9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialMaterialele pentru casele sinistratilor, lasate de izbeliste

Materialele pentru casele sinistratilor, lasate de izbeliste

Curtea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Suceava, institutie care are sediul in municipiul Radauti, este plina de materiale de constructii aduse pentru refacerea locuintelor sinistratilor, care au fost abandonate.

Materialele respective sunt abandonate in fata sediului IJPF si sunt pe cale de a se degrada. Incinta IJPF Suceava a fost transformata in toamna anului trecut in depozit de materiale de constructii. Comisarul-sef Gheorghe Robu, inspectorul-sef al IJPF Suceava, a explicat ca, la inceputul toamnei anului trecut, s-a luat decizia, la prefectura, de infiintare a unor puncte de depozitare. Ideea a apartinut chiar prefectului de la acea vreme, stefan Alexandru Baisanu. El a dispus ca materialele destinate reabilitarii locuintelor distruse de inundatiile din vara sa nu poata fi ridicate de fiecare primarie in parte, ci mai intai sa fie stocate in trei depozite la nivel de judet, de unde fiecare primarie care avea nevoie de ciment, cherestea, fier-beton sa vina sa le ridice. Astfel, in curtea IJPF Suceava zac 201 tone de ciment, depozitate sub o copertina, in conditii total improprii acestui material extrem de vulnerabil, in contact cu apa.

 

Constructorii spun ca acest ciment este deja compromis. De asemenea, tot in curtea IJPF Suceava stau din toamna anului trecut si putrezesc 182 metri cubi de cherestea si peste 80 metri cubi de grinzi de lemn. Totodata, in curtea IJPF Suceava mai sunt colaci de fier-beton (aproape 10 tone), dar si 1.300 de metri patrati de tabla, aceste materiale de constructii fiind mai rezistente. In judetul Suceava, au mai fost stocate materiale de constructii si in depozitele infiintate la sediile subunitatilor de jandarmi din municipiul Campulung Modovenesc si de pompieri din municipiul Falticeni. La Campulung Moldovenesc nu mai sunt materiale de constructii, iar la Falticeni mai sunt materiale suficiente pentru ridicarea unei singure case. Fostul prefect stefan Alexandru Baisanu a intrat in politica, lasand nerezolvata problema gestionarii materialelor de constructii care acum se degradeaza iremediabil.

"De la judet, in functie de cate case au fost de reconstruit, am primit solicitarile pentru materiale. S-a comunicat si ce aveam de primit. Noi primeam si tot noi distribuiam, tinand legatura cu primariile, de la care aflam ce investitii au de facut, si erau chemati sa vina sa ridice materialele. Acum, problema sta asa cum o vedeti. Avem in depozit aceste materiale neridicate", a declarat comisarul-sef Gheorghe Robu. Saptamana trecuta, Ovidiu Doroftei, prefectul interimar care i-a succedat lui stefan Alexandru Baisanu, a propus sa se aloce bani din fondul "Solidaritatea", destinat sinistratilor, pentru ca materialele de constructie din custodia IJPF sa fie transportate la un depozit centralizat. Membrii Comitetului pentru Situatii de Urgenta nu au fost insa de acord cu aceasta propunere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă