ignorat miercuri la rândul lor noua zonă de apărare şi au zburat în spaţiul aerian revendicat de China fără a avertiza autorităţile de la Beijing. În Australia, autorităţile au chemat ambasadorul chinez pentru a-şi exprima preocuparea iar Coreea de Sud, care recent a dezvoltat relaţii mai amicale cu China, a declarat că nu poate accepta noua zonă care se suprapune pe spaţiul său aerian.

Tensiunile în regiune s-au accentuat de când China a publicat o hartă a noii „zone de identificare de apărare aeriană”, sâmbătă, care se suprapune parţial peste o zonă de apărare aeriană a rivalului său, Japonia, dar şi peste zona aeriană a Taiwanului, crescând posibilitatea unei ciocniri între avioanele nipone şi cele chinezeşti şi amplifică diferendul privind insulele din Marea Chinei Orientale revendicate de cele două ţări.   

Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă