18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMasacrul din SUA. Explicaţii pe care nimeni nu vrea să le audă

Masacrul din SUA. Explicaţii pe care nimeni nu vrea să le audă

Pe măsură ce detaliile oribilului masacru de la şcoala primară Sandy Hook din Newtown, Connecticut, ies la iveală, tot mai mulţi se întreabă cum a fost posibil ca Adam Lanza, un tânăr de 20 de ani fără un trecut violent, să ucidă cu sânge rece 20 de copii şi şase adulţi, printre care propria mamă. Dincolo de suspecţii de serviciu, „regimul armelor” şi „cultura violenţei” din societatea americană, există explicaţii pe care nimeni nu vrea cu adevărat să le audă.

 

Adam Lanza şi-a ucis mai întâi mama, după care, înarmat cu două pistoale şi un pistol mitralieră şi îmbrăcat cu echipament militar, a pătruns în forţă în incinta şcolii şi a ucis toţi copiii din clasa întâi (toţi având 6 şi 7 ani) şi cinci adulţi, toate femei, după care s-a sinucis. Medicul legist care a examinat cadavrele a declarat pentru New York Times că toate victimele au fost împuşcate de mai multe ori şi că n-a văzut în viaţa lui o privelişte mai oribilă. Lanza nu s-a mulţumit să tragă la întâmplare, ci a dorit să se asigure că toată lumea este moartă înainte să se sinucidă.

Cele două victime care nu au fost ucise pe loc au murit ulterior la spital în urma rănilor. Hotărârea şi sângele rece cu care Adam Lanza şi-a dus la îndeplinire planul de asasinat în masă, precum şi faptul că acesta şi-a ucis mai întâi mama i-au determinat pe psihologii consultaţi de canalele de televiziune şi publicaţiile americane să aprecieze că acesta suferea în mod cert de o maladie de psihică. Foştii săi colegi l-au descris drept un personaj complet antisocial, care nu îşi manifesta niciodată emoţiile, un soi de autist „genial”, total rupt de mediul în care trăia, care la 17 ani părea preocupat mai mult de bombe şi extratereştri decât de ceea ce se întâmplă în jurul său. Rudele l-au descris ca fiind copilul-problemă al familiei, pe care mama sa l-a retras de la şcoală, preferând să-i asigure educaţia la domiciliu, dar nu au dat detalii cu privire la natura problemelor pe care le crea Adam Lanza.

Nici celelalte explicaţii, „sociale”, la care se recurge în astfel de cazuri nu par suficiente. Părinţii lui erau divorţaţi, dar tatăl său se mutase nu foarte departe de Newtown, ca să îşi neglijeze cei doi fii. În plus, Connecticut este statul oamenilor bogaţi, iar Newtown este o comunitate cu un venit mediu de peste 100.000 de dolari pe an. Este mai degrabă un orăşel scos dintr-o carte poştală de Crăciun, decât iadul familiilor disfuncţionale. Newtown este cunoscut pentru faptul că aici a fost inventat jocul de scrabble, nu pentru violenţe. De fapt, până vineri, nu avusese loc decât un singur incident violent în oraş în tot anul 2012.

Nici „explicaţia culturală” care dă vina de obicei pe cultura violentă a Americii nu pare să funcţioneze. Psihologul Christopher Ferguson remarca în revista Time că în aceeaşi zi în care Adam Lanza ataca şcoala Sandy Hook, un chinez în vârstă de 36 de ani ataca cu un cuţit o şcoală primară, rănind 22 de copii şi un adult. Mai mult, autorul celui mai grav masacru din istoria SUA, de la universitatea Virginia Tech, din 2007 în care au murit 32 de oameni, inclusiv profesorul Liviu Librescu, era coreean.

Potrivit lui Ferguson, toţi criminalii în masă care atacă şcoli au câteva trăsături distincte: au un istoric de caracteristici antisociale, suferă de o formă de maladie psihică precum depresia sau psihoza şi sunt obsedaţi de faptul că „ceilalţi”, fie şcoala, fie societatea în ansamblu, i-a tratat nedrept şi sunt vinovate pentru suferinţa lor. Faptul că numărul atacurilor este în creştere în toată lumea şi că şcolile şi copiii lipsiţi de apărare sunt din ce în ce mai des ţintele preferate sale acestor psihopaţi, scoate în evidenţă că există factori importanţi care determină acest tip de comportament – care au fost puţin sau deloc luaţi în considerare, scrie Ferguson.

De fapt, lucrurile se agravează. Potrivit Washington Post, numărul cazurilor de crimă în masă a început să crească în 1980. În ultimele trei decenii au avut loc 62 de incidente, dintre care 24 numai în ultimii şapte ani. Mai mult, dintre cele mai grave 12 cazuri de asasinate în masă din istoria Statelor Unite, şase au avut loc din 2007, începând cu Virginia Tech, toate acestea în condiţiile în care criminalitatea a scăzut dramatic. Iar şcolile sunt din ce în ce mai des ţinte.

Printre explicaţii au fost vehiculate accesul la arme, înmulţirea cazurilor de boli psihice sau notorietatea pe care o capătă criminalii prin intermediul mass-media, dar specialiştii au recunoscut că fenomenul nu a fost investigat suficient şi că răspunsurile sunt mai profunde.   

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă