12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMaramureș:Zeci de hectare de teren inundate

Maramureș:Zeci de hectare de teren inundate

Aproximativ 36 de hectare de teren arabil, pășune și fânețe din mai multe localități ale județului Maramureș au fost inundate, sâmbătă, în urma ploilor, iar specialiştii ridică un dig de protecţie cu saci de nisp pentru protejarea staţiei de captare din Crăciunești.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, în zona Piatra, comuna Ruscova, se acționează pentru aducerea la mal a două utilaje care au rămas în albia râului Tisa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Sâmbătă, în județul Maramureș s-a instituit codul portocaliu, fiind inundate, din cauza ploilor, două hectare de teren arabil, zece hectare de pășuni și fânețe, a fost afectat DJ 171 A pe o porțiune de aproximativ un kilometru în localitatea Șieu. Au mai fost inundate 12 hectare de teren arabil și 12 hectare de fânețe în localitățile Giulești și Berbești. În localitatea Crăciunești, se intervine pe albia râului Tisa pentru ridicarea unui dig de protecție cu saci de nisip pentru protejarea stației de captare apă și pompe, cu efective ale mai multor instituții și personal din cadrul comitetelor locale pentru situații de urgență. În zona Piatra, comuna Ruscova, se acționează pentru aducerea la mal a două utilaje care au rămas în albia râului Tisa”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ISU Maramureș adaugă că, în municipiul Baia Mare, pompierii Detașamentului ”Căpitan Marchiș Adrian” au intervenit la decolmatarea a două podețe, iar în Vișeu de Sus pompierii au fost solicitați să intervină pentru a evacua apa din subsolul inundat al unei case.

”Tot personalul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației, aflat în tura liberă, a fost alarmat și se află pe teren pentru a monitoriza zonele cu risc și pentru a interveni acolo unde se impune”, se mai arată în comunicatul ISU Maramureș.

La nivel naţional, peste 2.500 de pompieri sunt pregătiţi să intervină în judeţul Maramureş şi în unele zone din Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, aflate sub avertizare cod portocaliu de ploi, şi în cele 16 judeţe avertizate cu cod galben de ploi, ninsori şi viscol.

Judeţul Maramureş şi unele zone din Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj sunt, din noaptea de vineri spre sâmbătă şi până duminică, sub avertizare cod portocaliu de ploi, iar 16 judeţe din nordul şi vestul ţării au fost avertizate cu cod galben de ploi, ninsori şi viscol.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând din noaptea de vineri spre sâmbătă şi până duminică la prânz va ploua în vestul, nord-vestul şi nordul ţării, unde cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat. În Munţii Apuseni şi grupele nordice ale Carpaţilor Orientali, dar şi la înălţimi de peste 1.800 de metri în celelalte masive, în noaptea de sâmbătă spre duminică vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Precipitaţii mixte sunt posibile duminică şi în zonele de deal din vestul şi nordul teritoriului. În majoritatea regiunilor, temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze de 55-60 de kilometri pe oră. La munte, în special în zona înaltă, vântul va avea viteze de peste 90-100 de kilometri pe oră, trecător viscolind ninsoarea.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă