29.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialMaşini tip James Bond pentru Poliţia Română. Află ce dotări vor avea

Maşini tip James Bond pentru Poliţia Română. Află ce dotări vor avea

Ministerul de Interne va cumpăra patru maşini cu dotări speciale, care vor fi atribuite Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă. Automobilele vor participa la acţiuni de combatere a criminalităţii organizate şi a migraţiei ilegale.

Cele patru maşini vor fi probabil utilizate în misiuni sub acoperire, având în vedere echipamentele de la bord.

Fiecare automobil va avea instalaţii de supraveghere audio – video de înaltă performanță.

Misiuni discrete, dar filmate integral

În primul rând, va exista câte un set de echipamente de înregistrare miniaturale, care pot fi montate, discret, pe corpul polițistului. Un poliţist sau o poliţistă sub acoperire vor purta pe sub haine, în momentul în care care coboară din maşină, două camere video montate în nasturi, două microfoane pentru înregistrare stereo, precum şi un transmiţător radio 3G. Imaginile şi sunetul preluate de agentul sub acoperire vor fi atât înregistrate, cât şi transmise în timp real la o tabletă cu diagonală mare, aflată la un alt poliţist.

Autonomia echipamentelor trebuie să fie de cel puţin şapte ore, adică o noapte întreagă.

Separat, fiecare dintre cele patru maşini speciale va avea la bord o cameră video care să poată înregistra ce se întâmplă pe stradă, pe timp de zi şi de noapte, montată disimulat.

Foarte interesant este faptul că maşina specială va mai avea în interior şi alte două camere video miniaturale, precum şi alte două microfoane, montate disimulat, care vor supraveghea persoanele aflate pe locurile din spate ale autoturismului.

Deși vor avea la bord echipamente de spionaj, cele patru maşini vor arăta ca niște automobile obișnuite. Ele vor avea tracțiune integrală și un motor diesel de cel puţin 1,4 litri, cu puterea de cel puţin 80 kW. Viteza maximă cerută de MAI este de cel puţin 130 kilometri la oră.

Şi spionii respectă protecţia mediului

Ministerul Afacerilor Interne s-a gândit și la protecția naturii, astfel că mașinile speciale vor fi obligate să respecte toate normele de poluare ale Uniunii Europene.

Încă nu se ştie ce marcă vor avea noile maşini, întrucât licitaţia pentru cumpărarea lor este încă în derulare. MAI a rezervat pentru achiziție suma de circa 610.000 de lei fără TVA. Cu alte cuvinte, fiecare mașină va costa în jur de 35.000 de euro – un preț modic pentru James Bond.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă