26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialFostul dictator militar din Panama, Manuel Noriega, a murit. El a lucrat...

Fostul dictator militar din Panama, Manuel Noriega, a murit. El a lucrat a lucrat îndeaproape cu CIA, până când a căzut în dizgrație

Fostul dictator panamez Manuel Noriega a murit în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 83 de ani, în spitalul Santo Tomas din Ciudad de Panama. El era spitalizat din martie, ca urmare a unei tumori cerebrale, informează agențiile internaționale de presă, citat de Agerpres.

Noriega fusese operat la 7 martie de o tumoare benignă pe creier într-un spital din Ciudad de Panama, dar a suferit apoi o hemoragie cerebrală. Operat din nou, fostul dictator panamez se afla de atunci în stare critică. Înainte de a fi operat, Noriega fusese eliberat temporar din închisoarea El Renacer, unde executa o pedeapsă pentru dispariția oponenților politici sub regimul său (1983-1989).

Familia sa a cerut în repetate rânduri arestul la domiciliu pentru fostul dictator, care a suferit mai multe hemoragii cerebrale, complicații pulmonare, un cancer la prostată și, în plus, suferea de depresie. 

Manuel Noriega, care a condus Panama din 1983 până în 1989, a lucrat îndeaproape cu Agenția Centrală de Informații (CIA) până când a căzut în dizgrație. A fost răsturnat de la putere în 1989, când SUA au invadat Panama și i-au înlăturat guvernul corupt, ulterior fiind condamnat la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri. Noriega a colaborat cu traficanți de droguri precum celebrul baron al drogurilor columbian Pablo Escobar. Fostul lider forte din Panama a stat mai mult de două decenii în spatele gratiilor în SUA pentru acuzații de trafic de droguri și doi ani în Franța pentru spălare de bani, după care a fost extrădat în Panama în decembrie 2011.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă