19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Mărturia unui supraviețuitor al tragediei aviatice din Columbia: Trăiesc pentru că...

FOTO. Mărturia unui supraviețuitor al tragediei aviatice din Columbia: Trăiesc pentru că am respectat procedurile de siguranță. Alți pasageri s-au ridicat și au început să țipe

Doar șase persoane au supraviețuit incidentului aviatic care a avut loc, miercuri, în Columbia, soldat cu 71 de victime. La bordul avionului se afla echipa de fotbal Chapecoense, din care doar trei fotbaliști au supraviețuit, cât și 20 de jurnaliști sportivi, care urmau să participe la finala Cupei Sudamericana, al doilea mare turneu de fotbal din America de Sud. Totodată, printre supraviețuitori se află și un membru al echipajului, un jurnalist și o însoțitoare de bord.

Erwin Tumiri, unul dintre membri echipajului de zbor, a mărturisit că respectarea întocmai a procedurilor de siguranță i-a asigurat supraviețuirea. În timp ce avionul care transporta 77 de pasageri începuse să se prăbușeasă într-o zonă montană, mai mulți pasageri și-au părăsit locurile și au început să strige speriați, informează Daily Mail.

„Am așezat bagajele între picioare, astfel încât să am o poziție fetală. În caz de accidente, aceasta este poziția recomandată. În tot acest timp, mulți s-au ridicat și au început să țipe”, le-a spus Erwin Tumiri echipajelor de intervenție care l-au scos dintre rămășițele avionului prăbușit în munții Cerro Gordo.  

O altă supraviețuitoare este stewardesa Ximena Suarez. Ea a declarat unui oficial guvenamental că, în timp ce avionul pierdea din altitudine, luminile s-au închis. „Nu îmi amintesc altceva”, a mai spus ea.

Alte trei persoane au fost identificate de Autoritatea civilă a Columbiei, ca fiind fotbaliști de la echipa Chapecoense. Este vorba despre Alan Ruschel, în vârstă de 27 de ani, Helio Neto, în vârstă de 31 de ani și Jackson Follman, în vârstă de 24 de ani. Și jurnalistul Rafael Valmorbida, care lucra pentru Radioul West Capital, având o experiență de 20 de ani, a fost găsit în viață.

„Familia mea, prietenii mei, unde sunt ei?”, a întrebat Alan Ruschel, în timp ce a fost găsit de salvatori.

Neto și Valmorbida sunt internați la terapie intensivă, în stare „foarte sensibilă, dar stabilă”, a precizat Guillermo Molina, șeful clinicii la care răniții sunt internați. Fotbalistul Helio Neto are afecțiuni craniane, toratice și pulmonare, cât și mai multe răni la genunchi. Și Alan Ruschel este internat la terapie intensivă, însă starea lui este stabilă, a spus managerul clinicii în care este internat, Dr. Ana Maria Gonzalez. 

Potrivit acesteia, cei doi membri ai echipajului sunt în afara oricărui pericol, dar medicii îi țin sub observație. Cu toate acestea, în cazul fotbalistului Jackson Follman, medicii i-au amputat un picior, potrivit purtătorului de cuvânt al echipei, Gelson Dalla Costa.

Un alt pasager salvat a fost fotbalistul Marcos Danilo Padilha, însă el a murit în drum spre spital. 

Cum s-a produs accidentul

Inițial, se credea că pilotul avionului, Miguel „Micky” Quiroga a renunțat la combustibilul aeronavei, astfel încât să nu explodeze în timp ce se apropia de aterizarea la Medellin. Astfel, o ipoteză era că supraviețuitorii au rămas în viață datorită deciziei rapide luate de pilor. Însă investigatorii susțin că este „foarte suspicios” că avionul nu a explodat, astfel că o ipoteză ar fi că aeronava a rămas fără combustibil. Potrivit anchetatorilor, avionul a fost afectat puternic de impactul cu solul, cutiil negre au putut fi găsite.

În timpul operațiunilor de salvare de marți noapte, echipele de intervenție au reușit să recupeze aproape toate corpurile, care au fost repatriate în Brazilia și Bolivia. La bord se afla echipa braziliană Chapecoense Real care a reușit performanța de a ajunge în finala Cupei Sudamericana, după un sezon în care au sfidat toate regulile și au învins cluburi mai mari.

După tragedia din Columbia, Brazilia a decretat trei zile de doliu național. Înainte de accidentul aviatic, echipa de fotbal braziliană Chapecoense era puțin cunoscută în afara țării.

Clubul Associação Chapecoense de Futebol a fost fondat în 1973. Din 1979 și până în 2014, echipa nu a avut o performanță remarcabilă, însă în urmă cu doi ani a reușit performanța de a ajung în Grupa A, ceea ce a reprezentat o realizare semnificativă pentru un club sportiv mic. Potrivit The Telegraph, pentru moment nu se cunoaște numărul exact al fotbaliștilor care se aveau în avion, însă presa locală precizează că trei jucători,  Marcos Danilo, Alan Ruschel și Jackson Follmann, ar putea fi încă în viață.

Echipa urma să joace cel mai important meci din istoria clubului, în finala Cupei Libertadores ( n.r. – echivalentul Ligii Campionilor). Fanii au primit cu tristețe vestea. Astfel, mii de oameni au ieşit pe străzile din Brazilia pentru a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața. Ei s-au adunat și pe stadionul Chapecoense, scandând numele fotbaliştilor. 

 

 

Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă