12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMApN in 2008, buget mai mic in procente, dar mai mare in...

MApN in 2008, buget mai mic in procente, dar mai mare in termeni reali

Bugetul alocat Ministerului Apararii Nationale in anul 2008 va avea o pondere de 1,91% din PIB, mai mare in cifre reale fata de bugetul alocat in anul 2007, anunta Rompres.

In plus, pentru unele din programele strategice de inzestrare, MApN impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor au analizat o modalitate de finantare printr-o procedura de achizitie extrabugetara pe credit, astfel incat sa se poata atinge un procent de 2,38 la suta din PIB.

Astfel, MApN va putea demara in paralel toate programele de achizitii planificate, pentru a nu exista diferente in dotarea categoriilor de forte.

Pentru perioada urmatoare se estimeaza o concentrare a eforturilor pe linia modernizarii inzestrarii si crestere a interoperabilitatii armatei romane cu statele membre NATO si UE.

Ministerul Apararii va finanta cu prioritate in anul 2008 o serie de obiective asumate din 2007, precum continuarea procesului de realizare si operationalizare a capabilitatilor rezultate din angajamentele asumate fata de NATO, UE, precum si cu alte organisme internationale si state partenere.

Un capitol sensibil se refera la transparenta fata de opinia publica. Actuala conducere a MAp a dat curs solicitarilor si sesizarilor si a demarat cercetari prin Corpul de Control al ministrului, care, in unele cazuri, s-au soldat cu demiteri.

MApN se poate mandri cu faptul ca se situeaza constant, in toate sondajele de opinie, cu peste 75% nivel de incredere al populatiei in armata.

La randul sau, Armata s-a implicat, ori de cate ori a fost nevoie, in toate situatiile dificile cu care s-a confruntat populatia tarii (la inundatii, la actiunile de deszapezire sau in cazul transporturilor aeriene umanitare).

E nevoie de consolidarea statutului Romaniei ca tara membra NATO si UE

Consolidarea statutului Romaniei ca tara membra a NATO si a UE si dezvoltarea unui profil strategic adecvat in cadrul acestor organizatii, precum si continuarea reformei organismului militar pentru dezvoltarea unei capacitati de aparare credibile, moderne, eficiente si interoperabile au reprezentat pentru 2007 principalele obiective ale organismului militar romanesc.

S-a urmarit, de asemenea, intarirea controlului civil si democratic asupra armatei si perfectionarea mecanismelor de realizare a acestuia in conformitate cu principiile si valorile democratiei constitutionale, consolidarea statutului Romaniei de contributor la securitatea globala si la securitatea regionala.

Afganistan, Irak, Bosnia si Kosovo, principalele teatre de operatiuni

Trupele romane actioneaza, alaturi de aliati, in teatrul de operatii din Afganistan, in cadrul ISAF, sub comanda NATO, si in cadrul operatiunii Enduring Freedom a Coalitiei Multinationale condusa de SUA.

Militarii romani sunt prezenti si in Irak la misiunea NATO de instruire a militarilor irakieni, si la Operatiunea Iraqi Freedom a Coalitiei Multinationale.

Participarea noastra in Balcani se concretizeaza prin prezenta, in Bosnia si Hertegovina, la misiunea condusa de Uniunea Europeana (EUFOR) si, in Kosovo, la misiunea KFOR condusa de NATO.

In aceste zone fierbinti militarii nostri au participat si participa in mod efectiv la gestionarea situatiilor de criza, la configurarea, constituirea si construirea sistemului de securitate euro-atlantic dorit in egala masura atat de Europa, cat si de Statele Unite.

De altfel, in ultima sedinta a CSAT, au fost aprobate cele doua planuri privind intrebuintarea fortelor armate ale Romaniei la misiuni in afara teritoriului statului pentru 2008 si continuarea procesului de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei in concordanta cu prevederile obiectivelor etapei integrarii operationale in NATO si in Uniunea Europeana.

Cu acest prilej s-a stabilit ca fortele si mijloacele planificate pentru anul 2008 asigura continuarea participarii la operatiile in sprijinul pacii din Balcani, Afganistan, Irak, la operatia de aparare colectiva 'Active Endeavour' din Marea Mediterana si la misiunile individuale de observare si monitorizare sub egida ONU, OSCE si UE.

In acelasi timp, a fost aprobat Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei, in perioada 01.01 – 31.12.2008.

Statul Major General a elaborat acest plan in concordanta cu prevederile obiectivelor "Etapei integrarii operationale in NATO si Uniunea Europeana (2008-2015)", prezentate in "Strategia de transformare a Armatei Romaniei".

