19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie va adopta măsuri împotriva extremismului

Marea Britanie va adopta măsuri împotriva extremismului

Marea Britanie va adopta noi măsuri de luptă împotriva extremiştilor, a anunțat ministrul britanic de Interne, Theresa May. Aceasta a adăugat că măsurile ar urma să fie puse în aplicare în cazul realegerii conservatorilor la alegerile generale din 2015.

"Pagubele aduse de extremism societăţii noastre sunt un motiv suficient pentru a acţiona", a declarat May în faţa unor membri ai partidului său, îndemnând la "apărarea valorilor" britanice, scrie Mediafax.

"Vreau noi puteri publice pentru atacarea extremiştilor care acţionează la limita legii şi răspândesc o ură toxică", a anunţat ea.

În cazul unei victorii a conservatorilor la alegerile generale din mai 2015, "ordine de interdicţie" vor fi instituite, ceea ce le va permite autorităţilor să interzică activităţile unor grupări extremiste, chiar dacă acestea nu reprezintă o ameninţare teroristă.

Ordonanţe care stabilesc o perturbare a ordinii publice prin intermediul unor activităţi extremiste, intitulate "Extremism diruption orders", vor permite restrângerea activităţilor şi deplasărilor unor indivizi sau predicatori, cu scopul de a evita riscul producerii unor acte de violenţă sau de tulburare a ordinii publice.
Aceşti "predicatori ai urii", aşa cum sunt numiţi în presa britanică, ar putea să nu mai aibă dreptul de a vorbi în public sau pentru presă, o propunere care generează polemică.

"Ei încearcă să deturneze atenţia de la propria politică externă", a declarat pentru AFP predicatorul radical Anjem Choudary. Acest islamist a fost arestat joi în cadrul unei anchete privind "terorismul islamist", potrivit poliţiei, şi eliberat pe cauţiune a doua zi.

Pe de altă parte, ministrul de Interne a anunţat că a retras paşapoartele a 25 de cetăţeni britanici care intenţionau să se deplaseze Siria, adăugând că poliţia a procedat în acest an la "103 arestări legate de terorism", mai scrie Mediafax.

Dintre cele 103 persoane arestate, 24 au fost inculpate, iar cinci condamnate, a precizat Theresa May.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă