31.1 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialMarius Saizu: "La noi lipsesc emisiunile care sa puna in valoare si...

Marius Saizu: “La noi lipsesc emisiunile care sa puna in valoare si intelectul”

Pe intelesul tuturor, "Galileo" este un fel de Teleenciclopedia, in varianta moderna. Insa nu se va limita doar la difuzarea unor reportaje, dupa cum ne spune Marius Saizu. In emisiune, prezentatorul va aborda subiecte complexe, va face experimente si va incerca sa gaseasca solutii la problemele planetei.

Postul Prima TV isi reinnoieste grila. Cel mai indragit bucatar revine cu o noua emisiune, "Uite cine gateste", iar Dan Fintescu da premii substantiale in "Cine stie… castiga!". Si nu in ultimul rand Marius Saizu, reporterul de la Focus, trece la pupitrul de prezentator pentru "Galileo", un show des­pre care l-am invitat sa ne vorbeasca in randurile de mai jos.

"Galileo" este un show preluat de la postul german ProSieben. Veti pastra formatul?

Marius Saizu: Da. In Germania acest tip de show ruleaza de peste zece ani si se bucura de un mare succes. Vom pastra formatul, dar comentariile si modul in care putem folosi infor-matia transmisa se vor referi in principal la mediul autoh­ton.

Se va face o selectie a temelor? Sa prinda la romani…

M.S.: Subiectele vor trata diverse arii de interes. Prin materialele prezentate vom raspunde unor intrebari precum "Este posibila decodificarea genetica a can­cerului?", "Cum va arata casa viitorului?", "De ce este moartea asociata cu intunericul?", "Exista apa pe Luna?", "Este teleportarea posibila?" si altele. Sunt convins ca astfel de subiecte vor prinde, apoi emisiunea este programata in fiecare zi de la ora 17.15 (cand pe alte canale se discuta despre crime ori scanduri), asa ca sper ca "Galileo" sa se transforme intr-o varianta de a-ti petrece dupa-amiaza decent in fata micului ecran. La noi, piata media actuala abunda in emisiuni gen tabloid, lipsesc emisiunile care sa puna in valoare si intelectul. "Galileo" va umple
acest gol.

Sa ne asteptam la o noua Teleenciclopedia, in varianta Prima TV?

M.S.: Putem spune ca acest show este o Teleenciclopedie in varianta moderna. "Galileo" iti raspunde la intrebari, clarifica unele nelamuriri si dileme sau iti aduce in prim-plan lucruri la care nici nu te-ai gandit vreodata. Vom aborda subiecte complexe, vom face experimente si vom incerca sa gasim solutii la problemele planetei. Va propun mai mult decat o emisiune de divertisment, va propun un show pentru care planeta nu mai are secrete. Toti cei care cauta raspunsuri despre lumea in care traim si fenomenele care se intampla in jurul nostru vor fi cu si­gu­ranta captivati de acest show. Terra este acoperita de megalopolisuri infloritoare, de infrastructuri uimitoare, de universitati, laboratoare, sisteme de transport si de comunicatii care contracta deopotriva timpul si spatiul, dar si de colibe si bordeie uitate prin jungle, prin savane si desert, unde oamenii traiesc asa cum traiau si stramosii lor, cu o mie de ani in urma. Paralel cu numeroasele progrese tehnologice, resursele de apa potabila se imputineaza, planeta se incalzeste, polii se misca, ghetarii incep sa se topeasca, stratul de ozon se subtiaza, ionosfera sufera tot mai multe bombardamente cu raze de tot felul, atat din cosmos, cat si de pe pamant. Toate acestea vor face subiectul materialelor din "Galileo", teme care va vor face dependenti de emisiune.

Veti face experimente? Cine le va comenta?

M.S.: In functie de tema materialului, da, sigur vom avea specialisti in domeniul respectiv care vor comenta. Insa acum e prematur sa dau mai multe detalii despre viitorii invitati.