S-a stabilit cu acest prilej ca transferul unitatilor de la un program de finantare la un alt program sa fie insotit si de transferul simultan al resurselor financiare necesare pentru anul in curs.

De asemenea, prin derularea celor sase programe majore de inzestrare a Romaniei pentru perioada urmatoare, se va asigura coerenta politicii de dotare si instruire a Armatei Romane. Programele de dotare respective vizeaza: pentru Fortele Terestre – achizitia de transportoare blindate moderne si de autovehicule de teren; pentru Fortele Aeriene – achizitia de avioane multirol si a unor sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare; pentru Fortele Navale – achizitia de vanatoare de mine si de corvete.

Paralel cu eforturile privind dotarea armatei are loc initierea procesului de profesionalizare a acestui organism.

Renuntarea la armata obligatorie, primul pas spre profesionalizare

Conform noii doctrine de aparare a tarii, construirea unei armate de profesionisti a reprezentat si reprezinta un efort major, care implica resurse semnificative si o planificare atenta si riguroasa a aspectelor ce tin de politica de personal, de instructie si pregatire, de inzestrare, ca si a aspectelor de ordin social.

Romania, ca stat membru NATO si UE, are nevoie de o armata care sa-si indeplineasca misiunea constitutionala de aparare a tarii, capabila sa participe la gama intreaga de misiuni NATO sau UE, de la actiuni de lupta, la misiuni de mentinere a pacii, stabilizare si reconstructie.

Trecerea de la stagiul militar obligatoriu la sistemul bazat pe voluntariat – proces demarat inca din prima zi a lui 2007 – a insemnat prima etapa a profesionalizarii.

Pentru a asigura baza legala a acestui proces, a fost elaborat statutul soldatilor si gradatilor voluntari si s-a creat un sistem unic de recrutare si selectie a personalului pentru cariera militara, compatibil cu cel al armatelor tarilor membre NATO.

O directie importanta de actiune pentru formarea unei armate de profesionisti este si cea de formare de subofiteri si maistri militari pe filiera indirecta, din cadrul soldatilor si gradatilor voluntari aflati sub contract, si, in al doilea rand, de promovare in corpul ofiterilor a subofiterilor si maistrilor militari formati pe aceasta filiera indirecta.

Un alt obiectiv urmarit in 2007 este "Adoptarea conceptiei cu privire la structura de forte si de personal" ce va permite remodelarea structurilor actuale de forte si adaptarea acestora la cerintele NATO.

In context, preocuparea declarata a MApN este de a pastra la 90.000 de militari nivelul fortelor armate, dintre care 75.000 in functii militare si 15.000 in functii civile, precum si redimensionarea structurilor centrale in favoarea structurilor luptatoare.

Politici sociale pentru militari

Nu in ultimul rand, MApN se declara preocupat si de masurile sociale luate pentru cadrele sale. Politica sociala a acestei institutii include masuri privind acordarea unor salarii atractive, precum si a unor conditii de munca si de locuit corespunzatoare.

In acest sens, a fost lansat un program de constructii de locuinte pentru militari in garnizoana Bucuresti, si in alte garnizoane importante din tara.

De asemenea, se urmareste reorganizarea si modernizarea sistemului militar medical, existand in acest sens un proiect privind constructia in capitala a unui nou Spital Militar Central ultramodern, care sa raspunda tuturor cerintelor.

Problemele veteranilor, respectiv acordarea de drepturi persoanelor care au suferit invaliditati permanente ca urmare a participarii la misiuni internationale, a fost si este una din temele cele mai importante in procesul profesionalizarii armatei si participarii in teatre de operatii.

MApN si-a exprimat in acest sens dorinta ca, prin lege, acesti veterani sa aiba acces la drepturile morale si materiale de care se bucura veteranii din cele doua razboaie mondiale.

La nivelul ministerului s-a creat chiar o structura speciala care se ocupa de problemele militarilor raniti in teatrele de operatii si de legatura cu familiile lor.

In 2007 s-a obtinut aprobarea unei sume de aproximativ 13 milioane pentru demararea unui program pe 10 ani, in valoare de aproximativ 400 de milioane lei, pentru dezafectarea depozitelor de munitie.

Cele mai citite

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Cinci locuri în Liga Campionilor pentru Germania, în sezonul viitor! Victoria lui Dortmund cu PSG, decisivă

Germania va trimite cinci formații în ediția viitoare a Ligii Campionilor, după ce şi-a asigurat locul doi în clasamentul UEFA din acest sezon, grație...

România – Ungaria 2-1, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă

Selecţionata României a învins Ungaria cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A,...
Ultima oră
Pe aceeași temă