20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Pericol de inundați în 15 județe. Cod Roșu pentru râul Motru...

UPDATE. Pericol de inundați în 15 județe. Cod Roșu pentru râul Motru și pe două râuri din Mehedinți. Mehedinți și Gorj sub Cod portocaliu de ploi abundente, Dolj și Dâmbovița, sub Cod Galben

UPDATE. Hidrologii au emis cod roșu de inundații pe două râuri din Mehedinți.

UPDATE. Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi abundente pentru județul Călărași.

UPDATE. Codul Galben de ploi și grindină a fost prelungit în București și Ilfov până la ora 20.20, anunță Administrația Națională de Meteorlogie. Astfel, vor fi afectate următoarele zone: jumătatea estică a judeţului Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, estul judeţului Giurgiu (Iepureşti, Stoenieşti, Daia şi Oinacu) şi vestul judeţului Călăraşi (Frumuşani, Vasilaţi, Radovanu, Nana).

UPDATE.  Traficul pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti se desfăşoară, duminică seară, în condiţii de ploaie şi grindină, iar la kilometrul 25 vizibilitatea este sub 100 de metri şi s-au format coloane de maşini, informează Centrul Infotratic al Inspectoratului General al Poliției Române.

Citește și: INFOTRAFIC. Ploaie torențială pe A1. Circulația este îngreunată

”Pe unele tronsoane ale autostrăzii A1 Bucureşti – Piteşti, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ploaie, chiar grindină. Din acest motiv, în zona kilometrului 25, vizibilitatea este sub 100 de metri, iar autovehiculele circulă cu viteză redusă", se arată într-un comunicat de presă al Centrului Infotrafic.

UPDATE. 43 de grădini, nouă anexe gospodărești, un beci și 140 de hectare de teren arabil au fost inundate din cauza precipitațiilor abundente și a revărsării râului Motru și pârâului Ploștina.

UPDATE. Meteorologii au emis, duminică după-amiază, cod galben de ploi pentru Municipiul București. Mai multe străzi au fost inundate. Avertizarea este valabilă până la ora 19.00

Citește și: Cod Galben de ploi, în București

UPDATE. Hidrologii au prelungit până luni, la ora 18:00, avertizarea cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Argeş şi Prahova, iar râuri din 14 judeţe vor fi sub cod galben.

Citește și: Codul portocaliu de INUNDAȚII, prelungit în 9 județe

UPDATE. 13 turiști care participau la ”Sărbătoarea Liliacului”, în localitatea Ponoarele, județul Mehedinți, au fost salvați de jandarmi după ce viiturile au inundat drumurile de acces din comună.

Citește și: Inundații Mehedinți. 13 turiști care veniseră la Sărbătoarea Liliacului, salvați de jandarmi după ce drumurile au fost acoperite de ape

La acest moment, la nivel național, avem 4 județe afectate de precipitațiile abundente – Mehedinți și Gorj sub Cod portocaliu, Dolj și Dâmbovița sub Cod Galben, în 5 localități din aceste județe înregistrându-se probleme din cauza apelor – Motru (în jud.GORJ), Podul Grosului, Prunișor, și Bălăcița – toate în Mehedinți și Carpen în județul Dolj, informează MAI.

Înregistrăm la acest moment 65 locuințe inundate, 10 în localitatea Prunișor, 5 în Podul Grosului și 50 în Bălăcița, toate din județul Mehedinți.

Sunt sub avertizare hidrologică, care vizează creșteri de debite și niveluri ale apelor cu depășiri ale cotelor de atenție și inundație, 6 județe sub Cod Portocaliu – Caraș Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș – și 9 județe sub Cod Galben – Mehedinți, Olt, Gorj, Dolj, Caraș Severin, Sibiu, Timiș, Hunedoara și Vâlcea

Această atenționare este emisă până luni la ora 14.00.

În plus, au fost emise pentru perioade mai scurte de timp actualizări privind precipitații extinse în județele Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui și local în județul Neamț, până astăzi la ora 15.00.

Totodată, a fost transmisă o atenționare hidrologică de Cod Roșu pentru râul Motru și afluenții acestuia, în intervalul orar 11.00-18.00.

