16.4 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecialMedic francez: Nu am întâlnit niciodată o situaţie precum cea din România

Medic francez: Nu am întâlnit niciodată o situaţie precum cea din România

Un expert francez în tratamentul arsurilor grave venit în misiune în România a declarat, luni seară, după ce a vizitat mai multe spitale din Bucureşti în care sunt pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, că nu a întâlnit niciodată o astfel de situaţie, potrivit Mediafax. 

Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societăţii Franceze de Studiere şi Tratare a Arsurilor și medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis din Paris, a declarat luni seară, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, că el și un alt medic francez, Vincent De Broucker, veniți împreună în misiune, au vizitat spitalele din Bucureşti pentru o acţiune care era planificată cu mult timp înainte, dar şi pentru a discuta cu colegii români despre această situaţie de criză.

“Am văzut mobilizarea de care colegii noştrii dau dovadă, este o situaţie cu care rar te întâlneşti în experienţa profesională. Am o experienţă de peste 20 de ani, dar nu am cunoscut niciodată o astfel de situaţie cu un număr atât de mare de pacienţi în stare gravă care să fie trataţi în acelaşi timp”, a spus Marc Chaouat.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul a precizat că, împreună cu medicii francezi, a vizitat cinci spitale din Bucureşti, iar discuţiile dintre medicii celor două ţări au fost foarte tehnice şi foarte transparente.

“Peste tot a fost o atmosferă de încredere care este indispensabilă pentru o schimbare. Este o tragedie foarte specifică, cu o amploare extraordinară. Situaţia din România este foarte grea, pentru că o astfel de situaţie nu a fost văzută în zeci de ani. Autorităţile, medicii şi SMURD au făcut şi continuă să facă tot ce pot”, a precizat ambasadorul.

Totodată, diplomatul francez a precizat că este necesar un efort de luni de zile pentru susţinerea pacienţilor cu arsuri, adăugând că există disponibilitate din partea Franței de a ajuta spitalele din România dacă este necesar.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a mulţumit pentru solidaritatea de care Franţa a dat dovadă în ultimele zile, spunând că apreciază colaborarea şi susţinerea din aceste momente dificile.

“Mulţumim tuturor ambsadelor pentru susţinere, apreciem orice ajutor pe care-l putem primi în aceste momente. A fost o tragedie mare, imensă. Chiar şi în comunicările pe care le-am avut cu colegii europeni aceştia mi-au spus cât de greu ar fi fost şi pentru ei să gestioneze o asemenea situaţie. Foarte mulţi au spus că de foarte puţine ori au auzit de o asemenea complexitate. Mumţumim pentru mobilizare şi implicare”, a spus Bănicioiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă