18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMaramureşenii mor de tineri

Maramureşenii mor de tineri

În primul trimestru al anului, specialiştii din Maramureş care studiază dinamica populaţiei au observat o particularitate îngrijorătoare. Pe lângă fenomenul de creştere a ratei mortalităţii, care continuă de trei ani, ei au constat că aproape o treime dintre maramureşenii decedaţi nu au ajuns la vârsta pensionării. Procentul este considerat atipic, comparativ cu anii trecuţi, spun sociologii. Astfel, din cele 1.445 de persoane decedate în judeţ în primele trei luni ale acestui an, doar 974 erau pensionari.

Care sunt cauzele mortalităţii

Specialiştii în statistică au observat că declinul demografic intervine într-o perioadă de creştere a preţurilor produselor alimentare într-un procent mai mare decât creşterea veniturilor populaţiei. O altă cauză este îngrijirea deficitară a sănătăţii. Practic, observatorii principalelor componente demografice pun creşterea ratei mortalităţii pe scăderea calităţii vieţii, iar reducerea vârstei decedaţilor pe seama creşterii gradului de stres, cauzat în principal de lipsa alternativelor pe piaţa muncii.

„Constatăm tot mai multe decese de la o perioadă la alta. Privind statistica ratei mortalităţii în Maramureş observăm că în anul 2008 s-au înregistrat 5.277 decese, rata de mortalitate fiind de 10,3 la mia de locuitori. În 2009, rata de mortalitate a crescut la 10,7 la mia de locuitori, iar în 2010 la 11 la mia de locuitori, fiind înregistrate 5.661 de cazuri de deces. Şi în acest an cifrele sunt îngrijorătoare, fenomenul fiind în creştere. În primul trimestru din 2011, s-au înregistrat 1.455 de decese, cu 30 mai multe decât în aceeaşi perioada a anului trecut”, a explicat directorul Direcţiei de Statistică Maramures, Vasile Pop.

Scăderea calităţii vieţii în Maramureş, judeţ situat pe penultimul loc din ţară în privinţa câştigurilor din salarii şi a pensii, cu perspective aproape inexistente pe piaţa muncii, evidenţiază şi faptul că 471 de persoane care au decedat nu au ajuns la vârsta pensionării. “La nivelul primului trimestru din 2011, au fost acordate 974 de ajutoare de deces pentru pensionari şi 29 de ajutoare pentru decese ale membrilor din familiile pensionarilor. În acest an, ajutoarele sunt în cuantum de 2.022 de lei pentru decesul pensionarilor şi 1.011 lei pentru decesul membrilor familiilor pensionarilor”, a declarat Daniela Vasile, purtator de cuvânt Casa de Pensii Maramureş.
Scăderea speranţei de viaţă în judeţul Maramureş este cauzată, conform specialiştilor, nu doar de creşterea preţurilor la produsele alimentare în raport cu veniturile, ci şi de de stresul cauzat de lipsa locurilor de muncă şi de diminuarea gradului de protecţie socială a persoanelor din grupurile vulnerabile. În zona Codrului, de exemplu, la fiecare cinci nou-născuţi mor 25 de persoane.
Statistici îngrijorătoare

Cifrele statistice din judeţul Maramureş arată că, din punct de vedere demografic, zona seamănă cu regiunile care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică. Astfel, din cauza ratei tot mai mari de mortalitate şi din cauza scăderii numărului de naşteri, maramureşenii riscă să ajungă o populaţie pe cale de dispariţie, spun cu umor amar statisticienii din Maramureş.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă