19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMailat trebuie sa plateasca 500.000 de euro

Mailat trebuie sa plateasca 500.000 de euro

Nicolae Romulus Mailat a fost condamnat aseara, la Roma, la 29 de ani de inchisoare si plata a 500.000 euro, despagubiri catre sotul Giovannei Reggiani, italianca de 47 de ani pe care a omorat-o anul trecut, pe 30 octombrie. Procurorul italian ceruse ieri condamnarea lui Mailat la inchisoare pe viata, in timp ce avocatul romanului solicitase achitarea din lipsa de dovezi suficiente.

Romanul Nicolae Romulus Mailat (25 de ani), judecat la Roma sub acuzatiile de omor voluntar, violenta sexuala si jaf asupra italiencei Giovanna Reggiani, a fost gasit vinovat la toate cele trei capete de acuzare. Desi intre Romania si Italia exista un acord bilateral care prevede ca persoanele condamnate la inchisoare trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in tara de origine, judecatorii italieni au decis ca Mailat va fi extradat abia dupa executarea pedepsei.
Mailat a fost condamnat si la plata a jumatate de milion de euro catre sotul Giovannei Reggiani, amiralul Giovanni Gumiero, un inalt oficial din Marina Italiana. De asemenea, romanul va trebui sa suporte cheltuielile de judecata in valoare de 7.000 euro.

Procurorul italian Maria Bice Barborini ceruse ieri condamnarea la inchisoare pe viata a romanului, dupa ce avocatul acestuia, Piero Piccinini, solicitase achitarea lui. Romulus Mailat a sustinut pe tot parcursul procesului ca a jefuit-o, dar nu a ucis-o pe Giovanna Reggiani. Proba capitala in condamnarea romanului a fost marturia Emiliei Neamtu, o matusa a lui Mailat, care a declarat ca l-a vazut pe acesta in timp ce cara in spate trupul unei persoane, moment in care ea a alertat politia.
Reprezentantul acuzarii, Tommaso Pietropaolo, citat de agentiile de presa italiene, a subliniat in pledoaria sa ca exista martori-cheie cum ar fi Dorin Obedea, socrul lui Mailat. Acesta "a declarat ca l-a vazut pe ginerele sau lovind femeia cu pumnii si cu un baston, furandu-i apoi geanta".

Avocatul lui Mailat a mizat pe declaratiile a doi martori, nepoti ai lui Mailat. Daniela si Doru Zagadau au declarat ca au stat cu el la bere in jurul orei la care se petrecea crima. Apararea a prezentat ca proba si declaratia unui alt roman, Tiberian Lingurar, potrivit caruia intalnirea la bere a durat aproximativ o ora, incepand de la ora 20.00. Pledoaria finala a lui Piccinini ar fi durat doua ore, dupa cum relataza presa italiana, care il citeaza: "Achitati-l pe Nicolae Romulus Mailat asa cum prevede articolul 530 din Codul penal, deoarece nu exista dovezi suficiente. Vinovatia lui Mailat nu este sigura, marturiile celor care il acuza sunt contradictorii. si, in cazul in care exista dubii suficiente privind responsabilitatea, se impune achitarea", ar fi spus Piccinini.

Mailat ar fi plans cand a auzit cererea procurorului Barborini de a-l trimite in inchisoare pe viata, transmite agentia italiana ANSA, care il citeaza pe roman: "Vor cu orice pret sa ma declare vinovat si cred ca am fost ales la intamplare. Sunt un tap ispasitor pentru toti romanii care au comis infractiuni in Italia. Imi incredintez soarta justitiei divine".
Pe 30 octombrie 2007, Romulus Mailat a agresat-o pe Giovanna Reggiani in apropierea taberei de nomazi in care locuia. Italianca a murit in spital, doua zile mai tarziu. Fapta lui Mailat a dat nastere unor polemici aprinse in Peninsula, iar extrema dreapta italiana a profitat de aceasta ocazie pentru a-si face capital de imagine. Disputele s-au aprins si mai tare cand a fost aprobat in Italia un decret care facilita expulzarea cetatenilor comunitari, in numele sigurantei publice.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă