4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialConfesiunile inedite ale unui degustător de ciocolată

Confesiunile inedite ale unui degustător de ciocolată

Să mănânci ciocolată ca să câștigi un salariu lunar poate fi meseria perfectă pentru multe persoane. Însă, un degustător profesionist de ciocolată oferă cinci motive pentru care meseria lui nu este așa cum și-o închipuie oamenii, informează publicația Reader`s Digest.

Citește și: Ciocolata şi vinul roşu ajută la încetinirea evoluţiei glaucomului – studiu

1. „Nu am voie să vorbesc”

„De obicei, sunt într-o încăpere mică și nu am voie să vorbesc. Trebuie să scriu impresiile pe un calculator. Uneori, camera este iluminată în culoare roșie, ca să deghizeze aspectul ciocolatei. Astfel, nu pot fi influențat de felul în care arată”, a spus degustătorul.

2. „Nu mănânc, gust”

Expertul poate evalua 30 de tipuri de ciocolată pe zi. Prin urmare, nu are voie să înghită ciocolata, ca să nu altereze capacitatea de a aprecia corect gustul.

Citește și: Rețeta răsfățului suprem: Tort de ciocolată

„Între mostre, aștept 30 de secunde ca să îmi las papilele să se odihnească. În această pauză trebuie să mestec jumătate de biscuite nesărat și să beau multă apă caldă”, a spus specialistul.

3. „Nu este atât de delicios pe cât își imaginează lumea”

Degustătorul spune că nu are mereu parte de experiențe plăcute. Trebuie să guste și ciocolată de foarte slabă calitate, care poate avea un gust amărui sau un gust de arsură.

3. „Trebuie să ai competențe reale”

Evaluatorul trebuie să miroasă, mai întâi, ciocolata și să îi aprecieze aroma. Apoi, trebuie să asculte cu atenție sunetul pe care îl face ruperea ciocolatei. Dacă nu pocnește, înseamnă că ciocolata este veche sau că a fost păstrată într-un mediu necorespunzător.

„Iau 25 de milimetri de mostră și o țin pentru câteva secunde în gură. O presez pe cerul gurii și o las să se topească. În acest fel, trebuie să evaluez patru gusturi, dulce, acrișor, amărui și sărat. Apoi, expir brusc aer pe nas”, a spus degustătorul.

Câțiva receptori ai mirosului sunt situați în spatele capului și sunt stimulați de oxigen. Expirația bruscă poate revela arome care sunt greu de perceput altfel, ca ceai, citrice, scorțișoară, pâine prăjită, ceară de albine, lemn dulce sau cimbru.

4. „Încă mai mănânc ciocolată doar pentru plăcere”

„Jumătate din frigiderul meu este plin cu tipuri de ciocolată din toată lumea. Le păstrez în pungi de plastic cu un prosop de hârtie, care absoarbe umiditatea și le păstrează în condiții bune”, a spus expertul.

Ciocolata lui preferată este cea amăruie, bogată în cacaua. Ingredientul-cheie al calității oricărui tip de ciocolată este cacaua. Foarte multe alimente conțin cantități exagerate de zahăr sau sare, care alterează papilele gustative.

Citește și: REȚETĂ: Cookies – biscuiți americani delicioși

„Majoritatea oamenilor nu apreciază cu adevărat gustul ciocolatei pe care o consumă. Cele mai slabe tipuri de ciocolată pe care le-am gustat sunt batoanele vândute la automate. Acestea conțin mai mult zahăr decât cacaua”, a spus degustătorul.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...
Ultima oră
Pe aceeași temă