20.5 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialMai multi bani pentru automobilele de lux

Mai multi bani pentru automobilele de lux

In 2006, bucurestenii care detin masini cu capacitatea cilindrica de peste 2.000 de centimetri cubi, considerate de lux, vor plati mai mult statului decat cei care au automobile de capacitate mai mica. Consilierii generali au stabilit o taxa mai mare pentru masinile de lux, de 12 RON/500 de centimetri cubi sau fractiune pentru masinile cu capacitatea cilindrica mai mare de 2.000 de centimetri cubi. Proprietarii masinilor cu capacitatea sub 2000 de centrimetri cubi vor achita o taxa de 7 RON/500 de centrimetri cubi sau fractiune.
Calculul se face destul de simplu: de exemplu, cei care au masina cu capacitatea de 1.300 de cmc se incadreaza la taxa de 7 RON, deci vor achita 3×7 RON, adica 21 RON. Detinatorul unei masini de 2.500 cmc se incadreaza la taxa de 12 RON si va plati statului 5×12 RON, adica 60 RON.
Cei care au in proprietate autobuze, autocare si microbuze vor achita 24 RON/500 cmc sau fractiune, in timp ce proprietarii de alte vehicule cu tractiune mecanica cu masa totala maxima autorizata de pana la 12 tone inclusiv vor plati 28 RON/500 cmc sau fractiune. Majorarea acestor taxe a fost aplicata pentru a descuraja populatia de a detine acest fel de autovehicule fara a fi folosite in scopul obtinerii de valoare.
O majorare s-a aplicat si la detinatorii de tractoare inmatriculate care vor achita 16 RON/500 cmc sau fractiune. Edilii doresc sa-i descurajeze pe proprietarii de tractoare deoarece acestea sunt poluante. Mai ieftin scapa posesorii de motociclete, motorete si scutere, pentru care taxa este de 8 RON/500 cmc sau fractiune.
Taxe trebuie sa plateasca si detinatorii de mijloace de transport pe apa. Cea mai mica taxa, in valoare de 13 RON, este cea pentru luntre, barci fara motor, scutere de apa folosite pentru agrement. Pentru barcile fara motor folosite in alte scopuri se vor plati 38 RON, pentru barci cu motor – 75 RON, iar pentru iahturi – 1.882 RON.
Pentru autovehiculele de transportat marfa cu masa totala maxima autorizata de peste 12 tone, taxele se situeaza intre 100 si 1.044 RON/vehicul.
Sunt scutite de plata taxei pentru mijloace de transport urmatoarele categorii: ¥ autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora ¥ mijloacele de transport ale institutiilor publice ¥ mijloacele de transport ale persoanelor juridice utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban.

Cele mai citite

Vinicius Junior, desemnat cel mai bun jucător al sezonului din Champions League

Comisia de observatori tehnici ai UEFA l-a desemnat pe fotbalistul brazilian Vinicius Junior, care a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid, drept cel mai...

Vinicius Junior, desemnat cel mai bun jucător al sezonului din Champions League

Comisia de observatori tehnici ai UEFA l-a desemnat pe fotbalistul brazilian Vinicius Junior, care a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid, drept cel mai...

Nicolae Ciucă a vizitat Barajul Vârfu Câmpului de pe râul Siret, început în 1989, și finalizat în proporție de 90%

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a vizitat, luni, lucrările de la Barajul Vârfu Câmpului de pe râul Siret, care au fost începute...
Ultima oră
Pe aceeași temă