”În aceste condiții, vă cer o mobilizare generală! De la prefecți, structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, comitete locale pentru situații de urgență!

Nu suntem la primul val de inundații din această primăvară și de aceea am încredere că fiecare dintre dumneavoastră știe deja ce are de făcut în următoarele ore!

Vreau să vă asigurați că toți oamenii și toate resursele pe care le aveți la dispoziție sunt mobilizate pentru a trece cu bine și de acest moment.

Știu că încă de aseară prefecții din județele avertizate de codurile meteo și hidrologice au luat primele măsuri organizatorice de atenționare a primarilor și implicit a populației. Sper că nu au fost probleme în acest sens, mai ales că atenționările au fost făcute din timp. Știu că sunt deja activate comandamentele operative din toate județele unde sunt probleme.

Am ordonat ca structurile de intervenție în situații de urgență să rămână mobilizate și în stare de alertă.

Aceeași mobilizare o aștept de la toate instituțiile statului pe care dumneavoastră le coordonați pe plan local, cu atât mai mult cu cât perioada de manifestare a acestor fenomene meteo periculoase este destul de mare și pot interveni și alte efecte în dinamica situației.

Din punct de vedere al intervenției forțelor Ministerului Afacerilor Interne, în cursul nopții am acționat în teren cu grupe de pompieri, polițiști și jandarmi și rămânem în continuare în teren cu 600 de angajați ai MAI”, a declarat ministrul de Interne, Gabriel Oprea, duminică, în cadrul videoconferinței cu prefecții.

11.000 de oameni pregătiți să intervină

”Suntem pregătiți să intervenim în orice moment cu peste 11.000 de oameni și 530 de mijloace. Rezerva de intervenție poate fi direcționată la nevoie, în funcție de nevoile din teren, în sprijinul comunităților grav afectate. În plus, efectivele MAI din județele limitrofe celor afectate pot acorda sprijin în orice moment, dacă situația operativă o impune.

Prioritatea acțiunii instituțiilor statului trebuie să fie salvarea de vieți omenești, chiar dacă aceasta implică decizii de evacuare a oamenilor din zonele unde viața le poate fi pusă în pericol.

Până la acest moment am avut în derulare o misiune de salvare a 2 persoane aflate într-o situație critică în localitatea Tîmna din județul Mehedinți.

Tuturor prefecților vă cer să țineți legătura permanentă cu primarii din localitățile unde au avut loc inundații sau unde există acest risc în zilele următoare. Trebuie să știm în orice moment care sunt zonele cele mai grav afectate pentru a ne putea coordona intervenția și pentru a putea disloca forțe suplimentare.

In toată această perioadă, vreau să rămâneți alături de oameni, să sprijiniți autoritățile locale și la fel ca de fiecare dată, să fiți acolo unde este cea mai mare nevoie de expertiza și intervenția dumneavoastră.

Doamnelor și domnilor prefecți, vă rog să vă asigurați că populația este informată cu privire la pericolul de inundații și măsurile luate de autorități.

Oamenii poate s-au uitat sau nu la televizor, deci nu plecăm de la presupunerea că știu ce se întâmplă. Împreună cu primarii, asigurați-vă că oamenii sunt informați, mai ales că situația este în dinamică!

În paralel vă cer să luați măsuri de asigurare a produselor de primă necesitate pentru cei care au fost sau urmează să fie evacuați – apă potabilă în primul rând.

În cel mai scurt timp, acolo unde au fost afectate liniile de energie electrică vă rog să mobilizați echipele de intervenție pentru remedierea situației.

Oricând, la orice moment, raportați apariția unor situații deosebite pentru a lua măsurile necesare de la nivel central.

Intreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne este la datorie, așa cum a fost în toate aceste 4 zile. Eu personal asigur comanda ministerului, așa că nu ezitați să solicitați sprijin dacă este nevoie.

Mai am un mesaj general valabil pentru toți cei prezenți la videoconferintă – astăzi foarte mulți dintre romani se vor întoarce acasă din vacanță. Vă rog să vă asigurați că dispozitivul pe care l-am mobilizat în aceste 4 zile rămâne în teren, în special poliția rutieră”, mai arată vicepremierul Oprea

Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă