30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMedicamente anti-HIV, produse la Braşov

Medicamente anti-HIV, produse la Braşov

GlaxoSmithKline (GSK) România a investit, în ultimii trei ani, 7 milioane de dolari în două linii de producţie pentru mărci de medicamente din portofoliul global al GSK – Seroxat (antidepresiv) şi Retrovir capsule (pentru tratamentul HIV). Pe fondul acestor investiţii, fabrica GSK din Braşov exportă acum medicamente în peste 80 de ţări din întreaga lume. Prin comparaţie, la sfârşitul lui 2010 se exportau medicamente în 50 de ţări.

Finalizarea acestor investiţii face din GSK singura companie farma inovatoare ce produce branduri globale la nivel local.

Cele mai mari pieţe la export pentru fabrica GSK din Braşov sunt, în acest moment, Franţa şi Italia, cele două pieţe reprezentând aproape un sfert din totalul exporturilor operate (24%). Medicamentele produse la Braşov sunt exportate în ţări din toată lumea, din Japonia până în Italia şi din Franţa până în Turcia.

Fabrica GSK din Braşov a demarat activitatea de export în 2008, iar ponderea exporturilor ajunge în prezent la 60% din producţie.

Până acum trei ani, fabrica GSK din Braşov producea doar mărci locale de medicamente (cele ale Europharm), destinate exclusiv pieţei locale, în timp ce acum fabrica este integrată în reţeaua mondială a GSK. De asemenea, fabrica din Braşov – reconstruită de la zero după achiziţia ei de către Glaxo, în 1998 – este prima din România care a început să producă medicamente la standarde GMP (Good Manufacturing Practices, Bune Practici de Fabricaţie), începând cu 2002.

Aceste transformări au fost posibile după investiţii susţinute ale GSK în fabrica din Braşov; astfel, totalul investiţiilor realizate de GSK la Braşov începând din 1998 şi până în 2010 se ridică la 100 de milioane de dolari.
„Pentru GSK, fabrica de la Braşov reprezintă combinaţia perfectă între calitatea oamenilor care lucrează aici şi costuri competitive. Suntem foarte mândri de rolul pe care această unitate a reuşit să îl câştige în lumea GSK şi pentru modul în care produsele fabricate aici ajută la creşterea speranţei de viaţă atât pentru pacienţii din România, dar şi din alte 80 de ţări din întreaga lume.
În viitor, ne dorim să continăm să transferăm producţia de mărci globale ale GSK către fabrica din Braşov şi, în acelaşi timp, să creştem numărul ţărilor în care ajung medicamentele produse în România.
Pentru a susţine în continuare activitatea de export, GSK propune un dialog deschis cu autorităţile, cu scopul de a identifica măsurile necesare pentru stimularea investiţiilor şi a exporturilor în industria farmaceutică. Legislaţia actuală din România în privinţa preţurilor nu încurajează companiile să producă medicamente în România şi apoi să le exporte la un preţ competitiv. Credem că, printr-un dialog al tuturor părţilor implicate,putem găsi soluţii cu efecte pozitive asupra mediului investiţional din România”, declară Pascal Prigent, director general al GlaxoSmithKline (GSK) România.

Transferul proiectului Seroxat – care a presupus o linie de comprimare, o nouă linie de ambalare şi anexe la linia de ambalare, precum şi construcţia unui nou depozit – a fost finalizat la sfârşitul anului trecut. Producţia locală de Seroxat înseamnă 40% din totalul producţiei mondiale a acestui produs, excluzând pieţele Statelor Unite şi Canadei.

Mai mult, proiectul de transfer al producţiei de Retrovir capsule, cu aceleaşi componente de capsulare, ambalare şi depozitare, a fost finalizat recent, în timp ce exporturile au început din luna februarie a acestui an.

În total, la Braşov se produc 16 branduri de vitamine şi minerale, analgezice, antipiretice şi anti-inflamatoare, medicamente gastrointestinale, medicamente pentru sistemul respirator şi pentru sistemul nervos central.

Pentru acest an, producţia fabricii GSK din Braşov este estimată să crească la 46 de milioane de cutii pe an. În 2010, volumele produse au fost de 42,3 milioane de unităţi, cu o creştere faţă de 2009 de 57%.

Mai mult, în ceea ce priveşte exportul, ţinta pentru anul acesta este ca 60% din volumele produse la Braşov să fie exportate, în timp ce pentru anul viitor se estimează că exportul va ajunge la 74% din volumul producţiei.

Grupul GSK în România cuprinde atât partea de comericializare a medicamentelor, cât şi partea de producţie (prin fabrica GSK din Braşov), precum şi o companie de distribuţie a medicamentelor (Europharm Distribuţie).

GSK comercializează în piaţa românească un portofoliu de 84 de produse, în peste 150 de forme de prezentare, în 13 dintre cele mai importante arii terapeutice – pandemie şi oncologie, HIV/SIDA, boli respiratorii, tromboză, cardiologie, dermatologie, sistemul nervos central, hematologie, boli infecţioase, urologie şi afecţiuni musculo-scheletice (osteoporoză). De asemenea, GSK deţine şi cel mai complex portofoliu de vaccinuri pediatrice, cu peste 10 mărci de vaccinuri care previn boli grave, ce pot avea consecinţe dramatice asupra stării de sănătate a oamenilor, precum poliomielita, hepatita, pneumonia, meningita şi cancerul de col uterin.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...
Ultima oră
Pe aceeași temă