Doi intr-unul? Show de divertisment si de stiinta?

M.S.: Da, vorbim despre o emisiune care le imbina pe amandoua. Vom difuza reportaje care vor face apel la stiinta, dar vor fi abordate intr-un limbaj comun, inteles de toata lumea.

Intr-o editie vor fi abordate mai multe teme sau va fi analizat un singur subiect?

M.S.: Un episod pe un singur subiect cred ca ne-ar plictisi, asadar vom oferi o serie de materiale, pe diverse teme. De exemplu, in pri­me­le editii vom vedea ce se intampla cand torni apa rece peste oua sau vom afla cate­va dintre secretele unuia din­tre cele mai la moda site-uri de socializare, Facebook.

Noi putem propune subiecte?

M.S.: Deocamdata nu, dar ar fi interesant. Ne puteti scrie insa pe pagina emisiunii, www.primatv.ro/galileo, ce subiecte ati dori sa abordam in editiile noastre.

Pe 22 februarie va fi difuzata prima editie. La ce sa ne asteptam?

M.S.: La ceva nou. In fiecare zi vom aborda subiecte interesante si de interes. In prima editie, de exemplu, vom dezvalui caracteristicile barbatului perfect, dar si care sunt cele mai ciudate hoteluri din lume. Sub apa, in copac sau chiar in inchisoare, "Galileo" a depistat hotelurile din care se pleaca cel mai des. Da, va vom arata cele mai ciudate hoteluri din lume!

Ce aduceti in plus, pentru a va departaja de seriile de documentare difuzate pe posturile de profil?

M.S.: Cred ca in primul rand faptul ca imbinam divertismentul cu stiinta. Nu va fi o emisiune cu un limbaj tehnicizat. In plus, materialele vor trata subiecte de interes.

Vor fi si reportaje realizate in Romania?

M.S.: Pentru inceput nu. Poate in viitor.

"«Galileo», un pas inainte in cariera mea"

Sa facem cunostinta…

M.S.: Mi-am inceput cariera la Pitesti ca reporter la o statie locala, apoi am venit in Bucu­resti, unde am continuat aceas­ta profesie. Da, sunt noua ani de cand am intrat in aceasta breasla. Mult timp am fost reporter special, ceea ce mi-a permis sa fiu prezent mereu in mijlocul evenimen­telor. De aproape patru ani sunt reporter la Prima TV. Am transmis de la cele mai diverse evenimente, atat din Afgani­­s­tan, cat si de la Campionatul European, atat de la alegerile din Moldova, cat si de la alegerile din America. Acum ma veti vedea si ca pre­zentator de emisiune si vad aceasta trecere de la reporter la prezentator ca pe un pas inainte in cariera mea de jurnalist.

Deci "Galileo" este o premiera in cariera ta?

M.S.: Imi face placere sa-mi amintesc de inceput. Nu, nu sunt chiar un novice in acest domeniu, am mai prezentat o emisiune saptamanala de sport la un post de televiziu­ne din Pitesti. Acolo am deprins si cateva dintre secrete, care, daca nu as fi iubit aceasta meserie, nu cred ca m-ar fi ajutat prea mult timp. Cred ca profesia de jurnalist se face doar din pasiune si, cu siguranta, ca s-o practici trebuie sa-ti placa foarte mult. In viata ti se intampla lucruri atunci cand nici nu te gandesti, important este sa discerni ce ti se potriveste si ce nu ti se potriveste. Eu sunt foarte multumit de alegerea mea, jurnalist ma vad mult timp de acum inainte.

Cele mai citite

Ciolacu a plecat de la Guvern, fără să se înțeleagă cu Ciucă

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a ajuns la Palatul Cotroceni, pentru ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), după ce...

Deciziile adoptate de Consiliul ASF în ultima ședință

În cadrul ședinţei de ieri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă