18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii constănțeni se declară mulțumiți cu tichete de masă

Medicii constănțeni se declară mulțumiți cu tichete de masă

 

După două luni de negocieri intense, conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa şi reprezentanţii Sindicatului „Sanitas“ au ajuns la un acord în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă. Ieri a fost semnat contractul colectiv de muncă şi urmează ca în scurt timp acesta să fie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. 

Printre cele mai importante beneficii aduse lucrătorilor sunt acordarea a câte 20 de tichete de masă pentru fiecare angajat, în valoare de aproximativ 200 de lei, acordarea a 25 de zile de concediu de odihnă indiferent de vechimea în muncă şi un spor de fidelizare de 3 zile la fiecare 5 ani vechime în unitatea spitalicească de la malul mării. În plus, salariaţii spitalului constănţean vor beneficia de mai multe gratuităţi privind controlul anual medical periodic complet în unitate şi vor avea prioritate la consult medical, analize şi investigaţii.

De asemenea, toate taxele stabilite la nivelul spitalului, cum ar fi eliberarea unor diferite formulare, adeverinţe sau certificate, vor fi  fără plată pentru salariaţii unităţii.

Mulțumire de ambele părți

Ambele părţi se declară mulţumite de rezultatul discuţiilor la masa rotundă. Acest contract colectiv de muncă a fost încheiat pe o perioadă de 2 ani de zile. „Am reuşit să închegăm un contract colectiv de muncă la nivelul spitalului, care să satisfacă în primul rând cerinţele angajaţilor. Eu sunt foarte mulţumit de ceea ce am realizat. Dacă salariaţii sunt mai mulţumiţi la locul de muncă, calitatea actului medical va creşte“, a precizat directorul Spitalului Clinic de Urgenţă, dr. Dănuţ Căpăţână.

Contractul coletiv de muncă prevede şi salarii compensatorii în caz de concedieri colective. Pentru o vechime de 0-5 ani se vor acorda cinci salarii brute lunare, pentru o vechime între 5 şi 10 ani se vor acorda 12 salarii brute lunare,  iar pentru o vechime de peste 10 ani se vor acorda 24 de salarii brute. 

În Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa lucrează aproximativ 2.200 de angajaţi, iar 1.500 sunt membri de sindicat.

Bani din restanțe

„Negocierile au fost intense, pe alocuri chiar dure. De la 1 ianuarie 2012, spitalul constănţean nu are contract colectiv de muncă. Oamenii au avut aşteptări foarte mari. Important este să intrăm într-o normalitate. Am insistat foarte mult şi pe protecţia salariaţilor. În cazul în care ordonatorul principal de credite va iniţia acte normative de concediere colectivă, angajatorul va acorda angajaţilor concediaţi compensaţii băneşti“, a menţionat preşedintele Sindicatului „Sanitas“, Nicolae Manea.

„Aşteptăm şi drepturile salariare restante câştigate prin proces. Am înţeles că luna aceasta se plătesc restanţele la cel de-al treisprezecelea salariu, iar în luna iulie primele două tranşe de la tiche­tele de masă“,  a mai spus preşedintele „Sanitas“. Tichete de masă nu s-au mai acordat cursiv din luna mai a anului 2010.

Cele mai citite

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă