5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentSfânta Parascheva. Mii de pelerini prezenți la Iași

Sfânta Parascheva. Mii de pelerini prezenți la Iași

În jur de 8.000 de persoane sunt prezente la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, care a fost scoasă pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane.

Peste 8.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva

Conform organizatorilor, pelerinii s-au adunat pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar în primele zece ore ale pelerinajului, peste 8.000 de oameni au trecut pe la baldachinul special amenajat în curtea mitropoliei.

Timpul de așteptare pentru a ajunge la raclă este de aproximativ cinci ore. Această tradiție anuală aduce în fiecare an mulți credincioși care vin să se roage și să ceară ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Au fost însă şi pelerini care au aşteptat mai bine de 20 ore, ei venind încă din cursul dimineţii de luni cu intenţia de a fi printre primii credincioşi care să se închine la racla cu moaştele sfintei, scrie Agerpres.

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva din Iasi sau Sfânta Parascheva de la Cernica, este una dintre cele mai venerată sfinte ale Bisericii Ortodoxe, având un cult deosebit în România.

Data de 14 octombrie este dedicată sărbătorii sale, când mii de credincioși se adună pentru a-i aduce omagiu, în special la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află racla cu moaștele sale.

Se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XIII-lea în Epivata, o localitate din Asia Mică, având o viață dedicată credinței și ajutorării celor nevoiași.

În tinerețea ei, a decis să se retragă din viața lumească pentru a se dedica rugăciunii și postului, devenind o model de virtute și credință. După moartea sa, moaștele au fost păstrate cu mare cinste, fiind cunoscute pentru numeroasele minuni făcute de-a lungul timpului.

Credincioșii o invocă pe Sfânta Parascheva pentru sănătate, protecție și ajutor în problemele personale, iar pelerinajul la moaștele sale este considerat o practică de mare spiritualitate.

De asemenea, Sfânta este asociată cu ocrotirea fermierilor și a recoltei, fiind văzută ca o intercesoare în fața lui Dumnezeu pentru bunăstarea și prosperitatea oamenilor.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă