22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialMaria, cea mai frumoasă regină din Europa

Maria, cea mai frumoasă regină din Europa

Afost o dată ca niciodată, când România o avea pe cea mai frumoasă regină a Europei… Având o frumuseţe răpitoare şi o personalitate puternică, Regina Maria a sfidat şi a marcat timpul în care a trăit. Controversată, adulată sau contestată, această prinţesă pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică s-a dovedit o mare româncă prin diplomaţia, spiritul fin şi puterea de convingere pe care le stăpânea într-un mod admirabil.

Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei

Născută la 29 octombrie 1875, Maria Alexandra Victoria de Saxa Coburg şi Gotha s-a căsătorit la vârsta de 17 ani cu Prinţul Ferdinand, cel care avea să devină regele României întregite. Tânărul Ferdinand avusese o idilă cu poeta Elena Văcărescu, dar legea nu permitea căsătoria unui principe moştenitor cu o româncă pentru ca disensiunile interne legate de familie şi intrigile locale să nu mai existe. S-a aranjat astfel o căsătorie care a avantajat România mai mult decât spera oricine. Elena Văcărescu a plecat la Paris şi, datorită meritelor sale literare deosebite, a fost laureată a Academiei Franceze, nemaivenind niciodată în România.

La sosirea în ţară a proaspeţilor căsătoriţi, cadoul Regelui Carol I a fost un costum popular din zona Muscelului, pe care Maria l-a impus într-o formă rafinată şi cu o eleganţă desăvârşită în saloanele vremii. Costumul naţional intrat pentru prima dată în moda protipendadei, fiind impus şi pe plan internaţional. Aflaţi sub atenta supravegere a severului Carol, care le-a spus sec încă de la oficierea căsătoriei că au doar „o zi de miere”, Maria şi Ferdinand şi-au îndeplinit cu abnegaţie rolul oficial pe care îl aveau în calitate de cuplu moştenitor al coroanei Regatului României.

Comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori

Pasinea principesei Maria pentru călărie l-a impresionat pe Carol, de aceea, regele a propus numirea ei în fruntea Regimentului 4 Roşiori, în grad de comandant onorific. Conducând regimentul în evenimente oficiale, regina era admirată deopotrivă de femei care o invidiau pentru frumuseţe, cât şi de către bărbaţi pentru postura demnă şi îndemânarea cu care strunea calul în manifestaţiile publice în care soţul său, mare iubitor de botanică, adesea cădea de pe cal.

Primul cap încoronat care a apărut într-o reclamă

Regina Maria a României a fost primul cap încoronat care a apărut într-o reclamă, iniţial fiind imaginea cremei Pond’s. În 1924 a acceptat ca o fabrică de ciocolată din Bucureşti să-i poarte numele, dând astfel credibilitate calităţii delicateselor produse aici. Firea ei vizionară şi imaginea publică pe care şi-o construia cu dibăcie au făcut ca advertisingul modern să ne includă în paginile sale cele mai reprezentative.

Prima regină a României Mari

După doi ani de neutralitate, în 1916 România intră în război împotriva Puterilor Centrale. În urma înfrângerilor iniţiale suferite de armata română, Casa Regală şi Guvernul se retrag la Iaşi de unde se pune în mişcare o nouă strategie care avea să aibă un final fericit pentru românii din teritoriile ocupate: unirea tuturor după mai bine de trei sute de ani. Regele Ferdinad şi Regina Maria au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari, întâmplare datorată în mare parte talentului diplomatic al reginei care a făcut să i se deschidă uşile marilor cancelarii ale Europei.

Mamă a şase copii, Maria a fost şi „soacra Europei”, două dintre fiice le sale ajungând regine (Elisabeta, regină a Greciei, şi Maria, regină a Iugoslaviei), iar fiul său Carol II, regele sub care România a avut cea mai înaltă dezvoltare economică şi culturală. Frumuseţea legendară a Reginei Maria a făcut furori în presa din toată lumea. Primirea de care a s-a bucurat în Statele Unite în 1926, asemeni unui star, a rămas emblematică pentru vizita unui şef de stat european în America.

 

Cele mai citite

Controversă la naționala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa națională a Germaniei pentru meciurile din Liga Națiunilor, după ce a aflat că nu...

Novak Djokovic a acces în optimi la Shanghai

Novak Djokovic, numărul 4 mondial, s-a calificat fără probleme în optimile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Shanghai după ce l-a...

Sfânta Parascheva. Mii de pelerini prezenți la Iași

În jur de 8.000 de persoane sunt prezente la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, care a fost scoasă...
Ultima oră
Pe aceeași temă