18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMarko Bela: „Nu putem fi chiriaşi în oraşul nostru, Târgu-Mureş"

Marko Bela: „Nu putem fi chiriaşi în oraşul nostru, Târgu-Mureş”

Vicepremierul UDMR al României, Marko Bela, a ţinut să-i liniştească pe cetăţenii români de etnie maghiară din Transilvania, cu precădere din Târgu-Mureş, chiar de Ziua Ungariei. Aflat în oraşul ardelean pentru comemorarea eroilor căzuţi la revoluţia maghiară din 1848, liderul UDMR a avut un discurs prin care a cerut ca românii de etnie maghiară să nu fie discriminaţi în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni şi a considerat că înfiinţarea de şcoli şi facultăţi în limba maghiară nu ar dăuna românilor, ba dimpotrivă.


“Nu ne pot face să tăcem”

“Noi nu ne-am dus la Bucureşti ca să tăcem, ci ca să ajutăm ţara, să ieşim din criză. Este atât interesul maghiarilor, cât şi cel al românilor. Au trecut 164 de ani de la Revoluţia din 1848, iar de atunci trebuie să ne luptăm încontinuu pentru libertate, pentru educaţie în limba maghiară sau pentru ca un doctor să poată vorbi cu pacientul său în această limbă. Trăim şi luptăm pentru drepturile noastre, pentru că am ales să rămânem aici, să muncim aici. Nu poate nimeni să ne facă să tăcem, pentru că nu putem să fim chiriaşi în oraşul nostru, în Târgu-Mureş. În ce priveşte problema UMF, dacă maghiarii vor reuşi să aibă propriile structuri, acest lucru nu îi va sărăci pe românii care vor să înveţe aici, ba dimpotrivă”, a declarat Marko Bela.

1.000 de maghiari au ieşit în stradă la Cluj

Aproximativ 1.000 de persoane au participat la ceremoniile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, care au marchat debutul Revoluţiei de la 1848, în centrul Clujului. Maghiarii au organizat o procesiune care a pornit de la Institutul Teologic Protestant şi s-a încheiat în biserica romano-catolică Sfântul Mihail, unde a avut loc o slujbă interreligioasă, la care au participat reprezentanţii celor patru biserici tradiţionale maghiare din Transilvania: romano-catolică, reformată, lutherană şi unitariană, potrivit www.clujtoday.ro.

La finalul slujbei, oamenii au pornit în marş spre clădirea fostului hotel Biasini, de lângă cimitirul central, locul de întrunire a revoluţionarilor de la 1848. Acolo, ei au depus depune coroane şi jerbe de flori. Printre participanţi s-a numărat deputatul Levente Mate, fostul ministru şi consilier prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, şeful de cabinet al europarlamentarului Laszlo Tokes, Balazs Gergely, consului general al Ungariei la Cluj, Matyas Szilagyi, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, precum şi primarul Radu Moisin.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

VIDEO. Mesajul transmis de Papa Francisc credincioşilor care sărbătoresc Paştele

Într-un mesaj plin de speranță și încredere, Papa Francisc a transmis un apel puternic la bucurie și pace pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele în...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă