19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMânia premierului turc l-a ajuns din urmă pe un umorist care l-ar...

Mânia premierului turc l-a ajuns din urmă pe un umorist care l-ar fi insultat, într-o emisiune TV din Germania

Autorul unui poem satiric insultător la adresa preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, difuzat recent la televiziunea publică din Germania, Jan Böhmermann, a decis să-şi întrerupă temporar emisiunea, după cum a anunţat sâmbătă pe pagina sa de Facebook, informează France Presse şi EFE, citate de Agerpres.

Decizia comediantului de ''a-şi acorda o mică pauză televizuală'' intervine la o zi după ce Germania a acceptat cererea Turciei de începere a urmăririi penale împotriva sa.

La 31 martie, umoristul, căruia îi place să comenteze într-o manieră adesea provocatoare evenimentele de actualitate, a prezentat pe postul ZDF un "poem" scris de el, în care el îl trata pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, drept pedofil şi zoofil.

Emisiunea în cauză a apărut în contextul unei controverse diplomatice germano-turce deja existente, provocată de un clip comic referitor tot la preşedintele Erdogan, difuzat la 17 martie de postul public regional NDR, în care erau criticate încălcările libertăţilor cetăţeneşti din Turcia. Ambasadorul Germaniei în Turcia, Martin Erdmann, a fost convocat la 29 martie la Ministerul turc de Externe după difuzarea acestui cântec satiric.

Erdogan este cunoscut pentru intoleranţa sa la critici. Procurorii turci au deschis deja 2.000 de cazuri contra unor persoane care l-au insultat pe preşedinte după ce acesta şi-a preluat mandatul, în 2014. Aşa încât noul caz a tensionat şi mai mult relaţiile germano-turce într-un moment în care Ankara a devenit un partener crucial al europenilor în reducerea afluxului de migranţi în Europa.

În acest context, solicitarea autorităţilor turce a creat o adevărată dilemă politică pentru cancelarul german. Unele mass-media au estimat că, prin decizia sa, Merkel nu a dorit să bruscheze Turcia.

Umoristul a primit sprijinul multor personalităţi din lumea presei şi a culturii. Cancelarul german a spus că va fi iniţiată o reformă a Codului penal german pentru eliminarea din lege a articolului prin care sunt pedepsite insultele la adresa unui reprezentant al unei ţări străine.

Conform DPA, şefii de stat străini, membrii de guvern şi reprezentanţii diplomatici, indiferent dacă se află sau nu în Germania, sunt protejaţi de legea germană a defăimării. În conformitate cu paragraful 103 din codul penal german, o clauză arhaică rar invocată în Germania, orice persoană care insultă un reprezentant sau un simbol al unui stat străin riscă până la trei ani în închisoare sau amendă. Dacă remarca se dovedeşte a fi calomnioasă, pedeapsa cu închisoarea ar putea ajunge la cinci ani. În conformitate cu paragraful 104a, procedurile penale pot fi lansate în cazul în care "Republica Federală Germania are relaţii diplomatice cu celălalt stat…, este depusă o plângere penală de către un guvern străin şi Guvernul Federal acordă autorizarea plângerii''.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...
Ultima oră
Pe aceeași temă