29 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialMajorarea salarială din învățământ mai așteaptă

Majorarea salarială din învățământ mai așteaptă

Liderii sindicali din învățământ au plecat ieri de la Guvern, după aproape două ore de negocieri privind majorarea salariilor, cu mai mulți de "dacă", în loc de răspunsuri concrete referitoarea la starea financiară a dascălilor din această țară.

Sindicaliștii veniseră cu propunerea ca, până la sfârșitul acestui an, salariile să crească cu 10-15%. Și asta pe lângă majorarea care se derulează deja, confom înțelegerii de anul trecut. Atunci s-a decis, printr-o Ordonanță de Urgență, că salariile din învățământ vor crește, pe etape, până în 2017 cu 34%. Una dintre aceste etape va fi de la 1 septembrie, acest an, cu 5%.

Alte negocieri

Răspunsul la noile cerințele salariale nu există încă. Ministrul de resort vorbea în fața ziariștilor, după încheierea discuțiilor, că majorarea chenzinei din învățământ depinde de viitoarea lege a salarizării, care ar putea să vadă lumina zilei prin luna octombrie, dar și de noul Cod Fiscal, a cărui variantă finală încă e negociată de partidele politice. Oricum, s-a stabilt ca o nouă rundă de negocieri între sindicate și Guvern să aibă loc pe 14 sau pe 15 septembrie.

O problemă fără sfârșit

Cert este că avem, de 26 de ani încoace, cu un sistem educativ care nu mai scapă de marea problemă a salariilor neîndestulâtoare pentru oamenii din acest sistem. Deși, în mai multe etape, și-n anii '90, și după aceea, au fost aplicate o serie de majorări, acestea au fost repede estompate de devalorizarea leului și de creșterea prețurilor. Ca urmare, profesorul este în continuare una dintre "cenușăresele" sistemului nostru bugetar. Nu mai departe de începutul acestei luni, la Congresul Asociației Generale a Învățătorilor, s-au dat niște cifre edificatoare, confirmate și de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Un învățător debutant are la ora actuală un salariu, în mână, de 780 de lei, iar un profesor debutant – 830 de lei.

"Lucrurile au luat-o razna"

Profesorii sunt azi cu atât mai nemulțumiți cu cât, o spun chiar liderii lor sindicali, alte categorii de slujbași ai statului au obținut, în ultimul timp, sporuri la chenzină. Mai întâi, demnitarii, apoi aparatul guvernamental, iar de curând oamenii din sistemul sanitar. "Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc, dacă lucrurile se derulau normal și aveau loc creșteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetar. Dar prima greșeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizațiile demnitarilor, a urmat creșterea pentru cei din Guvern, acum pentru Sănătate. Ne așteptam ca Legea salarizării să se aplice în același timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a explicat ieri, după negocierile de la Guvern, liderul FSLI, Simion Hăncescu. Sindicaliștii spun că nemulțumirile în rândul dascălilor sunt mari și că nu sunt excluse protestele, în cazul eșuării tratativelor cu guvernanții.

Nemulțumiri, în continuare, în Sănătate

Și dacă tot am amintit de sistemul sanitar, trebuie spus că lucrurile sunt departe de-a se fi liniștit, cu toate că s-a ajuns deja la un acord privind majorarea salarială. Problema care agită acum apiele este legată de controversata inițiativă guvernamentală de legalizare a "atențiilor" pe care pacienții le dau medicilor. Cadrele medicale reunite în “Alianța medicilor pentru modernizarea în sănătate", resping în mod categoric acest proiect. Este susținută, în schimb, ideea ca medicii să beneficieze de salarii decente, dar și dotarea spitalelor cu tot ce este necesar. La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a încercat ieri să tempereze situația, vorbind în contextul proiectului viitoarei Legi a pacientului, spunând că "noi vrem să reglăm și chiar să punem punct pentru totdeauna unui sistem care nu a funcționat nici în favoarea medicului, nici în favoarea pacientului".

Cele mai citite

Surpriza de care au avut parte lucrătorii de la Registrul Auto Român când o mașină de colecție a fost adusă pentru efectuarea inspecției tehnice

Lucrătorii de la Registrul Auto Român din Mureș au avut parte de o surpriză de proporții. Un autoturism clasic, Fiat 500 Topolino, a fost...

A ucis două femei pentru a le fura mașinile de lux. Suspectul a fost reținut de polițiști

Un bărbat din județul Constanța a fost reținut sub suspiciunea că ar fi comis două crime brutale luna trecută, vizând furtul a două mașini...

Băieții au început să se vaccineze împotriva HPV

De când vaccinul HPV a devenit gratuit și pentru băieți, peste 12.000 de băieți cu vârste între 11 și 18 ani s-au vaccinat împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă