18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial"Memorialul durerii" - o victorie tarzie

“Memorialul durerii” – o victorie tarzie

Nu cred ca a fost vreodata mai plina marea sala de evenimente a Institutului Cultural Roman asa cum a fost in seara lansarii cartii "Memorialul durerii. O istorie care nu se invata la scoala", semnata de realizatoarea binecunoscutei serii de documentare, Lucia Hossu Longin. Volumul a aparut la Editura Humanitas si este insotit de un box de 36 de DVD-uri, editate de TVR Media si Humanitas Multimedia. Discurile contin 36 de episoade ale serialului, din cele 120 difuzate, urmare a unei selectii foarte dificile, asa cum recunoaste Lucia Hossu Longin. Editarea cartii si evenimentul de lansare au fost organizate impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, condus de istoricul Marius Oprea. Sala imensa a fost plina ochi, cei prezenti umpland spatiul pana la holul de intrare al cladirii. Luciei Hossu Longin ii datoram acum, practic, o arhiva unica a memoriei romanesti asupra perioadei totalitare.
Filmele seriei au fost facute cu multe sacrificii, suportand piedici si obstructii stupide din partea diversilor diriguitori ai destinelor televiziunii publice, in mod evident facute la comanda politica. Important este ca filmarile au fost facute la timp, sub presiunea timpului mai bine zis ("lupta contra cronometru", spune Lucia Hossu Longin), tinand cont de faptul ca multi dintre cei implicati aveau varste inaintate. Avem acum, astfel, interviuri cu oameni esentiali si marturii rare, datorita acestei serii de documentare.
Realizatoarea acestui efort esential, atat din punct de vedere istoric, cat si moral, Lucia Hossu Longin, isi vede acum de fapt munca de aproape doua decenii incununata, o data cu aparitia cartii de fata, care cuprinde transcrierea multora dintre aceste interviuri atat de importante, si a selectiei de filme pe DVD. Este o recunoastere publica meritata de mult si, in acelasi timp, o victorie tarzie asupra incredibilelor presiuni si obstructii politice la care au fost supuse aceste documentare.
Lucia Hossu Longin a spus ca, in carte si DVD-uri, poate fi gasita istoria rezistentei romanesti la cei 50 de ani de totalitarism. Raspunsul la intrebarea "cine poate fi profesor de libertate, cine ne poate invata libertatea?" se afla aici si este dat de numeroase personalitati, de o mare demnitate si moralitate, ale acestor ani. Primul episod a ceea ce nu se stia atunci ca va fi un serial atat de lung si important a fost difuzat miercuri, 14 august 1991. "In acesti 17 ani am trait in permanenta in niste transee ale memoriei", a sintetizat Lucia Hossu Longin efortul sau indelungat pentru adevar si dreptate.

Cele mai citite

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă