14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMasacru în sinagogă

Masacru în sinagogă

Cel puţin patru persoane au fost ucise marţi dimineaţă în atacul comis de doi palestinieni într-o sinagogă din Ierusalim, unde au penetrat înarmaţi cu cuţite şi un pistol. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis o ripostă dură. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat „atacarea credincioşilor evrei într-un loc de rugăciune”, în timp ce Hamas a salutat atentatul. Atacul intervine în contextul unor vii tensiuni în Orientul Mijlociu, cu confruntări violente între militanţii palestinieni şi poliţiştii israelieni.

Doi atacatori palestinieni înarmaţi cu un pistol şi cuţite au luat cu asalt o sinagogă din cartierul Har Nof, din Ierusalimul de Vest, au ucis cel puţin patru credincioşi prezenţi la rugăciunea de dimineaţă şi au rănit alţii, înainte de a fi doborâţi de poliţia israeliană. Fief al partidului religios sefard Shass, cartierul Har Nof era până în prezent considerat ca unul dintre cele mai calme din Ierusalim, iar atacul de ieri este considerat unul dintre cele mai sângeroase din oraş din ultimii trei ani.

Agenţii de poliţie sosiţi la locul atacului au ucis atacatorii şi în două ore forţele de securitate israeliene au luat cu asalt Jabel Mukaber, cartier palestinian din Ierusalimul de Est, şi au pulverizat gaze lacrimogene asupra locuinţelor lor familiale. Un vecin a identificat atacanţii ca fiind Odai şi Ghassan Abu Jamal, care erau veri. Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliţiei din Israel, a declarat că a fost demarată o anchetă pentru lămuriri dacă suspecţii au fost afiliaţi la o organizaţie teroristă, ca Hamas sau Jihadul Islamic. Martori oculari au declarat la Radio Israel că au auzit 15-20 focuri de armă în timp ce poliţia se lupta cu atacatorii, la ora 7 dimineaţa, în timp ce oamenii aflaţi la rugăciune încercau să se ascundă. Peste tot era plin de sângele persoanelor ucise sau rănite. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat atacul drept „rezultatul direct al incitării” conduse de Hamas, facţiunea palestiniană militantă, şi de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi a convocat consultări pe teme de securitate. „Vom riposta dur pentru asasinarea brutală a evreilor veniţi la rugăciune şi eliminaţi de ucigaşi fără milă”, a precizat premierul într-un comunicat.

Hamas cere răzbunare

Acest atentat survine într-un context de tensiuni exacerbate în Israel, Cisiordania şi la Ierusalim, unde confruntările între poliţia israeliană şi manifestanţii palestinieni sunt cvasi-cotidiene. În cursul ultimei luni, cinci israelieni şi un turist străin au fost ucişi cu armă albă şi de o maşină lansată de un palestinian. De asemenea, şase palestinieni şi-au pierdut viaţa, prntre care autorii acestor agresiuni. Atacul asupra sinagogii s-a produs la câteva ore după înmormântarea lui Youssef al-Ramouni, un palestinian, şofer de autobuz, găsit spânzurat în vehiculul său. Autopsia, efectuată de un medic legist israelian, însoţit de un specialist palestinian desemnat de familie, a confirmat că s-a sinucis. Dar apropiaţii dispărutului ‒ ca şi populaţia palestiniană ‒ sunt convinşi că el a fost bătut şi apoi ucis de extremişti evrei.

În Gaza, Hamas şi Jihadul Islamic au cerut locuitorilor arabi din Ierusalim să „răzbune prin toate mijloacele” moartea şoferului şi marţi au salutat „operaţiunea eroică”, din sinagogă. Atentatul din sinagogă a fost revendicat însă de Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei. În ce îl priveşte pe Mahmoud Abbas, acesta a condamnat „moartea oricărui civil”, însă a acuzat Israelul că aruncă gaz pe foc autorizând evreii să se roage pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al Islamului. În mare parte, tensiunile exacerbate din Ierusalim au fost alimentate de problema sensibilă a unui loc sfânt din Oraşul Sfânt cunoscut de musulmani ca Noble Sanctuaire şi de evrei ca Muntele Templului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă