14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMencinicopschi: Nu vreau sa mai vorbesc despre hormonii transmisi de gainile stresate

Mencinicopschi: Nu vreau sa mai vorbesc despre hormonii transmisi de gainile stresate

Conflictul dintre crescatorii de gaini si prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi s-a incheiat ieri, o data cu intalnirea dintre cele doua parti, mediata de Marian Zlotea, seful Autoritatii Sanitar-Veterinare. Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) a anuntat ca renunta la actiunile in instanta impotriva prof. Mencinicopschi. Concluzia discutiilor a fost ca toate ouale sunt sanatoase, indiferent de modul in care sunt crescute gainile.

Armistitiul dintre UCPR si prof. univ. dr Mencinicopschi le-a oferit crescatorilor de pasari ocazia de a da asigurari autoritatilor ca au o oferta bogata pentru sarbatorile Pastelui. "Producatorii de oua din Romania sunt pregatiti pentru sarbatori cu o oferta suficienta de oua de foarte buna calitate, la preturi accesibile, si le recomanda consumatorilor sa se aprovizioneze cu oua produse in Romania, sigure din punct de vedere alimentar si sanitar-veterinar.

 

Ca urmare a discutiei de astazi si a deciziei Consiliului stiintific al ANSVSA, din care face parte si profesorul Gheorghe Mencinicopschi, divergentele intre producatorii de oua si dansul vor inceta, inclusiv in ceea ce priveste actiunea in instanta", a declarat prof. univ. dr Ilie Van, presedintele UCPR. La randul sau, prof. univ. dr Gheorghe Mencinicopschi a afirmat: "Oul este considerat un aliment complet, cu inalta valoare biologica si nutritiva, ceea ce il face un aliment de baza. Oul trebuie sa faca parte din dieta fiecarui consumator, din copilarie pana la batranete, si nu trebuie sa lipseasca in special din dieta vegetarienilor.

 

Nu am nici o indoiala ca oul romanesc este de cea mai buna calitate si poate concura cu orice produs similar comercializat pe piata europeana". Pentru a nu se mai ajunge la astfel de situatii, presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a dat asigurari ca produsele de pe piata si modul in care acestea au fost obtinute vor fi monitorizate in continuare.

Schimbarea de atitudine din partea prof. Mencinicopschi – care initial a afirmat ca nu este indicat sa consumam oua din categoria 3, iar apoi a uitat de stresul gainilor, dandu-si votul pentru custi – a fost explicata chiar de specialist in interviul urmator.

» Rep.: Pe 9 februarie, la declansarea campaniei "stampila de pe ou", ati declarat (citat din comunicatul de presa al "Vier Pfoten"): "Ouale care incep cu cifra 2 si mai ales cu 3 sunt produse de cosmar atat pentru gaini, dar in cele din urma si pentru noi, cei care le consumam. (…) Hormonii stresului produsi de gainile crescute in baterii nu dispar la gatit si noi, oamenii, ii ingeram fara sa constientizam ca stresul gainii devine stresul nostru".
Prof. Gh. Mencinicopschi: Nu am facut niciodata asemenea declaratii. Eu am fost invitat la acea conferinta si am tinut un discurs limitat numai la descifrarea semnificatiei stampilei de pe oua pentru consumatori, fara a face alte comentarii. Este hilar ce se intampla. Totul a pornit de la o simpla campanie de informare a consumatorilor, care trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza.

» Rep.:  Drept consecinta a declaratiilor dumneavoastra si ale celor de la "Vier Pfoten", crescatorii de pasari au anuntat pe 17 februarie ca va dau in judecata si va solicita daune de 1,5 milioane lei, intrucat a fost afectata grav imaginea aviculturii romanesti si s-au micsorat vanzarile de oua.
Gh.M.: Nu am fost contactat nici de cei de la "Vier Pfoten", nici de crescatorii de pasari. Am aflat din presa ca UCPR intentioneaza sa ma dea in judecata.

» Rep.: Pe 24 februarie ati fost plecat din tara? Deputatii Comisiei de agricultura v-au chemat sa le dati explicatii, dar nu ati ajuns nici dumneavoastra, nici cei de la "Vier Pfoten".
Gh.M.: Eu am aflat de la reporteri ca s-a tinut acea sedinta si ca trebuia sa merg si eu. Nimeni nu m-a contactat pe nici o cale sa ma invite. Chiar am reusit, seara, sa port o discutie cu dl Tabara (n.r. – presedintele Comisiei de agricultura), care mi-a promis ca se va interesa de ce nu am fost anuntat ca trebuia sa particip la sedinta Comisiei de agricultura.

» Rep.:  Pe 1 martie ati fost unul dintre specialistii care si-au dat votul in favoarea tezei ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste prezenta hormonului stresului in ouale produse de gaini. Specialistii Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor au prezentat studii care stipuleaza ca gainile crescute in custi prezinta concentratii crescute ale corticosteronului (hormonul stresului). Unde a disparut stresul? Nu s-a tinut cont de aceste dovezi?
Gh.M.: Imi rezerv dreptul de a nu raspunde la aceasta intrebare. Declaratia mea oficiala o aveti astazi (n.r. – ieri) pe site-ul ANSVSA. Pe 1 martie a fost o sedinta a unei autoritati a statului, din care fac si eu parte, si nu vreau sa fac declaratii asupra a ceea ce s-a discutat acolo. Sunt tot felul de studii, dar nu as vrea sa merg pe pista asta, pentru ca ele sunt facute pentru a fi discutate in cercuri stiintifice.

Valentina Grigore
Valentina Grigorehttp://valentina-grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă