28.9 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialMai multe landuri din Germania au interzis ţigaretele electronice

Mai multe landuri din Germania au interzis ţigaretele electronice

Deşi ţigaretele electronice se bucură de un mare succes în Germania, unde producătorii estimează cifra consumatorilor la 1,2 milioane, cresc presiunile făcute de medici asupra guvernelor landurilor pentru a interzice folosirea acestora. Primul pas a fost făcut de guvernul din Bavaria, care nu a aprobat de la bun început vânzarea micilor aparate electronice care substituie ţigările cu tutun; în decembrie 2011 a urmat Rhenania de Nord-Westfalia, iar la începutul acestui an, şi Bremen s-a alăturat acestor landuri.

Martina Pötschke-Langer, de la Institutul German de Cercetare a Cancerului, a declarat cotidianului Die Welt că „orice consumator ar trebui să aibă siguranţa că un produs nu este dăunător sănătăţii – iar acest lucru nu se poate spune despre ţigareta electronică”. Conform cercetătoarei, nu au existat studii înainte de introducerea pe piaţă a ţigaretelor electronice, iar efectele secundare ale aburilor acestora sunt încă necunoscute.

Ministrul sănătăţii din Rhenania de Nord-Westfalia, Barbara Steffens, este de părere că substanţele lichide introduse în ţigaretele electronice conţin o concentraţie atât de mare de nicotină încât ar trebui, de fapt, să fi fost calificate drept medicamente – şi supuse, astfel, unui control mult mai riguros. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Steffens a ordonat interzicerea comercializării ţigaretelor electronice în landul său.

Societatea Germană pentru Pneumologie atrage atenţia asupra unui studiu recent, la care au participat 30 de fumători; după numai cinci minute de folosire a ţigaretelor electronice, căile respiratorii ale acestora au început să se contracte. Conform specialiştilor, acest efect a fost cauzat de propilenul glicol; 90% din aburul ţigaretelor electronice constă din această substanţă – care este folosită în industrie şi pentru fabricarea de antigeluri.

Controversa este departe de sfârşit

Conform Die Welt, cercetătorii sunt de părere că ţigaretele electronice creează aceeaşi dependenţă ca şi ţigaretele obişnuite – datorită nicotinei pe care o conţin.

În afară de cele trei landuri germane, ţigaretele electronice sunt de asemenea interzise în Norvegia, Turcia, Elveţia, Brazilia, Thailanda, Hong Kong şi Arabia Saudită – dar şi în China, unde acestea au fost inventate.

Totuşi, există şi studii independente care au ajuns la alte concluzii decât cercetătorii germani; asfel, un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Boston a conclus în 2010 că ţigaretele electronice sunt mai puţin dăunătoare decât cele care conţin tutun – şi că îi pot ajuta pe cei care doresc să se lase de fumat. În raportul cercetătorilor din Boston se precizează de asemenea că nivelul substanţelor carcinogene în ţigaretele electronice este de aproape 1.000 de ori mai mic decât în ţigările obişnuite.

Cele mai citite

Liderul SUA, Joe Biden, ajunge în Europa și se întâlnește cu președintele Macron

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ajunge în Franța și se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron. Vizita liderului SUA este extrem de importantă în condițiile...

BEC ia măsuri împotriva celor care vor filma sau fotografia buletinul de vot

Biroul Electoral Central a adoptat marți, 4 iunie, o hotărâre privind unele măsuri de conștientizare a interdicției alegătorilor de a fotografia sau filma, prin...

Scânteia Tineretului i-a încurcat poza

Ziarul comunist Scânteia Tineretului a publicat în data de 20 mai 1987 fotografiile olimpicilor la matematică, chimie și fizică, printre care se regăsește...
Ultima oră
Pe aceeași temă