13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialMaratonul groazei. Ce piste au anchetatorii pentru atentatele din Boston

Maratonul groazei. Ce piste au anchetatorii pentru atentatele din Boston

Dubla explozie cu bombă care s-a produs la linia de sosire a celei de a 117-a curse de maraton din Boston şi a ucis trei persoane şi a rănit alte 130, nu a fost revendicată până marţi la amiază. 

FBI şi CIA studiază pista ­extremei drepte americane, paralel cu cea a djihadiştilor izolaţi. Alerta a fost instaurată în întreaga ţară şi preşedintele Obama a promis pedepsirea celor vinovaţi.

La 12 ani după septembrie 2001, America se regăseşte confruntată cu ororile unui act terorist de amploare, ai cărui autori rămân necunoscuţi.

O zi a bucuriei a fost transformată într-o zi a tragediei de un act criminal, luni 15 aprilie, la Boston, unde era organizată a 117-a cursă maraton, eveniment sportiv aniversar de amploare. Două explozii violente au survenit aproape simultan la câţiva metri de linia de sosire, unde mulţimea aştepta să-i aplaude pe maratonişti. Au fost ucise trei persoane, între care un băiat de 8 ani, şi rănite alte 130. Strada s-a acoperit de sânge, răniţii, mulţi mutilaţi de explozie, au început să strige, s-a instalat panica şi haosul. Un atentat cutremurător, care a readus în memoria americanilor tragedia din 9 septembrie 2011. Pentru moment nu a avut loc nici o arestare şi nu s-a primit nici o revendicare. După atentat, la Casa Albă, preşedintele Barack Obama a avertizat asupra oricărei acuzaţii emise fără informaţii complete. Şi a promis că vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei. “Nu ştim încă cine a făcut asta şi pentru ce. Oamenii nu trebuie să tragă concluzii înainte ca noi să cunoaştem toate faptele”, a declarat Obama, evocând “persoane responsabile, grupuri responsabile”.

Coşmar la linia de sosire

Zeci de ambulanţe, forţele de ordine şi echipele de salvare au sosit imediat la locul catastrofei şi în ţară a fost anunţată o creştere a nivelului de securitate. Ieri, o mare parte a centrului oraşului Boston era înţesată maşini blindate şi de poliţişti înarmaţi cu arme grele care continuau să percheziţioneze sectorul pentru a găsi indicii. Potrivit Reuters, bombele care au explodat la Boston erau artizanale şi dispozitivele utilizate aveau înglobate, alături de pulberea explozivă, bile de metal şi cuie, pentru a provoca răni maximale. Bombele nu sunt atât de sofisticate pentru a fi opera unei organizaţii teroriste internaţionale, arată Boston Globe. CIA şi centrul naţional de luptă antiteroristă au trimis anchetatori în căutarea unui djihadist izolat, rezident în SUA.

Două piste sunt reţinute pentru moment de autorităţile americane. Prima, este pista Al Qaeda şi dacă este confirmată, reţeaua teroristă nu va întârzia să revendice atentatul de la Boston şi să reafirme noua sa ­“cruciadă” pe solul “inamicului”. O altă pistă este cea a terorismului intern. Ziua de 15 aprilie este o dată importantă în ­istoria Bostonului. Este Patriot’s Day, ziua patrioţilor, care comemorează prima bătălie a războiului de independenţă american din aprilie 1775.

Alegerea zilei de 15 aprilie, zi simbolică în SUA, este un mesaj din partea celui sau celor care au pus bombele? Asta este problema care se pune în faţa ­anchetatorilor poliţiei din Massachusetts şi a FBI. 15 aprilie este totodată şi ziua în care contribuabilii îşi plătesc impozitele. O astfel de alegere ar putea lăsa să se înţeleagă că atacul este un protest contra politicii fiscale, ceea ce a pus anchetatorii pe pista unui grup naţionalist de extremă dreapta.

Cel mai vechi maraton din lume

Maratonul organizat luni la Boston, cel mai vechi din lume, celebra a 117-a aniversare, fiind creat în 1897. Competiţia face parte dintre cele şase maratonuri mondiale majore, alături de cele din New York, Chicago, Berlin, Londra şi Tokio. Maratonul din Boston este considerat ca unul dintre cele mai dificile, din cauza parcursului său accidentat, chiar dacă nu poate oferi un record oficial, pentru că linia de sosire este la o altitudine inferioară celei de start.

Evenimente sportive vizate de atentate, după 1972

Aşa cum s-a petrecut la maratonul de la Boston luni, mai multe atacuri teroriste au fost comise în trecut la evenimente sportive de amploare.

1972, septembrie sângeros la Jocurile Olimpice. Jocurile Olimpice (JO) de la München începuseră de 10 zile când, în dimineaţa zilei de 5 septembrie 1972, opt membri ai grupării militante armate palestiniene „Septembrie negru” au intrat în satul olimpic şi au luat ostatici mai mulţi membri ai delegaţiei israeliene. Teroriştii au cerut eliberarea a 234 de palestinieni închişi în Israel. Seara, în timp ce membrii comandoului „Septembrie negru“ se retrăseseră în baza aeriană Furstenfeldbruck, poliţia germană a decis deschiderea focului. Înainte de a fi anihilaţi – cinci dintre ei au fost ucişi în timpul asaltului, alţi trei capturaţi – teroriştii au executat toţi cei 11 ostatici. În cursul operaţiunii, un poliţist german a fost ucis. Competiţiile sportive au fost întrerupte 35 de ore.

1996, carnagiu evitat la ­EURO. La 15 iunie 1996, IRA – Armata Republicană Irlandeză – a provocat explozia unui camion plin de explozibili într-un centru comercial din Manchester în timpul Euro-fotbalului. Poliţia, care primise un mesaj codificat din partea IRA, a avut doar timpul de a evacua centrul comercial înaintea exploziei ­camionetei parcată în apropiere. În atentat au fost rănite 206 persoane.

1996, JO din Atlanta, îndolia­te. La 27 iulie 1996, o bombă a explodat în inima Parcului Centenarului, situat în centrul orăşelului olimpic din Atlanta, statul Georgia, SUA. Atentatul s-a soldat cu doi morţi şi 111 răniţi. Autorul carnagiului, Eric Rudolph, a fost arestat şase ani mai târziu.

2010, atentat contra echipei de fotbal din Togo. La 8 ianuarie 2010, rebelii Cabinda, din Angola, au mitraliat autocarul echipei de fotbal a statului Togo, ce se afla la drum pentru a participa la Cupa Africii a naţiunilor (CAN), competiţia urmând a începe două zile mai târziu la frontiera dintre această enclavă şi Congo. Bilanţul – doi membri administrativi ucişi, mulţi alţii răniţi, între care doi jucători.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă