16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecial"Marele Gatsby", în ediţie limitată la Polirom şi într-o nouă ecranizare de...

“Marele Gatsby”, în ediţie limitată la Polirom şi într-o nouă ecranizare de excepţie

Editura Polirom a publicat, săptămâna aceasta, “Marele Gatsby” în ediţie limitată (traducere din limba engleză şi note de George Volceanov), înainte de premiera celei mai noi adaptări cinematografice a acestui roman, care va avea loc pe 17 mai, informează Mediafax.

Al doilea mare roman în limba engleză al secolului al XX-lea, după “Ulise”, de James Joyce, aşa cum a fost declarat în anul 1999 de suplimentul literar al ziarului The Washington Post, “Marele Gatsby” a mai apărut la Polirom în patru ediţii (2002, 2007, 2011, 2013).

Romanul a fost ecranizat de curând de Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Joel Edgerton în rolurile principale. Filmul este adus pe marile ecrane româneşti de MediaPro Distribution.

Nick Carraway, un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York şi doritor de succes, împărtăşeşte povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, mânat de mirajul iubirii faţă de Daisy Buchanan, îşi schimbă viaţa, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se împlineşte însă. Rămâne povestea donquijotescă a Marelui Gatsby, desfăşurată odată cu un iluzoriu, nesfârşit “American dream”.

F. Scott Fitzgerald (1896 – 1940) s-a născut în St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, “This Side of Paradise/ Dincoace de paradis” (Polirom, 2005), în 1920, an în care s-a căsătorit cu Zelda Sayre, ea însăşi scriitoare. S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar şi de recunoaştere critică, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai “generaţiei pierdute”.

“The Great Gatsby” a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, “Tender Is the Night/ Blândeţea nopţii” (Polirom, 2001, 2009), a fost publicat în 1934.

Fitzgerald a mai scris “The Beautiful and Damned/ Cei frumoşi şi blestemaţi” (1922) (Polirom, 2008) şi “The Love of the Last Tycoon/ Dragostea ultimului magnat”, publicat postum, în 1941 (Polirom, 2010). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care “Tales of the Jazz Age/ Povestiri din epoca jazzului” (1922), “All the Sad Young Men/ Toţi aceşti tineri trişti” (1926), “Babylon Revisited and Other Stories” (publicat în 1960 şi tradus în colecţia “Biblioteca Polirom”, cu titlul “Un diamant cât Hotelul Ritz şi alte povestiri”, 2006). La editura Polirom a mai apărut volumul de povestiri “Strania poveste a lui Benjamin Button şi alte întâmplări din epoca jazzului” (2009), a cărui ecranizare a fost distinsă cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA şi a obţinut cinci nominalizări la Globul de Aur.

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă