19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMasacrele civililor din „oraşul-martir“

Masacrele civililor din „oraşul-martir“

Alep, al doilea mare oraş din nordul Siriei divizat din 2012, este teatrul unor noi lupte şi bombardamente intense, provocând morţi şi răniţi în rândul civililor.

Forţele rebelilor au lansat o ofensivă majoră însoţită de violente bombardamente contra sectorului guvernamental din Alep, unde 14 civili au fost ucişi şi alţi zeci au fost răniţi. Potrivit unui fotograf care lucrează pentru AFP, marţi şi miercuri au fost zilele cele mai teribile pentru sectorul controlat de regimul Bashar al-Assad de la reluarea, la 22 aprilie, a ostilităţilor în acest al doilea mare oraş sirian. Tirurile de rachete continuă „zi şi noapte“ şi această intensificare a violenţelor de peste zece zile a spulberat încetarea focului intrată în vigoare la 27 februarie la impulsul SUA şi al Rusiei.

În paralel, armata ripostează ofensivei lansate de grupuri rebele (în principal Front Al-Nosra, aripa siriană a Al Qaeda) asupra părţii de oraş pe care o controlează. Ofensiva rebelilor a început printr-un atac împotriva cartierului general al serviciului secret al armatei aerului din Zahra, în vestul oraşului. Insurgenţii au aruncat în aer un tunel, înainte de lansarea asaltului contra acestui cartier strategic din Alep. De partea sa, aviaţia şi artileria regimului a ripostat vizând cartierele controlate de rebeli din estul oraşului. În ultimele zile, ruşii care aduc o importantă susţinere militară puterii de la Damasc, au afirmat că nu au nici o intenţie să încerce influenţarea regimului sirian, al cărui obiectiv este reluarea controlului total asupra Alepului, oraş cu importanţă strategică.

Lavrov promite

Alarmat de această degradare, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut apel la restabilirea încetării focului şi a doua zi după întâlnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, la Geneva, diplomatul s-a dus la Moscova pentru o întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Marţi, după întrevedere, Lavrov a declarat că „speră să obţină un acord pentru o încetare a focului în Alep“, teatrul noilor lupte şi bombardamente intense care au lovit o maternitate, cauzând moartea a trei femei şi rănind alte 17. „Este a şasea structură de sănătate care este distrusă într-o săptămână în Alep“, a declarat Pawel Krzysiek, purtător de cuvânt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în Siria. În total, patru spitale din partea controlată de rebeli şi două în partea controlată de guvern au fost grav atinse de violenţele care fac ravagii în Alep.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi, în unanimitate, o rezoluţie care reafirmă că perso­nalul sanitar şi instalaţiile medicale trebuie imperativ protejate în timpul conflictelor. Un text care urmează bombardamentelor spitalelor şi clinicilor nu numai în Siria, dar şi în Yemen sau în Afganistan şi care reaminteşte că astfel de atacuri pot constitui crime de război. În Siria, potrivit ONG-ului american Physicians for Human Rights, 358 de atacuri au avut loc împotriva obiectivelor medicale în perioada martie 2011 – februarie 2016, din care 90% sunt atribuite regimului şi aliaţilor săi.

Potrivit agenţiei AP, una din propunerile Washingtonului pentru găsirea unui acord asupra Alepului ar fi de o parte scindarea zonei rebelilor în cartiere unde civilii şi facţiunile armate al opoziţiei acoperite de încetarea focului s-ar aduna şi nu ar fi vizate de ofensiva regimului şi, de altă parte, sectoarele unde este prezent grupul Front Al-Nosra.   

După 22 aprilie, data în care regimul Bashar al-Assad a relansat intense lovituri aeriene, peste 250 de civili au fost ucişi în Alep, din care 50 de copii.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă