12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMalala, favorită pentru Premiul Nobel pentru Pace

Malala, favorită pentru Premiul Nobel pentru Pace

Cunoscută pentru angajamentul în favoarea educaţiei tinerelor fete din ţara ei natală, Pakistan, adolescenta pachtună Malala Yousafzai a fost considerată o ameninţare de către talibani şi au împuşcat-o în cap anul trecut. Transferată şi îngrijită într-un spital din Marea Britanie, ea trăieşte la Birmingham, a devenit un simbol şi este favorită pentru Premiul Nobel pentru Pace care va fi decernat la 11 octombrie.

Malala Yousafzai nu are decât 16 ani, dar are personalitatea unui matur. De la vârsta de 11 ani, ea militează pentru educaţia tinerelor fete şi din octombrie 2012 a devenit un simbol după ce talibanii au urcat în autobuzul care o transporta, alături de alte colege, la şcoală şi au întrebat „Cine este Malala?”. Odată identificată, i-au tras un glonte în cap, rănind şi alte două eleve. Intrată în comă, ea a fost transportată în Marea Britanie şi îngrijită într-un spital. Astăzi, potrivit tatălui ei, „e în formă”. Este rezidentă în Marea Britanie împreună cu toată familia, şi-a reluat cursurile în martie după o lungă perioadă de convalescenţă şi nu a depus armele, continuând să se lupte pentru educaţia fetelor, în pofida ameninţărilor la care este supusă în continuare din partea talibanilor, nemulţumiţi de campania ei. Un purtător de cuvânt al Tehrik-e-Taliban Pakistan a declarat la BBC: „Dacă vom avea ocazia, vom încerca să o ucidem. Islamul interzice uciderea femeilor, dar nu a celor care ajută necredincioşii în războiul contra religiei noastre”.

Deja titulară a premiului Ambasadorul Conştiinţei 2013 şi a premiului Anna Politkovskaia, Malala Yousafzai ar putea primi o nouă recompensă vineri, 11 octombrie. Practic, tânăra pachtună, a cărei maturitate continuă să surprindă, este în cursa pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace. Considerată favorită, Malala este nominalizată şi pentru premiul Sakharov al Parlamentului European, iar cartea „Eu, Malala, lupt pentru educaţie şi rezist talibanilor”, urmează să apară în librării. Ea a devenit cunoscută la vârsta de 11 ani, când a postat pe un blog BBC mărturia sa privind violenţele talibanilor, Malala trăind atunci la Swat, o regiune a Pakistanului controlată de talibani. La 13 ani, Malala a primit primul Premiu naţional pentru pace din partea guvernului de la Islamabad, ca şi o nominalizare pentru Premiul internaţional pentru copii al fundaţiei Kids­Rights. În septembrie anul trecut, ea a primit premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor.

Vise şi ambiţii

Tânăra pakistaneză a acordat un interviu la BBC Radio, difuzat la 7 octombrie, în care a revenit asupra atentatului perpetuat asupra sa de către talibani, dar a mărturisit şi ce doreşte pentru viitor. Are ambiţii politice şi doreşte să schimbe viitorul ţării sale, Pakistan. Ea a evocat şocul cultural pe care l-a reprezentat descoperirea vieţii în Marea Britanie şi infirmă acuzaţiile care i se aduc în Pakistan.

A precizat că nu se occidentalizează, nu întoarce spatele propriei sale culturi, nu este în solda Occidentului cuceritor, aşa cum pretind unii adepţi ai teoriilor conspiraţiei şi ai şocului civilizaţiilor. Malala pretinde că este o adolescentă asemenea altora şi, în iulie trecut, la tribuna Naţiunilor Unite a afirmat că oricare altă tânără de vârsta ei s-ar descurca la fel de bine dacă i s-ar oferi ocazia. Prioritatea ei, lupta acestei tinere, este educaţia: „Cunoaşterea este adevărata putere”, Malala precizând că dacă talibanii au temerea că pakistanezii ar putea avea acces mai bun la educaţie, este pentru că ştiu că puterea lor – sau influenţa – persistă prin ignoranţă şi obscurantism. Malala se declară militantă, o militantă pentru accesul la educaţie pentru toţi, pentru drepturile copiilor, pentru drepturile femeilor şi nu îşi ascunde ambiţiile: „Mai târziu, voi face politică. Vreau să schimb viitorul ţării mele şi vreau să fac educaţia obligatorie”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă