20.8 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialMartin Schulz a fost ales preşedinte al Parlamentului European

Martin Schulz a fost ales preşedinte al Parlamentului European

Liderul grupului socialist din Parlamentul European, germanul Martin Schulz, a fost ales, marţi, la Strasbourg, preşedinte al PE, el fiind votat de 387 dintre deputaţii europeni, relatează Mediafax.

Schulz a fost declarat preşedinte al Parlamentului European după primul tur de scrutin, întrunind majoritatea calificată a voturilor.

Martin Schulz a fost propus la preşedinţia PE de grupul S&D, însă a fost susţinut şi votat şi de popularii din PPE, ca urmare a unei înţelegeri dintre cele două grupuri.

PPE şi S&D au convenit, printr-un acord informal, în 2009, la începutul actualului mandat, să îşi împartă preşedinţia Parlamentului European, cele două grupuri deţinând majoritatea confortabilă.

Grupul PPE, care a deţinut doi ani şi jumătate preşedinţia PE prin Jerzy Buzek, nu a avut candidat la alegerile de marţi.

La funcţia de preşedinte al PE au mai candidat Diana Wallis, susţinută de grupul ALDE, care a întrunit 141 voturi, şi conservatorul Nirj Deva, care a obţinut 142 voturi, iar 29 de voturi au fost declarate nule.

Schulz va deţine preşedinţia PE doi ani şi jumătate, până la alegerile europarlamentare din vara anului 2014.

Cele mai citite

Articole pe care trebuie să le includă un set de îmbrăcăminte pentru botezul unui băiat

Botezul este un moment special în viața oricărei familii, marcând un important ritual religios și cultural. Alegerea ținutei pentru acest eveniment este crucială,...

Cum organizezi o ceremonie de înmormântare în capitală

Trecerea în neființă este un moment pe care Biserica îl celebrează pe parcursul a trei zile, perioadă considerată necesară pentru ca sufletul să părăsească...

Biblioteca Academiei, neîncăpătoare pentru operele (șpag)autorilor de pe Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Biblioteca Academiei Române pare neîncăpătoare pentru numeroasele opere memorabile semnate de marii (șpag)autori ai clasei politice de pe Dâmbovița. După numeroșii pași...
Ultima oră
Pe aceeași temă