21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMedicii de la Bozovici merg la muncă fără salarii

Medicii de la Bozovici merg la muncă fără salarii

Situaţie fără precedent la Spitalul din Bozovici: întreg personalul medical vin la muncă fără a fi plătit. Aceasta deoarece, de la 1 aprilie, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş Severin a oprit finanţarea, fiindcă în noaptea de 31 martie, de la Ministerul Sănătăţii a sosit un fax prin care conducerea instituţiei a fost anunţată că spitalul a fost desfiinţat.

Aceasta fără ca spitalul din Bozovici să figureze pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii. Spitalul din Bozovici deserveşte peste 22.000 de locuitori din Valea Almăjului şi este singurul pe o rază de cel puţin 100 de km, fiindcă şi spitalul din Anina a fost desfiinţat.

Probleme grave

Populaţia din zona Bozovici este una îmbătrânită, iar dezvoltarea economică a regiunii este scăzută. În aceste condiţii, locuitorii refuză internarea la Spitalul de Urgenţă din Reşiţa, aflat la 120 de km. În plus, un om aflat într-o urgenţă medicală este condamnat din start la moarte din cauza drumului care poate fi parcurs cel mai repede într-o oră şi jumătate.

Chiar dacă spitalul nu mai primeşte bani, cadrele medicale vin la muncă în continuare. Fiindcă este vorba de viaţă şi de moarte, şapte bolnavi au fost internaţi pe propria semnătură şi răspundere în spital.

Pentru a se putea descurca, oamenii vin de acasă cu alimente iar o altă mare parte a alimentelor este donată şi adusă de locutorii din Valea Almăjului. ,,De asemenea, locuitorii Văii au donat şi donează bani pentru medicamente. În rest, până la rezolvarea problemei într-un fel sau altul, personalul medical munceşte pe gratis” spune managerul spitalului, Iiuţă Imbrescu. ,,Bolnavii refuză să meargă la spital la Reşiţa, sunt cazuri grave aduse cu ambulanţa şi internate de noi fiindcă bolnavii spun că la Reşiţa sunt trataţi cu superficialitatea şi sunt câte doi într-un pat” spune directorul medical al spitalului, dr. Iuliana Popişti.

,,Nu am posibilităţi să ajungă la Reşiţa. Am 74 de ani şi o pensie de 300 de lei şi am noroc cu grădina pe care o sap şi îmi scot mâncarea de acolo. Am căzut jos de durere la rinichi. Am ajuns cu salvarea la Reşiţa. Mi-au făcut o injecţie, m-au ţinut câteva ore într-un pat şi seara la nouă mi-au spus să plec că nu sunt de internat. Am mai stat pe o bancă până dimineaţa şi apoi, am ajuns la o ocazie şi de acolo la alta şi abia a doua zi seara am ajuns acasă. Ieri seara, din nou am intrat în criză şi am zis că mai bine mor, dar eu la Reşiţa nu mai merg” spune Iconia Imbrescu din Borloveni. O altă femeie spune că ,,şi eu am fost dusă la Reşiţa, mi s-a făcut o injecţie şi am fost lăsată în drum şi abia am ajuns acasă a doua zi. După două zile m-au adus vecinii cu tensiunea de 270 şi, dacă nu erau doctorii din Bozovici, acum eram moarta pe năsălie”.

Cei doi bucătari ai spitalului, spun ce au făcut de mâncare pentru azi şi ce vor pregăti pentru mâine. ,,Ne-au adus oamenii din Valea Almăjului cartofi, paste făinoase, zahăr, ulei, conserve de peşte şi carne de pui. Avem alimente în magazie, dar nu mai avem voie să ne atingem de ele. Oamenii nu se lasă şi ne-au anunţat că vin să aducă şi făină şi ce mai trebuie” spune Adrian Şutac, bucătarul spitalului.

Vineri, la sediul Primăriei din Bozovici se vor strânge toţi primarii din Valea Almăjului. Aceştia vor discuta despre situaţia spitalului şi măsurile pe care le vor lua pentru salvarea acestuia. De asemenea, locuitorii ameninţă că vor trece la măsuri de protest extrem, de la greva foamei şi până la blocarea drumului naţional.

Cele mai citite

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă